Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 22.11.2024
sk
Cecília
cz
Cecílie

Internet je fascinovaný čínskou zmrzlinou, ktorá sa neroztopí ani v priamom ohni

V čom spočíva jej tajomstvo? Je to vôbec bezpečné?


Už malé deti sa (často na vlastnej chybe) naučia nespochybniteľnú pravdu o tom, že zmrzlina sa pri kontakte s teplom rýchlo roztápa. V dnešnom rýchlom svete si človek nemôže byť ničím istý a aj táto overená informácia sa ukazuje byť neaktuálnou.

Internetová senzácia

Web South China Morning Post upozorňuje na virálny hit, ktorý otriasa čínskym internetom. Ide o značku luxusnej zmrzliny, ktorá sa akosi odmieta rozpustiť v blízkosti zdrojov tepla. K dispozícii sú videá, kde sa ľudia neúspešne snažia zmrzlinu roztopiť priamo v plameni zapaľovača či horáka.

Pri jednom z testov si zmrzlina zachovala konzistenciu po dobu 50 minút v 31-stupňovej horúčave! Chýry o zvláštnej zmrzline, ktorá sa vymyká zaužívaným predstavám o tejto pochúťke, sa rozšírili aj za hranice Číny a ľudia z celého sveta si lámu hlavu nad tým, či ide o skutočný produkt alebo sofistikovaný hoax.

Luxusný tovar

Produkty od firmy Zhong Xue Gao sú naozaj špeciálne. Minimálne, čo sa týka cenovky. Nanuk zachytený vo videu stojí v prepočte 10 dolárov, čo je (nielen) na čínske pomery riadna suma a vďaka tomu si ho rozhodne nemôže dovoliť každý. Tým sa pre mnohých stáva ešte tajomnejším!

Namiesto toho, aby sa roztopili, sa čínske zmrzliny opália a zmenia sa na akúsi lepkavú hmotu. To vo verejnosti vyvoláva nielen zvedavosť, ale aj znepokojenie. Čo vlastne táto vec obsahuje? Nie je to zdraviu nebezpečné?

Ako je to možné?

Kvôli obrovskej vlne záujmu výrobca prelomil mlčanie a priniesol stanovisko na sociálnej sieti Weibo. Kokosový nanuk z videí podľa firmy obsahuje mlieko, kokosovú dužinu, smotanu, kondenzované mlieko a mliečny prášok.

Špeciálnou ingredienciou je karagén, výťažok z rias, vďaka ktorému si zmrzlina drží tvar a konzistenciu. Vedci majú pochybnosti o tom, či je karagén bezpečný na konzumáciu a spájajú ho so vznikom rakoviny. Zhong Xue Gao, naopak, tvrdí, že ide o úplne bežnú prísadu v potravinárstve a neroztápajúce sa zmrzliny spĺňajú všetky normy potravinovej bezpečnosti.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.