Svet gastronómie je obrovský, a často sa držíme klasických možností, ako sú talianska, japonská či indická kuchyňa. No existuje množstvo ďalších, menej známych kulinárskych pokladov, ktoré by nemali zostať bez povšimnutia. Tu je výber šiestich kuchýň, ktoré ťa môžu prekvapiť.
1. Gruzínska kuchyňa
Gruzínsko, krajina na pomedzí Európy a Ázie, ponúka jedinečné jedlá plné farieb a chutí. Typickým pokrmom je chinkali – šťavnaté mäsové knedle, ktoré sa jedia rukami. Milovníci syra ocenia chačapuri, placky plnené syrom sulguni, vajcom a maslom. K tomu pridaj pohárik domáceho gruzínskeho vína a máš dokonalý zážitok.
2. Vietnamská kuchyňa
Vietnamská gastronómia je ľahká a zdravá, založená na čerstvých ingredienciách a aromatických bylinkách. Skús slávnu polievku Pho, ktorá kombinuje jemný vývar, ryžové rezance a bylinky. Ďalšou delikatesou je Bánh mì, bageta plnená mäsom, zeleninou a pikantnou omáčkou. Vietnamské jedlá sú dokonalou rovnováhou medzi kyslým, sladkým a slaným.
![](https://emefka.sk/app/uploads/2025/01/shutterstock_2302300615-1024x683.jpg?x35408)
3. Etiópska kuchyňa
Etiópska kuchyňa je unikátna a ponúka nové spôsoby stolovania. Tradične sa jedlá podávajú na veľkej placke z fermentovaného cesta zvanej injera, ktorá slúži zároveň ako príbor. Ochutnaj jedlá ako doro wat (pikantné kuracie ragú) alebo rôzne vegetariánske špeciality, ktoré sú bohaté na koreniny. Zážitok dopĺňa tradičný kávový rituál, ktorý je v Etiópii neodmysliteľnou súčasťou kultúry.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane