Triedenie odpadu by malo byť pre každého z nás samozrejmosťou. Je preto výborné, že ho dodržiava stále viac a viac ľudí. Tým to uľahčujú aj kontajnery, ktoré sú jasne označené. Ľudia tak hneď vedia, do ktorého patrí papier, sklo či plasty. Ako ale píše aj portál Azet, mnoho ľudí si nie je istých, do ktorého z kontajnerov patria obaly od mäsových výrobkov.
Triedenie odpadu predstavuje proces, pri ktorom sa rôzne druhy odpadu separovane zbierajú s cieľom ďalšej recyklácie podľa ich zloženia. Ten, kto dôsledne triedi odpad, pomáha životnému prostrediu, keďže šetrí prírodné zdroje. Ak sa správne roztriedený komunálny odpad opätovne zrecykluje, možno ho opätovne začleniť do výroby.
Na Slovensku majú mestá aj obce povinnosť zabezpečiť triedenie rôzneho druhu odpadu. Deje sa tak za pomoci jasne farebne odlíšených kontajnerov. Do modrých kontajnerov patrí papier, do žltých plasty, do zelených sklo, do červených kov a do hnedých bioodpad. Zmesový odpad sa najčastejšie zhromažďuje v nádobách čiernej farby.
Kam s obalmi od mäsa?
O prospešnosti triedenia odpadu teda nemôže byť ani reči, ako je to teda v prípade obalov od mäsových výrobkov? Odpoveď ťa možno prekvapí. Obaly týchto produktov sú najčastejšie z plastu či kovu, no napriek tomu nejde o bežný recyklovateľný odpad. Vzhľadom na to, že pri nich došlo ku kontaktu s organickými látkami ako krv či tuk, nespĺňajú požadované štandardy. Do ktorého kontajnera teda vlastne patria? Do toho na plasty, prípadne na zmesový odpad? Podľa pravidiel by sa tieto obaly mali vyhadzovať do zmesového odpadu.

Mnohí z nás by však majú tendenciu vyhodiť plastový obal od mäsa do kontajnera na plast. Je to síce na prvý pohľad logické, avšak, ako sme sa zmienili vyššie, nejde o správny postup. Pokiaľ však obal dôkladne očistíš, môžeš ho do kontajnera na plast vyhodiť. Pravdou však ostáva, že tento postup sa neodporúča, pretože na čistenie obalu sa spotrebuje veľké množstvo vody aj čistiacich prostriedkov. A to, ako iste vieš, nie je príliš ekologické. A čo si budeme hovoriť, väčšina ľudí netúži čistením špinavých obalov zabíjať čas a chce obal jednoducho vyhodiť. Takže s plastovým obalom od mäsa smeruj do zmesového odpadu.
Fajn, ale čo napríklad zvyšky mäsa, kosti či pokazené mäsové výrobky? V tomto prípade by sa ako prvá možnosť ponúkal kontajner na bioodpad, že? V skutočnosti tam však tieto odpadky nepatria a rovnako ako obaly od mäsa patria do zmesového odpadu. Na prvý pohľad to síce znie trochu zvláštne, má to však svoje dôvody a je to nevyhnutné pre správne fungovanie systému odpadového hospodárstva.





















