Utorok 26.10.2021
sk
Demeter
cz
Erik
, Ervín

Príprava kávy? Veď to je hračka. Stačí zobrať poriadne vrecko mletej kávy, ktoré ťa vďaka letnému výpredaju stálo v lokálnom supermarkete len 2 eurá, odsypať si trochu do šálky, zaliať horúcou vodou, pridať mlieko, cukor a skvelý nápoj je na svete. Bezchybné. Tak o čo sa tu vlastne snažíme?

Pokiaľ nepatríš medzi kávových ignorantov, ktorí si svoju rannú kávu doprajú len s cieľom prebudiť sa k životu, určite vieš oceniť aj jej unikátnu chuť a arómu. Práve preto raz za čas (dobre, tak možno minimálne raz za deň) navštíviš nejakú tú kaviareň. A uznaj, káva z kaviarne vždy chutí akosi lepšie ako tá, ktorú si pripravíš doma. Zamýšľal si sa niekedy nad tým, čím to môže byť spôsobené?

3 dôvody, prečo káva v kaviarni chutí INAK

Ak za kaviareň nepovažuješ lokálnu krčmu, v ktorej ti zlatá pani vedúca rada zaleje rannú kávu, môžeš si byť istý, že na prípravu tvojho obľúbeného nápoja sa používajú kvalitné druhy kávy. No čo je hlavné, káva v kaviarňach sa robí zo zrniečok, ktoré sa melú tesne pred prípravou. To je jeden silný dôvod, prečo má káva z kaviarne takú skvelú vôňu a chuť.

kavoholik.sk (https://kavoholik.sk/?utm_source=emefka&utm_medium=kavoholik&utm_campaign=domaca_kava_ako_z_kaviarne)

Druhým dôvodom je samotný proces prípravy. Vedz, že práca tej pani za pultom drahej kaviarne v centre mesta nespočíva v zalievaní namletej kávy vodou z rýchlovarnej kanvice. Používajú sa rôzne špeciálne postupy prípravy a drahé kávovary, ktoré dokážu z kávových zrniečok „vyžmýkať“ čo najviac skvelej chuti.

A do tretice, káva v kaviarni ti chutí lepšie zrejme aj kvôli samotnému prostrediu. Predsa len, mäkký gauč, príjemná hudba, usmievavá čašníčka, to všetko robí svoje. No prejdime k hlavnej pointe. Kávu, ktorá bude chutiť veľmi podobne ako tá v kaviarni, si môžeš teoreticky pripraviť aj doma. A vlastne, dá sa to aj prakticky. Spolu s Kávoholikom sme pre teba pripravili niekoľko tipov, vďaka ktorým si môžeš doma spraviť chutnejšiu kávu ako kedykoľvek predtým.

Kúp si kvalitnú zrnkovú kávu

Kúsok fyziky na úvod. Určite vieš, že keď na nejaký predmet nastriekaš voňavku a necháš ho na vzduchu, po chvíľke postupne vyprchá. To isté sa deje aj pri káve. Keď sa zrnko opraží a následne rozomelie na malé kúsky, všetka aróma z jeho útrob sa začne rýchlo odparovať do okolitého vzduchu. Spolu s ňou uniká aj chuť a miznú viaceré látky, ktoré môžu byť zdraviu prospešné.

kavoholik.sk (https://kavoholik.sk/?utm_source=emefka&utm_medium=kavoholik&utm_campaign=domaca_kava_ako_z_kaviarne)

 

To znamená, že keď si kúpiš mletú kávu, nikdy nebude mať 100 % výraznú chuť a arómu. Jednoducho, nie je to fyzikálne možné. Prvý tip od Kávoholika preto znie – kupuj si zrnkovú kávu a pomeľ ju tesne pred tým, ako z nej budeš robiť nápoj.

Kvalitná káva pražená na Slovensku

Samozrejme, veľkú úlohu zohráva aj kvalita samotnej kávy. Darmo si kúpiš zrnkovú kávu, keď to bude nejaká pochybná zle skladovaná úroda, ktorá už sama osebe nemá žiadnu výraznú arómu. Zainvestuj pár eur naviac a kúp si kvalitnú kávu od overeného dodávateľa. Dobrou voľbou je káva, ktorá sa praží priamo na Slovensku. Bude tak maximálne čerstvá a chutná.

Kávoholik je zárukou kvalitnej kávy. Jej zrniečka pochádzajú od najlepších svetových producentov, no pražené sú u nás na Slovensku. Zažiješ tak tú najrýdzejšiu chuť, akú obvykle cítiš len v kávach z kaviarne.

kavoholik.sk (https://kavoholik.sk/?utm_source=emefka&utm_medium=kavoholik&utm_campaign=domaca_kava_ako_z_kaviarne)

Vyskúšaj alternatívne metódy prípravy kávy…

Chemex, dripper, aeropress. Znie ti to ako zoznam pomôcok na laboratórne cvičenie z chémie? V podstate tieto veci reálne slúžia na experimenty, akurát nie s chemikáliami, ale s kávou. Tieto jednoduché a lacné zariadenia ti umožnia z kávových zrniek vyťažiť maximum. Napríklad aeropress využíva silu ručného tlaku. Dokonalú chuť z kávy doslova vytlačíš a získaš tak lahodný nápoj.

kavoholik.sk (https://kavoholik.sk/?utm_source=emefka&utm_medium=kavoholik&utm_campaign=domaca_kava_ako_z_kaviarne)

Pohrať sa môžeš aj s mokka kanvičkou alebo French pressom. Pokiaľ ťa táto téma zaujíma podrobnejšie, venovali sme sa jej v našom článku o alternatívnych spôsoboch prípravy kávy. A vedz, že to nie sú len nejaké domáce experimenty. Aj tieto alternatívne metódy prípravy kávy sú využívané v tých najlepších svetových kaviarňach. Pomôcky ťa budú stáť len pár eur, a keď sa s nimi naučíš správne robiť, výsledok bude stáť za to.

…alebo si kúp dobrý kávovar

Pokiaľ ti alternatívne metódy prípravy kávy veľmi nevoňajú, prípadne na ne nemáš čas, kúp si dobrý kávovar. Ten odporúča aj Kávoholik. V podstate si môžeš vyberať z 2 typov – pákových a automatických.

kavoholik.sk (https://kavoholik.sk/?utm_source=emefka&utm_medium=kavoholik&utm_campaign=domaca_kava_ako_z_kaviarne)

Pákové kávovary sú trochu náročnejšie na manipuláciu, avšak umožňujú precízne pripraviť kávu presne podľa tvojej chuti. Ak chceš tú najlepšiu možnú kávu, avšak si lenivý a nechce sa ti babrať s nejakými pákami, choď do automatického kávovaru. Ten spraví všetko za teba, stačí stlačiť pár gombíkov. Automatický kávovar zabezpečí celý proces prípravy – od namletia zrniečok až po zmiešanie mlieka a kávy v správnom pomere. Získaš tak kávu, ktorá bude veľmi podobná ako tá v kaviarni. A pritom sa vôbec nenadrieš.

Pohraj sa s detailmi

Ak nechodíš na kávu do väzenia, v žiadnej kaviarni ti ju zrejme len tak nehodia na stôl so špinavou lyžičkou na tanieriku. Pekný obrazec z mlieka, rôzne farebné pásiky, elegantná šálka a chutný keksík k tomu. Presne takéto detaily robia kávu z kaviarne výnimočnou. Samozrejme, doma nimi asi nebudeš chcieť zabíjať čas. Čo však rozhodne stojí za vyskúšanie, sú práve obrázky z mlieka.

kavoholik.sk (https://kavoholik.sk/?utm_source=emefka&utm_medium=kavoholik&utm_campaign=domaca_kava_ako_z_kaviarne)

Tie môžeš v rôznych druhoch káv vytvárať pomocou napeneného mlieka. Najvďačnejším nápojom na experimenty je cappuccino. Keď budeš mať hotové espresso, ako základ, napeň si mlieko (napríklad v elektrickom napeňovači) a vyskúšaj, čo so svojím talentom dokážeš vykúzliť. Stačí trocha tréningu a čoskoro budeš možno aj ty vytvárať obrazce, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani zamestnanci kaviarní.

Tak na čo ešte čakáš?

Vidíš, príprava naozaj kvalitnej kávy nemusí byť taká veľká veda. Ak máš kávu naozaj rád, vyskúšaj vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a otestuj niečo nové. Možno zistíš, že káva, ktorú si si doteraz robil, vlastne vôbec nebola taká dobrá…

Pokiaľ ti chýba kvalitná káva, nemáš doma pomôcky na alternatívnu prípravu, prípadne túžiš po kávovare, so všetkým ti pomôže Kávoholik. Stačí zavítať na jeho web, na ktorom nájdeš e-shop so všetkými potrebnými pomôckami – od mokka kanvičiek cez rozličné baristické nástroje až po kávovary do domácnosti i profesionálnych prevádzok. Samozrejme, nechýba široký výber tých najlepších zrnkových káv z celého sveta.

kavoholik.sk (https://kavoholik.sk/?utm_source=emefka&utm_medium=kavoholik&utm_campaign=domaca_kava_ako_z_kaviarne)

Kávoholik spája obyčajných milovníkov kávy s najväčšími kávovými majstrami. Stará sa o vzdelávanie, poskytuje široké spektrum služieb v oblasti dodávania kávy pre hotely a firmy, zabezpečuje predaj a servis kávovej technológie. Jednoducho, pomôže a poradí ti so všetkým, čo sa týka kávy. A ozaj, ak by si predsa len chcel nechať prípravu tvojej obľúbenej kávy radšej na profesionálov, navštíviť môžeš kaviareň Kávoholik na Alstrovej ulici v bratislavskej Rači.

Tento obsah vznikol v spolupráci s KÁVOHOLIK s. r. o.


Ako hodnotíš tento článok?

Pridaj svoj komentár

Komentáre 0

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
Hľadať
TOP
Anketa dňa
Trending
Práve sa deje
Mám záujem o spoluprácu

    *dané pole je potrebné vyplniť
    Tip na článok

      Formáty: .jpg, .png
      Veľkosť max 15mb
      V prípade väčšej prílohy pripojte do tela správy link na wetransfer
      *dané pole je potrebné vyplniť
      Nahlásiť chybu na stránke

        Formáty: .jpg, .png
        Veľkosť max 5mb
        *dané pole je potrebné vyplniť