4. Peruánska kuchyňa
Peru je považované za gastronomickú veľmoc Južnej Ameriky. Ich národné jedlo ceviche je osviežujúce spojenie čerstvých rýb, limetkovej šťavy, cibule a koriandra. Skús aj menej známe pokrmy ako lomo saltado, restované hovädzie s ryžou a hranolkami, alebo ají de gallina, jemné kuracie kari s orechmi. Peruánska kuchyňa je o kontrastoch – pikantná, kyslá, no vždy dokonale vyvážená.
![](https://emefka.sk/app/uploads/2025/01/shutterstock_2526761029-1024x683.jpg?x35408)
5. Marocká kuchyňa
Marocké jedlá sú plné exotických korenín, ako sú škorica, rasca a šafran. Typickým pokrmom je tagine, dusené jedlo podávané v ikonickej hlinenej nádobe. Kombinuje mäso, zeleninu a sušené ovocie, čím vzniká dokonalá harmónia chutí. Ďalším pokladom je harira, sýta polievka zo strukovín a paradajok, ktorá zahreje a zasýti.
6. Fínska kuchyňa
Fínska kuchyňa nie je len o lososoch a bobuľovom ovocí. Typickým jedlom je karjalanpiirakka, tradičné plnené koláče s náplňou z ryže alebo zemiakov. Ďalšou špecialitou je lohi keitto, krémová polievka z lososa, ktorá je ideálna na chladné dni. Fíni si potrpia na jednoduché, no chutné jedlá, ktoré často obsahujú lokálne suroviny ako lesné plody, huby a divinu.
![](https://emefka.sk/app/uploads/2025/01/shutterstock_2425864439-1024x683.jpg?x35408)