Je čas skúsiť niečo nové: Menej známe svetové kuchyne, ktoré sa oplatí ochutnať

Ak už máš dosť Ázie či Indie.


4. Peruánska kuchyňa

Peru je považované za gastronomickú veľmoc Južnej Ameriky. Ich národné jedlo ceviche je osviežujúce spojenie čerstvých rýb, limetkovej šťavy, cibule a koriandra. Skús aj menej známe pokrmy ako lomo saltado, restované hovädzie s ryžou a hranolkami, alebo ají de gallina, jemné kuracie kari s orechmi. Peruánska kuchyňa je o kontrastoch – pikantná, kyslá, no vždy dokonale vyvážená.

Shutterstock

5. Marocká kuchyňa

Marocké jedlá sú plné exotických korenín, ako sú škorica, rasca a šafran. Typickým pokrmom je tagine, dusené jedlo podávané v ikonickej hlinenej nádobe. Kombinuje mäso, zeleninu a sušené ovocie, čím vzniká dokonalá harmónia chutí. Ďalším pokladom je harira, sýta polievka zo strukovín a paradajok, ktorá zahreje a zasýti.

6. Fínska kuchyňa

Fínska kuchyňa nie je len o lososoch a bobuľovom ovocí. Typickým jedlom je karjalanpiirakka, tradičné plnené koláče s náplňou z ryže alebo zemiakov. Ďalšou špecialitou je lohi keitto, krémová polievka z lososa, ktorá je ideálna na chladné dni. Fíni si potrpia na jednoduché, no chutné jedlá, ktoré často obsahujú lokálne suroviny ako lesné plody, huby a divinu.

Shutterstock

Odporúčame prečítať:

Ach, tá doba moderná. Úsmevné fotky starších ľudí, ktorí si s dnešnými technológiami veľmi nesadli


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné