Piatok 19.8.2022
sk
Lýdia
cz
Ludvík

Internet je fascinovaný čínskou zmrzlinou, ktorá sa neroztopí ani v priamom ohni

V čom spočíva jej tajomstvo? Je to vôbec bezpečné?


Už malé deti sa (často na vlastnej chybe) naučia nespochybniteľnú pravdu o tom, že zmrzlina sa pri kontakte s teplom rýchlo roztápa. V dnešnom rýchlom svete si človek nemôže byť ničím istý a aj táto overená informácia sa ukazuje byť neaktuálnou.

Internetová senzácia

Web South China Morning Post upozorňuje na virálny hit, ktorý otriasa čínskym internetom. Ide o značku luxusnej zmrzliny, ktorá sa akosi odmieta rozpustiť v blízkosti zdrojov tepla. K dispozícii sú videá, kde sa ľudia neúspešne snažia zmrzlinu roztopiť priamo v plameni zapaľovača či horáka.

Pri jednom z testov si zmrzlina zachovala konzistenciu po dobu 50 minút v 31-stupňovej horúčave! Chýry o zvláštnej zmrzline, ktorá sa vymyká zaužívaným predstavám o tejto pochúťke, sa rozšírili aj za hranice Číny a ľudia z celého sveta si lámu hlavu nad tým, či ide o skutočný produkt alebo sofistikovaný hoax.

Luxusný tovar

Produkty od firmy Zhong Xue Gao sú naozaj špeciálne. Minimálne, čo sa týka cenovky. Nanuk zachytený vo videu stojí v prepočte 10 dolárov, čo je (nielen) na čínske pomery riadna suma a vďaka tomu si ho rozhodne nemôže dovoliť každý. Tým sa pre mnohých stáva ešte tajomnejším!

Namiesto toho, aby sa roztopili, sa čínske zmrzliny opália a zmenia sa na akúsi lepkavú hmotu. To vo verejnosti vyvoláva nielen zvedavosť, ale aj znepokojenie. Čo vlastne táto vec obsahuje? Nie je to zdraviu nebezpečné?

Ako je to možné?

Kvôli obrovskej vlne záujmu výrobca prelomil mlčanie a priniesol stanovisko na sociálnej sieti Weibo. Kokosový nanuk z videí podľa firmy obsahuje mlieko, kokosovú dužinu, smotanu, kondenzované mlieko a mliečny prášok.

Špeciálnou ingredienciou je karagén, výťažok z rias, vďaka ktorému si zmrzlina drží tvar a konzistenciu. Vedci majú pochybnosti o tom, či je karagén bezpečný na konzumáciu a spájajú ho so vznikom rakoviny. Zhong Xue Gao, naopak, tvrdí, že ide o úplne bežnú prísadu v potravinárstve a neroztápajúce sa zmrzliny spĺňajú všetky normy potravinovej bezpečnosti.


Tagy:

Ako hodnotíš tento článok?

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
Hľadať
TOP
Anketa dňa
Trending
Práve sa deje
Mám záujem o spoluprácu

    *dané pole je potrebné
    vyplniť

    Tip na článok

      Formáty: .jpg, .png
      Veľkosť max
      15mb
      V prípade väčšej prílohy pripojte do tela správy link na wetransfer
      *dané pole je potrebné
      vyplniť

      Nahlásiť chybu na stránke

        Formáty: .jpg, .png
        Veľkosť max
        5mb
        *dané pole je potrebné
        vyplniť