Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 22.12.2024
sk
Adela
cz
Šimon
, Simon, Simeon

Každý kuchár by rád vynašiel nový recept, ktorý by niesol jeho meno. Väčšina z nich sa snaží celé roky o originálny pokrm, avšak neúspešne. A potom sú tu takí, ktorí niečo vymyslia a zmenia chod dejín úplnou náhodou. A práve o týchto šťastných omyloch svetovej gastronómie bude tento článok. 

Kukuričné lupienky 

Na konci 19. storočia pracovali bratia John Harvey a Will Keith Kelloggovci ako lekári v sanatóriu v americkom Michigane. Pre svojich pacientov chceli pripraviť nízkokalorický pokrm. Omylom nechali v kuchyni uvarenú pšenicu, ktorá začala zrazu vločkovatieť. Neskôr tento postup zopakovali aj s kukuricou a svetu takto dali kukuričné lupienky.

https://www.shutterstock.com/it/image-photo/cornflakes-different-berries-horizontal-close-324076508 

Nutella 

V talianskom meste Alba mali vo zvyku miešať kakao, cukor a mleté lieskové oriešky už dávno. Takéto nugatové tabuľky sa však rýchlo roztápali a ich výrobcovia prichádzali o nemalé peniaze. Pietro Ferrero však v roku 1963 dostal nápad. Tradičnou zmesou začal plniť sklenené poháriky a predávať ich nie ako tabuľky, ale ako roztierateľný krém.

https://www.shutterstock.com/it/image-photo/homemade-nutella-glass-jar-sprinkled-hazelnuts-1599452932 

Šampanské víno 

Traduje sa, že tajomstvo bubliniek vo víne objavil náhodou mních Dom Pierre Pérignon. Bublinky sa vo víne objavili prirodzenou cestou druhotným kvasením pri prevoze z Francúzska do Anglicka. Dom Pérignon mal za úlohu dostať bublinky z vína preč, neodolal však a víno s bublinkami ochutnal. Novoobjavený druh nápoja vraj podľa jeho slov „chutil ako hviezdy“.

https://www.shutterstock.com/it/image-photo/bottles-champagne-cooler-532782163 

Worcestrová omáčka 

Lord Sandys z Worcestru požiadal po návrate z Indie lekárnikov bratov Perrinsovcov o vytvorenie jeho obľúbenej omáčky, ktorú si zamiloval v ďalekej Indii. Bratia zmiešali koreniny, ale rozhodli sa zmes nepredávať, pretože smrdela rybinou.

Originálny recept obsahuje fermentovanú sóju, ocot, melasu, cesnak, zázvor, ančovičky a ďalšie prísady. Zmes odložili do pivnice a zabudli na ňu. Po 2 rokoch ju opäť ochutnali a zachutila im tak, že ju začali predávať vo veľkom. 

https://www.shutterstock.com/it/image-photo/spicy-chicken-wings-worcestershire-sauce-1029520546

Pizza štangle 

Pizza štangle, alebo po taliansky grissini, sú dlhé chrumkavé paličky z chlebového cesta. Vznikli v roku 1679 na kráľovskom dvore neďaleko Turína úplnou náhodou. Vojvoda Viktor Amadeus II. trpel po zjedení chleba bolesťami brucha. Pravdepodobne mal celiakiu. Jeho kuchár mu teda pripravil grissini, chlieb bez mäkkého striedku, po ktorom mu bývalo tak zle. 

https://www.shutterstock.com/it/image-photo/homemade-cheese-bread-sticks-on-light-401394340

Ceasar šalát 

Ceasar šalát vznikol v Mexiku vďaka kuchárovi Cesarovi Cardinimu, ktorý vlastnil reštauráciu v Tijuane. Raz večer v roku 1924 už nemal žiadne suroviny a práve vtedy mu do lokálu vošla banda hladných Američanov. Narýchlo zmiešal zelený šalát, krutóny, majonézu, parmezán a nejaké koreniny a chutný pokrm bol na svete.

https://www.shutterstock.com/it/image-photo/homemade-cheese-bread-sticks-on-light-401394340

Čipsy 

Podľa istej legendy vznikli zemiakové čipsy v roku 1853 v americkom meste Saratoga Springs, v štáte New York. Istý klient sa neustále sťažoval na príliš hrubé hranolky v reštaurácii, kde pracoval kuchár menom George Crum.

Po niekoľkých pokusoch pripraviť mu čoraz tenšie zemiaky mu George vysmažil plátky tenké ako list papiera. Zákazník v reštaurácii z nich bol nadšený, a vďaka nemu máme dnes čipsyvečernému programu v televízii. 

https://www.shutterstock.com/it/image-photo/cheese-onion-potato-chips-on-vintage-519413416 

Tofu 

Za dnešné obľúbené tofu môžeme ďakovať nešikovnému kuchárovi starovekej Číny. Tento kuchár vraj omylom nalial do misky sójového mlieka prírodné zrážadlo menom nigari. Tento spôsob výroby tofu sa používa dodnes. Vyrába sa tradičným spôsobom z morskej vody a prirodzeným sušením na slnku.

https://www.shutterstock.com/it/image-photo/tofu-586901156 

Sendvič 

V druhej polovici 18. storočia požiadal anglický lord Sandwich svojho kuchára o jedlo, ktoré by mohol konzumovať jednou rukou za pracovným stolom bez toho, aby musel vstať. Kuchár mu teda pripravil kus mäsa medzi dvoma krajcami chleba. Ostatným lordom sa toto praktické jedlo tiež veľmi zapáčilo. Svojim vlastným kuchárom teda odvtedy kázali pripravovať krajce chleba tak, ako to videli u lorda Sandwicha.

https://www.shutterstock.com/it/image-photo/two-long-ciabatta-sandwiches-lettuce-slices-167357615

Patty

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.