Každý z nás v živote zažil chvíle, keď mu chuť na víno prekazila absencia vývrtky. Čo by sme vtedy dali za tieto triky? Niektoré síce vyzerajú na prvý pohľad komplikovane, no s naším podrobným textovým a obrázkovým návodom ich určite zvládneš ľavou zadnou.
Fotky sme pre vás zhotovili v zážitkovej bratislavskej reštaurácii GLOBO, v ktorej nám skúsení someliéri Kristína Kupcová a Erik Dorušinec predviedli 9 spôsobov, akými možno otvoriť víno, keď nie je k dispozícii vývrtka. Veríme, že sa vám raz v núdzi tieto vedomosti zídu.
Názov metódy: varecha
Táto metóda je vcelku jednoduchá – stačí vám jedna varecha a jeden smädný človek. Princíp je taký, že opačným koncom varechy zatlačíte silou na korok. Takto sa korok posunie do vnútra fľaše. Upozornenie! Pri tejto metóde hrozí vystreknutie vína, takže prídete o nejaké to „decko“ a prípadne sa môžete tiež zašpiniť.
Dostupnosť: 95%
Náročnosť: 1 z 10
Názov metódy: kľúče
Jedna z najviac dostupných metód. Kľúčom sa snažíme preniknúť do korku a jemnými páčivými pohybmi ho dostať von. Tento spôsob je veľmi zdĺhavý, ale myslíme si, že vôľa správneho degustátora je oveľa silnejšia. Je tu tiež pravdepodobnosť, že korok rozmrvíte na kúsky, no hlavné je, že víno bude otvorené. Na internátne večery môžeme odporučiť!
Dostupnosť: 99%
Náročnosť: 9 z 10
Názov metódy: zapaľovač
Tento spôsob otvárania vína nie je vôbec zložitý, ale zato je zdĺhavý. Fľašu natočíte približne do 40° uhla a začnete hrdlo nahrievať zapaľovačom. Vzduch vo fľaši sa následne zahreje a začne v nej rásť tlak. Nakoniec korok vystrelí a fľaša je otvorená. Radíme fľašu nechať chvíľu po otvorení vychladnúť, pretože hrozí riziko popálenín a to by znepríjemnilo asi každú degustáciu.
Dostupnosť: 99%
Náročnosť: 4 z 10
Názov metódy: topánka
Naozaj jednoduchý spôsob otvárania. Tento spôsob môže využiť asi každý človek v každej situácii. Vezmeme topánku, dnu vložíme víno. Podrážkou topánky udierame o pevný, stabilný povrch, pričom držíme víno v horizontálnej polohe.
Vo fľaši sa začnú hromadiť bublinky kvôli rezonancii pri úderoch. Tým vzniká tlak, ktorý vytlačí korok z fľaše. Je dôležité dávať pozor na to, aby sme topánku s vínom otočili do zvislej polohy skôr, než korok vypadne a dôjde k vinárskej tragédii.
Dostupnosť: 99%
Náročnosť: 2 z 10
Názov metódy: šraubovák a skrutka
Na tento spôsob otvárania je potrebná dávka istej zručnosti. Najľahšie to pôjde skôr mužom. Stačí vám len šraubovák a skrutka, ktoré doma určite nájdete. Prípadne z nejakého predmetu skrutku vyšraubujte a po otvorení vína ju nezabudnite vrátiť na pôvodné miesto.
Prv naskrutkujeme skrutku do korku, potom použijeme šraubovák ako páčidlo. Zapieraním o zúbky skrutky sa snažíme vytlačiť korok smerom von. Po vypáčení nám zostane síce trošku neželaného bordelu, ale čo neurobíme kvôli chuti dobrého vínka?
Dostupnosť: 85%
Náročnosť: 6 z 10
Názov metódy: šnúrka a šraubovák
Technicky síce zložitejší spôsob otvárania, ale pri správnom postupe je výhra istá. Prv šraubovákom vytvoríme do korku menšiu dieru. Následne si na šnúrke urobíme uzol, ktorý pomocou šraubováku pretlačíme cez dieru v korku až na jeho druhú stranu.
Opatrným ťahaním za koniec šnúrky smerom od fľaše, korok pomaly vytiahneme von. Po otvorení budete mať zo seba super pocit a super chuť na jazyku z vínka.
Dostupnosť: 85%
Náročnosť: 8 z 10
Názov metódy: sabráž
V skutku starobylá metóda, ktorá pochádza z čias nájazdov tureckých vojsk, keď smädní vojaci nechceli strácať čas pomalým otváraním sektu a tak svojou zbraňou odrezali vrch fľaše. Na Slovensku je možno ťažšie zohnať šabľu, ale v Turecku by podľa nás nemal byť problém.
Takže, stačí si vziať fľašu sektu do ruky a do druhej ruky šabľu, pričom rýchlym švihnutím šable po hrdle fľašky dôjde k jej odstráneniu. Čepeľ šable narazí na hranu hrdla, ktorá kvôli sile nárazu povolí a odletí preč po smere švihu. Nebojte sa, pri tomto spôsobe sa do sektu nedostane žiadne sklo, takže môžete pokojne popíjať a vychutnávať.
Dostupnosť: 20%
Náročnosť: 8 z 10
Názov metódy: kliešte na otváranie portského vína
Toto je, milé dámy a páni, úplne iná liga. Je to naozaj niečo pre fajnšmekrov otvárania vín. Tento postup obsahuje niekoľko krokov! Na začiatku je nutné nechať si nahriať kliešte po dobu cca minúty a pol. Potom kliešte vyberieme a nahrejeme nimi hrdlo fľaše.
Keď sa hrdlo rozhorúči, vezmeme ľad, ktorým prejdeme po obvode hrdla (po rozhorúčenej časti). Zmena teploty spôsobí to, že sklo pukne a odštiepi sa od fľaše. Víno nakoniec prelejeme cez špeciálne sitko do pohára. (Pozn.: pre ilustračnú fotku sme zvolili Tramín červený, nejde teda o portské víno)
Dostupnosť: 1%
Náročnosť: 2 z 10
Názov metódy: Coravin
Tento revolučný prístroj z roku 2013 je úžasný. Umožňuje z fľaše „vysať“ víno a zároveň ho ponechať uzatvorené bez prístupu kyslíka. Princíp je taký, že sa zariadenie umiestni na vrch fľaše a rukou sa zatlačí na jeho vrchnú časť.
Tým sa skrz korok pretlačí dutá ihla z chirurgickej ocele. Do fľaše je následne vháňaný plyn zvaný argón, ktorý nemá žiadnu chuť ani vôňu, a preto zachová stálu kvalitu vína. Teraz je možné víno liať do pohára. Takže ak nabudúce budeš chcieť „cucnúť“ z otcovej zbierky bez toho, aby o tom vedel, už vieš ako na to!
Dostupnosť: 5%
Náročnosť: 6 z 10
BONUS
Ak sa však chceš vyhnúť zbytočným komplikáciám a nechceš si lámať hlavu, čím otvoríš svoje víno, je lepšie si zaobstarať víno bez korkového uzáveru. Potom otváranie vína môže vyzerať nejako takto.
[fvplayer id=“11″]
Záver
Každý z týchto spôsobov je vhodný na rôzne životné situácie. Na internáte určite využijete schopnosti otvárať víno topánkou alebo kľúčmi, keďže tam mnohokrát naozaj nemáte inú možnosť.
Ak máte bohatého tatka, môžete ho poprosiť o dotáciu na sadu pre otváranie portského, ktoré vám budú kamaráti určite závidieť. Veríme, že po prečítaní tohto článku určite zabodujete na najbližšej akcii za intrákom. Na zdravie!
Tento obsah vznikol v spolupráci s Víno Matyšák, s.r.o.