Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 26.12.2024
sk
Druhý sviatok vianočný | Štefan
cz
2.svátek vánoční | Štepán
, Štěpán

Grilovaný ľad i vyprážané kamene. Začalo sa to ako vtip, no ľudia sa nevedia nabažiť

Slovákom sa pri cenách potravín tieto kulinárske triky zídu.


Pri niektorých východoázijských jedlách máš nutkanie vyriecť: „Teraz som videl všetko.“ Reku, doplň si repertoár vlastných bizarností a dozveď sa o poslednej gastro vychytávke spoza Čínskeho múru.

Videá s grilovanými kockami ľadu dochucovanými omáčkami a koreninami kolujú na sociálnych sieťach a zanechávajú nezodpovedané otázky.

Začalo sa to vtipom čínskeho pouličného predavača s občerstvením v Nanchangu. Keď videl, že ľudia sa počas horúcich dní nebijú o klasické pokrmy, prišiel nápad. Hodil na gril ľad, rýchlo ho dochutil a ponúkol ho ako najnovšiu letnú lahôdku. Okoloidúci vytasili mobily a už to išlo.

Video sa začalo šíriť do takej miery, že každý túžil ochutnať divné občerstvenie. Čínskym spravodajským agentúram sa podarilo vystopovať prevádzkovateľa stánku a dozvedieť sa viac. Ako sám tvrdí, bolo to myslené ako vtip, ale ľuďom sa to zapáčilo, tak v tom pokračuje.

Počíta sa to ako studené či teplé jedlo?

Príťažlivosť pochúťky spočíva v dileme, či sa človek osviežuje alebo konzumuje teplé jedlo. Varí sa na otvorenom ohni, ale nie natoľko, aby sa ľad úplne roztopil.

Mám to jesť horúce alebo počkať, kým vychladne?

Muž svoj kulinársky počin poskytuje zadarmo, ale musíš si ho predobjednať. Forma ľadu môže siahať od bežnej kocky až po fľašu s mrazenou vodou či cencúľ.

O grilovanom ľade hovoria nielen ľudia sfarbení dožlta, ale aj zvyšok sveta. Je obľúbený medzi domácimi, ale funguje aj ako mucholapka na turistov.

Čo tak smažené kamene?

Obdobou sú vyprážané kamienky, ďalší gastro grif, ktorý sa stal virálnym v júli. Hoci ide o storočia známy čínsky recept, zvyšok sveta ho nevarí každú nedeľu.

Suodiu je typ pouličného jedla pozostávajúce z malých riečnych kameňov restovaných so zmesou korenia a byliniek. Kamene sa vložia do úst, cuckajú a vypľujú.

Recept bol vynájdený lodníkmi, ktorí uviazli bez jedla. Aby oklamali žalúdky, opražili niekoľko okorenených kamienkov a vysali ich dosucha. Generačne predávané jedlo dodnes nájdeš u predajcov pri potulkách Čínou. Môžeš si dopriať riečne kamene s čili olejom, cesnakovou omáčkou, pikantné, sladké i na kyslo.

Priemerná cena jednej porcie je okolo 2,30 dolára, čo je celkom dosť na to, že v ňom nie je nič na jedenie. Navyše, pre žalúdok sú doslova ťažkým chodom. Ak máš doma prázdnu chladničku alebo, nedajbože, študuješ, zbehni pred dom a večeru si pozbieraj.


Tagy:

Monika Suchá
Píšem prstami, myslím hlučným vnútorným hlasom. Atakujem zaujímavými témami, ktoré musia prilákať najskôr mňa, kým ich vyzradím druhým. Konvenčne do nich badurkujem ironický a sarkastický tone of voice.Vo voľnom čase neznášam decká, obľubujem pondelky, bad days sú nedeľky. Rada si umývam zuby a šparchám sa vatovými tyčinkami v uškách. Také uspokojujúce.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.