Je jedno, či miluješ varenie a máš skoro všetky recepty v malíčku alebo dokážeš uvariť len jednoduché jedlá. Tieto overené triky ti pomôžu vylepšiť tvoje jedlo a možno ti bude zrazu chutiť aj to, čo si nemal úplne rád.
Nie nadarmo sa hovorí, že láska ide cez žalúdok, preto nikdy nevieš, kedy sa ti takéto triky budú hodiť. Obohatiť o jedlo pozeranie filmu s tvojou budúcou či budúcim nikdy nie je na škodu.
Maslo robí divy
Môžeš ho pridať na vrch toastov predtým, ako ich dáš do toastovača. Budú tak chrumkavé a maslo ozvláštni aj tie najobyčajnejšie toasty. Oplatí sa tiež robiť viacero vecí namiesto na oleji, na masle. Nemôžeš na ňom, samozrejme, vyprážať, lebo sa ti rýchlo spáli, ale napríklad taká praženica, spravená na masle, je oveľa lepšia a krémovejšia, ako na oleji. A nie je tiež taká ťažká na žalúdok.
Sladké a slané k sebe pasuje
Rád by si zaexperimentoval, ale nevieš si presne predstaviť, ako by vyzerali rôzne chute pokope? Keď môže existovať Hawai pizza s ananásom a veľa ľuďom to chutí, prečo by nemohli existovať aj iné, sladko-slané kombinácie. Posuňme sa však od morčacích plátkov s broskyňou.
Jedna z mojich obľúbených kombinácií je napríklad niva a jablko, ale aj obyčajná vianočka, natretá arašidovým maslom s višňovým džemom a banánom na vrchu, je perfektná. A môj tromf je mandľová paštéta s rukolou a hruškou. Z obyčajných lepeňákov môžeš urobiť michelinské menu!
Alkohol nemusíš nalievať len do seba
Napríklad taký rum poznáš vo viacerých koláčoch. Ale tušil si, že je dobré dať pár kvapiek do cesta na šišky? Nenasiaknu potom tak olejom. Víno a rizoto je už neodmysliteľná kombinácia. Môžeš ho však priliať aj do nejakých omáčok na cestoviny. A pivo sa jednoznačne hodí do gulášu. Dal by si si pečenú hus, ale v chladničke na teba civí kura? Daj ho piecť a podlej ho čiernym pivom, bude chutiť podobne ako kačica či hus.
Aj zdravé jedlá môžu byť chutné
Nikdy si neprišiel na chuť šalátom, ale v reštaurácii by nejaký pokojne zjedol? Nie je to žiadna veda. Dôležité je pri príprave šalátu pridať si doň dresing. Nemusí to byť len nejaká nezdravá majonéza. Môžeš si spraviť dresing z jogurtu, stačí pridať soľ, pretlačiť cesnak, prípadne ho nahradiť bylinkami. Jednoduchý a chutný dresing môže vzniknúť aj spojením horčice, medu a limetky. Šalát sa oplatí tiež doplniť sezamom, prípadne slnečnicovými alebo tekvicovými semiačkami.
Kečup zachráni každé jedlo
Kečup je v životoch mnohých ľudí veľmi dôležitá veličina. Okrem použitia na tvoju praženicu alebo chleba vo vajci ho môžeš primiešať aj do iných chutných pokrmov. Napríklad, ak máš rád restovanú kuraciu alebo inú pečeň, môžeš pri konci pridať cca jednu, dve lyžice kečupu, nechať ho chvíľu prevariť a pečeň dostane zaujímavú, novú chuť.
Kečup sa hodí pridať aj do rôznych omáčok, ktoré majú paradajkový základ. Ak je omáčka príliš sladká, okrem cukru môžeš pridať aj trochu kečupu, ktorý v omáčke narobí divy.
Nezabúdaj na koreniny
Možno si hovoríš, že načo sú ti koreniny, keď ty aj tak nevaríš, no aspoň základná výbava sa ti určite zíde. V prípade čierneho korenia, ktoré sa dá nahradiť aj korením štyroch farieb je ideálne využívať koreničku, ktorá korenie melie čerstvé. Korenie nebude tak strácať svoju arómu ani chuť.
Práve koreniny z teba vedia spraviť ešte lepšieho kuchára. Nehovorím, že si máš ísť okoreniť ten chleba so šunkou… ale napríklad také avokádo sa bez korenín nezaobíde. Rasca dokáže zvýrazniť chuť hríbov, trošku muškátového orecha akúkoľvek krémovú polievku.
Dobrý základ pre (skoro) každé jedlo
Ak práve nie si vegetarián, tak ti nebude vadiť pokrájať trochu slaninky a cibuľky. Tá robí skvelý základ mnohým jedlám, ktoré sa môžu zdať veľmi ploché a bez chuti. Napríklad taký špenátový prívarok, ale aj paprikáš bude výraznejší, ak ho pripravíš na základe pozostávajúcom z opečenej slaninky a cibuľky.
Aké overené triky používaš pri varení ty? Podeľ sa o ne s nami v komentároch.
Titulná fotka: Pratiksha Mohanty, Unsplash