Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 22.12.2024
sk
Adela
cz
Šimon
, Simon, Simeon

Konečne sme predbehli Čechov. Slováci majú jeden z najlepších šalátov na svete, jedia ho kedykoľvek počas dňa

Uhádneš, ktorý je náš najlepší šalát?


Áno, konečne sa to podarilo. Nedávno sme zverejnili rebríčky najlepších polievok a dezertov vôbec. Síce nás teší, že sme sa v nich umiestnili, v oboch prípadoch boli naši českí bratia o niekoľko priečok lepší. Teraz sme ich však konečne predbehli a dokonca musíme konštatovať, že žiadny šalát z Česka sa v rebríčku, ktorý zostavil populárny portál TasteAtlas, vôbec nenachádza.

Samozrejme, nejde o žiadny veľký súboj medzi dvomi národmi, ktoré boli kedysi spojené v jednom. Ako ale určite vieš, vzájomné podpichovanie a porovnávanie tu bolo odjakživa a zrejme pretrvá navždy. V pomyselnom dueli jedál sme tak stav skóre z nášho pohľadu znížili na 1:2.

Zahraniční medailisti

Tretie miesto patrí šalátu Mechouia, ktorý pochádza z Tuniska. Pozostáva z grilovanej zeleniny, paradajok, papriky, cibule a cesnaku, môže obsahovať aj baklažán. Zelenina sa griluje v rúre alebo sa pripravuje na kachliach, následne sa všetko zomelie, okorení, pridá sa mäso z tuniaka a olivový olej. Zvykne sa zdobiť vajcom uvareným natvrdo.

Na Slovensku sa vyrába jeden z najlepších dezertov na svete. Tie české sú v rebríčku až 4-krát

Mohlo by ťa zaujímať:

Na Slovensku sa vyrába jeden z najlepších dezertov na svete. Tie české sú v rebríčku až 4-krát

Striebornú medailu si odniesol Šopský šalát, ktorým sa pýšia najmä Bulhari. Je to zeleninový šalát, podáva sa so syrom feta (balkánsky syr), ktorý sa vyrába z ovčieho alebo kravského mlieka. Šalát pochádza z okolia Sofie a Dupnice od obyvateľov nazývaných Šopovia.

Víťazom sa stali Gréci so svojím šalátom Dakos. Ako si ho môžeš pripraviť? Zmiešaš pokrájané čerstvé paradajky, čierne olivy alebo kapary a na kolieska pokrájanú červenú cibuľu. Pridáš zálievku z panenského olivového oleja a červeného balzamikového octu v pomere cca 3 ku 1. Ochutíš soľou a oreganom. K šalátu pridáš feta syr a nasucho opečený toastový alebo iný chlebík.

jedlo, Grécko, šalát, pokrm, šalát
Shutterstock

Žilinský a košický klenot

Naším zástupcom v rebríčku nie je nikto iný ako treska v majonéze. Či už miluješ tú žilinskú alebo košickú, Slováci ju jedia na raňajky, obed aj večeru. Je to tzv. „univerzál“, s ktorým nič nepokazíš. Ak vieš variť, môžeš si ju pripraviť aj doma.

polievka, Slovensko, rebríček, kapustnica

Mohlo by ťa zaujímať:

Slovenskú polievku milujú aj v zahraničí. Obsadila skvelé miesto v prestížnej konkurencii

Do hrnca naleješ 3 litre vody, pridáš 300 ml octu, bobkový list, celé čierne korenie a necháš variť asi 5 až 7 minút. Potom pridáš rozmrazenú tresku a povaríš asi 15 minút. Tresku zleješ a necháš vychladnúť. Do osolenej vody dáš asi na 5 minút variť mrkvu, medzitým si ošúpeš a nadrobno nakrájaš cibuľu.

Mäso z tresky natrháš alebo nadrobno nakrájaš, pridáš nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľu, majonézu, horčicu, ocot a dochutíš mletým čiernym korením a soľou. Následne vložíš do chladničky a necháš odležať asi 4 až 5 hodín. Keďže domáca treska neobsahuje konzervanty, musíš ju zjesť najneskôr do 24 hodín. 


Tagy:

Matej Mičík
Hudba, rozhovory, zaujímavosti. Nič z toho mi nie je cudzie. Rovnako som fanúšikom krimi a záhad. Ak sa z mojich článkov dozvieš niečo, čo si nevedel, tak ich pre EMEFKA píšem správne.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.