Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 20.4.2024
sk
Marcel
cz
Marcela

Čo sa týka jedla, každý má rád niečo iné. Nájdu sa medzi nami aj ľudia, ktorí milujú naozaj zvláštne veci, čo môže byť pre ostatných nepochopiteľné, ba až odporné. Oni sa však pri jedení týchto jedál zalizujú od ucha k uchu.

Väčšinu týchto jedál nájdeš práve na Slovensku a nepatria k nim nejaké extrémy, ako napríklad červy, húsenice a iné, pre nás nevšedné jedlá. Niekoľko z nich sa pravidelne objavuje aj v jedálnych lístkoch viacerých reštaurácií. Pri akom jedle sa tebe trikrát otočí žalúdok, akonáhle si ho len predstavíš? 

Držky

Držková polievka je snáď asi najmenej obľúbená medzi deťmi. Držky, čo sú vlastne kravie žalúdky, vyzerajú v tanieri naozaj nevábne. Možno to bude jeden z dôvodov, prečo sú u mnohých neobľúbené.

Tlačenka a huspenina

Typické zabíjačkové lahôdky, ktoré sa robia z “odpadu“, čo môže byť jazyk, kože, kosti a iné mňamky, ktoré zostávajú z prasaťa. Obalené v želatíne, ktorá nemusí byť dvakrát ľuďom po chuti.

Špiková kosť

Špik sa nachádza vo vnútri kostí a najčastejšie sa vyberá práve z hovädzej, po dovarení vývaru. Teplé kosti so špikom sa vyberú a tukový obsah sa natiera na chleba.

michal1977 (https://varecha.pravda.sk/recepty/spikova-kost-s-chlebikom-fotorecept/33799-recept.html)

Tatárska biftek

Niektorí by si za ním nohy dolámali a iným je okamžite zle, len keď o ňom počujú. Skladá sa zo surového mletého mäsa, ktoré pochádza z hovädzej sviečkovice. Je dochutené koreninami, cibuľou a ďalšími zopár vecami. Nechýba ani surový žĺtok a natiera sa na cesnakové hrianky.

Špenát

Pre viacerých znamená traumu z detstva. Niekto ju už stihol prekonať a ďalší stále špenát nemôžu ani vidieť.

Kôpor

Vec, ktorú nemalo rado skoro žiadne dieťa. Kôprovú omáčku, prívarok, čokoľvek. Nočná mora školských jedální.

aliska.v (https://www.instagram.com/p/BprPwM7lID0/)

Rybacia polievka

Jedlo, ktoré väčšina z nás nemá odvahu ochutnať. Sme schopní vyliezť na vrchol sveta, ale nie, rybaciu polievku nikdy.

Mozoček

Ďalšia z pochúťok typická pre zabíjačky. Áno, naozajstný mozog sa robil s praženicou tak, ako sa robí aj praženica s hríbmi.

Hríby sliziaky

Keď už sme pri hríboch. Aj tie samotné mnoho ľudí nenávidí, ale sliziaky boli úplne nová kategória nechutnosti. Rovnako ako boli slizké nevarené, boli slizké aj v polievke.

giphy.com (https://giphy.com/gifs/featured-transparent-S5yCGPWCSz35S)

Chrupavky

Sú ľudia, ktorí na obhrýzanie kostí nedajú dopustiť a väčšinou potom okusávajú aj tie po ostatných, ktorí si zahryznutie do chrupavky nemôžu ani predstaviť. Môžu, ale grrr…

Pečienky

Vo všeobecnosti sa väčšina vnútorností zo zvierat ľuďom hnusí. Je to pochopiteľné. Na vrchole najviac nenávidených jedál z vnútorností by boli určite pečienky.

Morské plody

Pre nás nie úplne typické, keďže tu nemáme more. Kameňom úrazu bývajú často aj samotné potraviny, ktoré, keďže sú dovezené, sa za čerstvé považovať nemôžu. Niekomu sa hnusí tá konzistencia a iným tá pachuť.

giphy.com (https://giphy.com/gifs/broadcity-season-1-episode-10-xUNda27mvHdoe4yALu)

Olomoucké syrečky

Hovorí sa, že čím smradľavejší syr, tým lepší. Sú však ľudia, ktorým vôňa syra, podobajúca sa na šesťtýždňové ponožky robotníka, práve neimponuje.

Utopence

Sú typické pre české krčmy, kde si utopence môžeš dať ku pivu. Sú to naložené špekačky s cibuľou v sladkokyslom náleve. Možno vás však odradí ten nálev alebo to, ako samotné utopence vyzerajú.

Kozie alebo ovčie mäso

Alebo akékoľvek iné, ktoré má svojskú pachuť.

giphy.com (https://giphy.com/gifs/rupaulsdragraces5-rupauls-drag-race-rupaul-season-5-3o8doU2odTqpAIzNfO)

Titulná fotka: unsplash.com/toprecepty.cz 


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.