Už sme tu mali článok, v ktorom sme porovnávali stravu vojakov v rôznych krajinách, teraz si posvietime na školské jedálne. Samozrejme vychádzame zo zahraničných stránok, aby sme sa pozreli, ako aj naše slovenské obedy vidia v zahraničí. Nechápte to tak, že jedlá, ktoré sú tu vyobrazené sú na dennom poriadku. Takto to samozrejme nie je a nasledujúce fotografie sú len na vytvorenie akej-takej predstavy, ako to v daných štátoch chodí.
Kuba
Hlavným jedlom sú kuracie krokety s ryžou, žltá hrášková polievka a koreňová zelenina, najmä mrkva. Zaujímavosťou sú banány, ktoré sú v grilovanej podobe obľúbeným dezertom v celej oblasti Karibiku.

Izrael
Typickou možnosťou pre izraelské deti je tanier s falafelom, ako prílohu tu máme pita placky, tzatziky a čerstvú zeleninu.

Slovensko
Podľa kanadskej stránky foodnetwork.ca, sú naše školské obedy porovnateľné s tými severoamerickými. Čerstvé ovocie ako jablko alebo kiwi, nejaká tá čerstvá zelenina, pečivo, grilovaná ryba a čokoládová tyčinka. Nechcem sa hádať – v Kanade ani USA som školský obed nejedol, no nemyslím si, že by na tom naše obedy boli aspoň porovnateľne dobre. Záleží to však aj tiež od jedálne.

Južná Kórea
Možno vás to zaskočí, ale podľa viacerých webov je školské jedlo v južnej Kórei považované za najlepšie. Základom je ryža a dusené mäso v sladkokyslej omáčke a potom „banchan“ – malé jedlá zo širokého výberu. Môže to byť napríklad ryža s rôznymi druhmi semienok, kimchi s tofu alebo dusená fazuľa a fazuľové výhonky.

Česká republika
U našich susedných bratov sa za typický školský obed považuje ako predjedlo sýta polievka, hlavným chodom je zvyčajne dusená hovädzina s omáčkou a zemiakovými knedlíkom. Po pravde, je to taký kúsok od nás a s radosťou by som tam chodil na školské obedy aj teraz, ako dospelý.

Ukrajina
Prvým chodom je samozrejme boršč. Nasleduje hlavný chod s mäsom a prílohou, väčšinou je to párok alebo klobása so zemiakovou kašou. Na pitie sa zvykne podávať čaj.

India
Chudoba krajiny sa podpisuje samozrejme aj na jedle, avšak všetky deti majú právo na jedno jedlo zdarma. Taniere si však musia doniesť z domu a dostanú naň najčastej porciu „khichdy“. Je to zmiešaná ryža, šošovica a zelenina. K tomu sa podáva „naan“ čo je druh pečiva.

Francúzsko
Známa francúzska kuchyňa sa odráža dokonca aj v školskom jedle. Niektorí ho dokonca považujú za gurmánske dielo. Pravidelne majú v škole na výber z troch alebo štyroch jedál denne, rôznych šalátov, polievok založených na vyváženej hodnote proteínu, rôzne druhy pečiva ako sú aj maslové croissanty, niekoľko druhov syra a nakoniec samozrejme dezert. Naozaj si je z čoho vyberať.

Španielsko
Marinované krevety s ryžou, zelenina, rôzne druhy sladkej papriky, čerstvé pomaranče alebo typická studená polievka – „gazpacho“. Tiež by sme si nechali povedať.

Fínsko
Na záver jedna škandinávska krajina. Vo Fínsku by ste na školskom obede mohli dostať hustú hráškovú polievku, cvikľový alebo mrkvový šalát a ako hlavný chod napríklad pannakkau – palacinky. Samozrejme posypané čerstvým lesným ovocím ako sú jahody, čučoriedky alebo maliny.

Zdroje: foodnetwork.ca, huffingtonpost.com
Titulná fotka: foodtank.com




















