Niektorí ľudia sú geneticky predurčení, aby nemali radi zeleninu. To na základe nového výskumu tvrdia americkí vedci, ktorí sa v poslednej dobe snažia zubami-nechtami odôvodňovať naše rôznorodé neduhy. Naposledy to bolo meškanie, teraz nenávisť k zdravým potravinám. Dôvodom je podľa nich skutočnosť, že niektorí z nás zdedili dve špecifické kópie génu.
Ten je zodpovedný za nepríjemnú chuť. Brokolica alebo ružičkový kel tak u nich zanechávajú na jazyku extrémne horkú pachuť. To by mohlo vysvetľovať, prečo je pre niektorých ľudí zložité zaradiť do svojho jedálnička dostatok zeleniny, skonštatovali tiež vedci. Gén môže podľa nich spôsobiť aj nepríjemnú chuť piva, kávy alebo tmavej čokolády.
Z evolučného hľadiska pritom podľa odborníkov môže byť citlivosť na horkú chuť výhodná. Chráni totiž ľudí pred konzumáciou potenciálne jedovatých potravín. Jennifer Smith a jej kolegovia z University of Kentucky School of Medicine však upozorňujú, že to môže znamenať aj to, že niektorí ľudia majú problémy zjesť odporúčaných päť porcií ovocia a zeleniny denne.
Každý údajne zdedil dve kópie génu TAS2R38, kľúčové sú však jeho varianty AVI a PAV. Ľudia, ktorí majú dve kópie variantu AVI, nie sú citliví na horkú chuť niektorých chemikálií, tí, ktorí majú jeden AVI a jeden PAV, horkosť cítia, no nie extrémne. Napokon sú tu tí s dvomi kópiami PAV, ktorí vnímajú niektoré potraviny ako nesmierne horké.
Vedci v štúdii sledovali 175 ľudí a zistili, že tí, ktorí mali dve kópie variantu PAV, jedli len minimum zelenej listovej zeleniny. A to je veľký problém. Listová zelenina má totiž hneď niekoľko zdravotných benefitov, čo sa ľudského tela týka. Podporuje správnu činnosť srdca, obsahuje dôležité vitamíny ako napríklad A, C či K a rovnako aj minerály, nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.
Zdroj: SITA / úprava redakcie