Čo sa týka jedla, každý má rád niečo iné. Nájdu sa medzi nami aj ľudia, ktorí milujú naozaj zvláštne veci, čo môže byť pre ostatných nepochopiteľné, ba až odporné. Oni sa však pri jedení týchto jedál zalizujú od ucha k uchu.
Väčšinu týchto jedál nájdeš práve na Slovensku a nepatria k nim nejaké extrémy, ako napríklad červy, húsenice a iné, pre nás nevšedné jedlá. Niekoľko z nich sa pravidelne objavuje aj v jedálnych lístkoch viacerých reštaurácií. Pri akom jedle sa tebe trikrát otočí žalúdok, akonáhle si ho len predstavíš?
Držky
Držková polievka je snáď asi najmenej obľúbená medzi deťmi. Držky, čo sú vlastne kravie žalúdky, vyzerajú v tanieri naozaj nevábne. Možno to bude jeden z dôvodov, prečo sú u mnohých neobľúbené.
Tlačenka a huspenina
Typické zabíjačkové lahôdky, ktoré sa robia z “odpadu“, čo môže byť jazyk, kože, kosti a iné mňamky, ktoré zostávajú z prasaťa. Obalené v želatíne, ktorá nemusí byť dvakrát ľuďom po chuti.
Špiková kosť
Špik sa nachádza vo vnútri kostí a najčastejšie sa vyberá práve z hovädzej, po dovarení vývaru. Teplé kosti so špikom sa vyberú a tukový obsah sa natiera na chleba.
Tatárska biftek
Niektorí by si za ním nohy dolámali a iným je okamžite zle, len keď o ňom počujú. Skladá sa zo surového mletého mäsa, ktoré pochádza z hovädzej sviečkovice. Je dochutené koreninami, cibuľou a ďalšími zopár vecami. Nechýba ani surový žĺtok a natiera sa na cesnakové hrianky.
Špenát
Pre viacerých znamená traumu z detstva. Niekto ju už stihol prekonať a ďalší stále špenát nemôžu ani vidieť.
Kôpor
Vec, ktorú nemalo rado skoro žiadne dieťa. Kôprovú omáčku, prívarok, čokoľvek. Nočná mora školských jedální.
Rybacia polievka
Jedlo, ktoré väčšina z nás nemá odvahu ochutnať. Sme schopní vyliezť na vrchol sveta, ale nie, rybaciu polievku nikdy.
Mozoček
Ďalšia z pochúťok typická pre zabíjačky. Áno, naozajstný mozog sa robil s praženicou tak, ako sa robí aj praženica s hríbmi.
Hríby sliziaky
Keď už sme pri hríboch. Aj tie samotné mnoho ľudí nenávidí, ale sliziaky boli úplne nová kategória nechutnosti. Rovnako ako boli slizké nevarené, boli slizké aj v polievke.
Chrupavky
Sú ľudia, ktorí na obhrýzanie kostí nedajú dopustiť a väčšinou potom okusávajú aj tie po ostatných, ktorí si zahryznutie do chrupavky nemôžu ani predstaviť. Môžu, ale grrr…
Pečienky
Vo všeobecnosti sa väčšina vnútorností zo zvierat ľuďom hnusí. Je to pochopiteľné. Na vrchole najviac nenávidených jedál z vnútorností by boli určite pečienky.
Morské plody
Pre nás nie úplne typické, keďže tu nemáme more. Kameňom úrazu bývajú často aj samotné potraviny, ktoré, keďže sú dovezené, sa za čerstvé považovať nemôžu. Niekomu sa hnusí tá konzistencia a iným tá pachuť.
Olomoucké syrečky
Hovorí sa, že čím smradľavejší syr, tým lepší. Sú však ľudia, ktorým vôňa syra, podobajúca sa na šesťtýždňové ponožky robotníka, práve neimponuje.
Utopence
Sú typické pre české krčmy, kde si utopence môžeš dať ku pivu. Sú to naložené špekačky s cibuľou v sladkokyslom náleve. Možno vás však odradí ten nálev alebo to, ako samotné utopence vyzerajú.
Kozie alebo ovčie mäso
Alebo akékoľvek iné, ktoré má svojskú pachuť.
Titulná fotka: unsplash.com/toprecepty.cz