Nemusíš byť super šéfkuchár nato, aby sa ti podarilo pripraviť lahodné jedlá. Občas si vieš v kuchyni pomôcť jednoduchými trikmi, ktoré tvoje jedlo ozvláštnia.
Keď sa ich naučíš, môžeš s nimi machrovať pred svojimi kamarátmi či rodinou, prípadne len pred svojimi chuťovými bunkami. Stojí to však za to, poznať niektoré z týchto jednoduchých trikov, ktorými dokážeš svoje jedlo povýšiť na nový level.
Pridaj do svojej praženice maslo
Namiesto oleja urob praženicu na masle. Bude oveľa vláčnejšia a nebude taká suchá. A rozhodne to pocítiš aj na chuti.
Vyzdvihni chuť sladkého soľou
Ak si už niekedy jedol slaný karamel, tak veľmi dobre vieš, o čom je reč. Sladkú chuť zvykne pekne podporiť štipka soli. Prípadne sa nemusíš báť kombinovať sladké a slané veci, ako napríklad nivu s jablkom. Inšpirácie na nevšedné kombinácie jedál načerpáš aj v našom článku.
Aj šalát sa dá jednoducho ozvláštniť
Plníš si svoje predsavzatia, vďaka čomu ťa neminulo jedenie šalátov? Okrem toho, že treba pri šalátoch myslieť na to, aby boli dostatočne vyvážené, čo sa týka živín, musia aj dobre chutiť.
Nezabúdaj v každom prípade na dresing, no a dotvoria ho napríklad semiačka, ktoré sú ideálnym zdrojom vlákniny. Stačí chvíľu opekať tekvicové alebo slnečnicové semiačka na panvici a máš chrumkavú bodku tvojho šalátu hotovú.
Ozvláštni hráškovú polievku mätou
Obyčajná hrášková polievka by mohla byť dosť vágna, no stačí, že k nej pridáš trochu mäty a hneď bude výsledok zaujímavejší.
Experimentuj s kávou
V prípade, že máš rád rôzne kávové nápoje, ktoré sú niečím originálne, môžeš si ich pripraviť aj sám doma. Do kávy stačí pridať rastlinné mlieko, ktoré našľaháš a hneď má tvoja káva inú chuť. Ak patríš ku kávičkárom, ktorí sú už pokročilejší a robia si doma nejaký ten filter, ku káve môžete dať trochu kokosu a máte hotovú ochutenú kávičku.
Horčica a kečup nemusia byť len k párkom
Jemnú pikantnosť alebo kyslosť v jedlách môžeš spôsobiť pridaním lyžice horčice. Napríklad môžeš takto ozvláštniť vajíčkovú nátierku. Kečup sa hodí pridať napríklad k restovaným kuracím pečienkam, ale pokojne môže byť aj pomocníkom pri príprave dresingu alebo marinády. Netreba sa báť pridať nejakú tú lyžicu aj do omáčok, dokáže to jedlo jednoducho spestriť.
Citrusy nepatria len do koláčov
Citrusy a ich kôra sú skvelým doplnkom do rôznych jedál. Napríklad dokážu ozvláštniť obyčajné pečené kura. Stačí naň pred pečením nastrúhať zázvor, cibuľu, cesnak a pridať šťavu z citróna alebo pomaranča. Zmiešaj túto zmes a kura ňou potri. Už len pridaj pár plátkov citrusov a exotické pečené kura je na svete.
Alkohol nemusíš liať iba do seba
Nielen víno, ale aj pivo sú skvelými pomocníkmi v kuchyni. Pridaním piva do viacerých jedál vieš vykúzliť naozaj zaujímavé spojenia chutí, napríklad v syrovej omáčke. Môžeš ním podliať aj pečené kura alebo pridať trochu piva do gulášu.