Aj tebe teraz chýbajú niektoré veci, ktoré sme doteraz považovali za samozrejmosť a zrazu ich niet? Tvoriví ľudia sa s nedostatkom popasovali po svojom. Nedávno sme ti priniesli článok o tom, ako si niektorí robia doma vlastné McDonald’s menu.
Slávny švédsky obchod s nábytkom na svojej webovej stránke uverejnil recept na ich ikonické guličky, kvôli ktorým tam chodíme ešte radšej. My sme sa rozhodli za teba slávne mäsové guličky pripraviť a vyskúšať, či naozaj chutia tak, ako ich všetci poznáme, aby si si ich potom bez obáv mohol doma spraviť sám.
Ich príprava vôbec nevyzerá zložito a ani ingrediencie nie sú obzvlášť špeciálne – minimálne polovicu z nich budeš mať už určite doma v kuchyni. Ja som momentálne v Taliansku, a preto na obrázku vidíš aj značky potravín, ktoré na Slovensku nemáme. Zapnúť sporák, vyhrnúť rukávy a ideme na to!
Na mäsové guličky pre 4 osoby (30 – 40 guličiek) budeme potrebovať:
• 250 g mletého hovädzieho mäsa
• 250 g mletého bravčového mäsa
• 1 vajíčko
• 2 – 3 dl smotany (alebo mlieka) a vodu
• 2,5 PL najemno nakrájanej cibule
• 0,5 dl nesladenej strúhanky zo suchárov
• 2 uvarené a vychladené zemiaky
• 4 – 5 PL masla, margarínu alebo oleja (ja som použila len maslo)
• Soľ
• Biele korenie
• (Nové korenie – nepovinná zložka, ale ja som ho pridala)
Na panvici si zohrejeme maslo a upražíme cibuľu dozlata. Popučíme si uvarené zemiaky a strúhanku zmiešame s trochou vody. Pomiešame si ostatné ingrediencie, aby nám vznikla jemná hmota, ktorú poriadne osolíme a okoreníme. Z finálnej hmoty si vytvarujeme guličky, ktoré pogúľame po pomúčenej doske a pomaly ich smažíme v dostatočnom množstve oleja.
Ku guličkám si môžeme ešte pripraviť aj ich nemenej slávnu omáčku. Na jej prípravu budeme potrebovať:
• 1 dl smotany na varenie
• 2 dl vody alebo hovädzieho vývaru (ja som dala bujón)
• Sójovú omáčku
• Soľ
• Biele korenie
• (1 PL bielej muky – nepovinná zložka, ale moja bola veľmi riedka, takže som pridala 2 PL)
Vodu, resp. vývar privedieme k varu. Potom hrniec odstavíme a pridáme smotanu a koreniny podľa chuti. Ak sa nám omáčka zdá príliš tekutá, zahustíme potrebným množstvom múky a dobre ju rozmiešame.
Tak, a máme hotovo! Ku guličkám a omáčke si ako prílohu uvaríme buď zemiaky alebo si vypražíme hranolčeky. Ja som dala variť zemiaky a medzitým som pripravila omáčku. Súčasťou tohto tradičného švédskeho jedla je aj sladká omáčka z brusníc, ktorá však nie každému chutí. Ikea ako zeleninovú oblohu odporúča aj šalát a nakladané uhorky.
Záver
Po asi 90 minútach strávených v kuchyni máme hotovo. Naše domáce guličky sa na tie z Ikey podobajú tak približne na 95 %. Vôňou boli identické. Takmer aj chuťou. Štruktúrou sa podobali menej. Tie naše boli vláčnejšie, jemnejšie, také viac domáce. Nie všetky si počas smaženia udržali tvar, hlavne tie väčšie sa rozpadávali.
Možno som pridala trochu viac vody, než bolo treba. V recepte sa píše, že okrem smotany treba aj vodu, ale tento krok som mohla úplne vynechať. Na chvíľu som mäsovú zmes dala do chladničky, aby sa s ňou lepšie pracovalo, ale nepomohlo to.
Úprimne povedané, nepamätám si úplne presne chuť tej omáčky, ktorú podávajú ku guličkám, ale táto bola naozaj skvelá. Podobnú chuť si pamätám, ale nevedela by som povedať, či je to identická chuť omáčky z Ikey. Zo začiatku bola veľmi riedka, tak som ju zahustila múkou. Po vychladnutí pripomínala hustotou aj farbou bešamelovú omáčku.
K hotovému jedlu som pridala aj uhorky a brusnicový lekvár. Samozrejme, že lekvár nechutil rovnako, ale chuťovo celý tanier harmonicky doplnil. Myslím si, že si tieto mäsové guličky ešte niekedy pripravím a vrelo ich odporúčam. Dobrú chuť!
Zdroj: ikea.com