Slovenský kulinársky svet má dôvod na oslavu. Francúzsky gastronomický sprievodca Gault&Millau oficiálne vstúpil na slovenskú scénu a priniesol so sebou nielen renomé, ale aj prvé prestížne ocenenia pre našich top šéfkuchárov a reštaurácie.
V bratislavskej Starej tržnici sa 2. júna uskutočnil slávnostný večer, ktorý prepísal dejiny slovenskej gastronómie. Gault&Millau tu predstavil svoje prvé slovenské vydanie a udelil ikonické „čiapky“ – medzinárodne uznávaný symbol výnimočnej kuchyne, informuje portál Startitup.
Najviac zažiarila reštaurácia ECK z Devína, ktorá ako jediná získala štyri čiapky a vysoké hodnotenie 18 bodov z 20. Šéfkuchár Daniel Tilinger, ktorý stojí za týmto úspechom, si odniesol aj titul Šéfkuchár roka. Svojimi nápaditými kreáciami dokázal premeniť tradičné slovenské chute na moderný fine dining zážitok.
S 3 čiapkami nasledovalo deväť ďalších výnimočných podnikov z celého Slovenska:
- Gašperov mlyn (východ),
- ARTE Restaurant, Edomae Sushi Matsuki, Irin, RIVERBANK, BISTRIC (všetky Bratislava),
- Semillon (západ),
- ORIGIN (stred Slovenska),
- SEVEN Restaurant Café (východ).
Titul „Šéfkuchár zajtrajška“ si vyslúžil Lukáš Heuser z reštaurácie ORIGIN pri Lučenci. Jeho dôraz na lokálne suroviny a precíznu techniku zaujal odbornú porotu. Medzi objavy roka sa zaradil Patrik Pokrývka z reštaurácie Sissi, ktorý zaujal kombináciou severskej estetiky a slovenských sezónnych chutí.
Zabodoval aj koncept Mäso od Romana, ktorý získal špeciálne uznanie za svoj neformálny, no výrazne kvalitný prístup k mäsu. Slovenská gastronómia tak vstúpila do novej éry – s rešpektom, sebavedomím a svetovým kreditom.