Slovenská kuchyňa je známa svojou pestrosťou a výdatnosťou, pričom sa v nej miešajú vplyvy susedných krajín ako Česko, Maďarsko, Poľsko či Ukrajina. Napriek tomu sú v našej kuchyni jedlá, ktoré pretrvali stáročia a sú spojené s našimi predkami. Poďme sa pozrieť na to, ako vyzeralo stravovanie v minulosti a ktoré z týchto tradičných jedál sa tešia obľube aj dnes.
Slovenská kuchyňa v minulosti
Naši predkovia boli prevažne poľnohospodári, čo výrazne formovalo ich stravovanie. Jedlá obsahovali veľa strukovín a zeleniny, ktoré si sami pestovali. Bežne používali aj metódy konzervovania potravín ako údenie, solenie či sušenie. V stredoveku sa na trhoch bežne predávali ryby a mäso, a rozšírilo sa aj vinohradníctvo.
Vedel si, že…?
V minulosti bola hygiena celkovo na nižšej úrovni, no v kuchyni sa čistota dodržiavala prísnejšie. Staré kuchárske knihy často pripomínali, že nečistota v kuchyni môže byť nebezpečná pre zdravie, čo svedčí o dôležitosti hygieny pri príprave jedál.
Strava bola rôznorodá a závisela od ekonomického postavenia rodiny. V chudobnejších domácnostiach sa jedlo zvyklo podávať dvakrát až trikrát denne, pričom ráno dominovali polievky a chlieb. Mäso a strukoviny boli základom obeda a večere, čo sa dodnes nezmenilo. Dochucovalo sa rascou, cibuľou, cesnakom a bylinkami, pričom niektoré koreniny, ako napr. klinčeky, boli vzácnosťou.
Chlieb bol neoddeliteľnou súčasťou stravy už od 14. storočia
Piekol sa z rôznych druhov múky a neskôr aj zo zemiakov. Chlieb mal pre Slovákov nielen praktický, ale aj symbolický význam, a preto sa s ním zaobchádzalo s veľkou úctou. Zemiaky, ktoré sa do Európy dostali z Ameriky, zmenili slovenskú kuchyňu. Spočiatku sa prijímali len pozvoľna, no v 19. storočí sa stali základom stravy, najmä v chladnejších oblastiach. Pripravovali sa na množstvo spôsobov – ako príloha, prívarky, placky (harule) či lokše.
Hoci mäso nebolo vždy na dennom poriadku, zabíjačky predstavovali veľkú udalosť v každej rodine. Okrem mäsa sa na stole objavovali aj rôzne druhy omáčok a ryby, ktoré sa konzumovali najmä počas pôstu. Mlieko a produkty z neho, ako bryndza, syry či tvaroh, boli základom výživy. Bryndza, tradičný ovčí syr, si získala svoje miesto aj v našom národnom jedle – bryndzových haluškách.
I keď sa sladké jedlá piekli najmä počas sviatkov, postupne sa stali súčasťou každodenného života. Medzi obľúbené tradičné dezerty patrili štrúdľa, skalický trdelník a ďalšie pečivo, ktoré sa podávalo pri rôznych príležitostiach.

Tipy na domácu prípravu
Nemusíš vždy navštíviť reštauráciu, aby si ochutnal slovenské špeciality. Mnohé tradičné jedlá si môžeš pripraviť aj doma. Napríklad bryndzové halušky, jedno z najznámejších slovenských jedál, zvládneš ľahko aj v kuchyni. Stačia ti zemiaky, múka, bryndza a trochu slaniny. Ak máš chuť na niečo sladké, parené buchty sú výbornou voľbou. Recept je jednoduchý a výsledok stojí za to.
Ako na prípravu bryndzových halušiek?
Ošúp 1 kg zemiakov a nastrúhaj ich na jemnom strúhadle. Prebytočnú vodu zo zemiakov odlej. K nastrúhaným zemiakom pridaj 300-400 g polohrubej múky, štipku soli a voliteľne jedno vajce. Správne cesto musí byť husté a mierne lepkavé. V hrnci priveď do varu dostatok osolenej vody. Pomocou haluškára alebo lyžičky vytvaruj malé kúsky cesta a hádž ich priamo do vriacej vody. Halušky sú hotové, keď vyplávajú na povrch. Nechaj ich variť ešte 1-2 minúty, potom ich sceď.
Kým sa halušky varia, nakrájaj 200 g údenej slaniny na malé kocky a opekaj ich na panvici, kým nebudú chrumkavé. Medzitým zmiešaj 250 g bryndze so 100-150 ml kyslej smotany, aby vznikla hladká omáčka. Ak je zmes príliš hustá, pridaj do nej trochu horúcej vody z halušiek.
Po uvarení halušiek ich zmiešaj s bryndzovou omáčkou tak, aby sa rovnomerne pokryli. Na tanieri ich podávaj posypané chrumkavou slaninou a podľa chuti môžeš pridať nasekanú pažítku alebo cibuľku. Bryndzové halušky sa zvyčajne podávajú ako hlavné jedlo, často s pohárom kyslého mlieka alebo žinčice.
Tradičné slovenské jedlá, ako lokše, harule či štrúdľa, sú dôkazom toho, že aj z jednoduchých surovín sa dá vytvoriť jedlo plné chutí a tradície. Tieto pokrmy sa na našich stoloch objavujú dodnes. Každý región si udržiava svoje vlastné recepty a špeciality. Tie s hrdosťou prezentuje nielen domácim, ale aj zahraničným návštevníkom.
Obsah bol spracovaný z podkladov slovander.sk.