Konečne sme predbehli Čechov. Slováci majú jeden z najlepších šalátov na svete, jedia ho kedykoľvek počas dňa

Uhádneš, ktorý je náš najlepší šalát?


Áno, konečne sa to podarilo. Nedávno sme zverejnili rebríčky najlepších polievok a dezertov vôbec. Síce nás teší, že sme sa v nich umiestnili, v oboch prípadoch boli naši českí bratia o niekoľko priečok lepší. Teraz sme ich však konečne predbehli a dokonca musíme konštatovať, že žiadny šalát z Česka sa v rebríčku, ktorý zostavil populárny portál TasteAtlas, vôbec nenachádza.

Samozrejme, nejde o žiadny veľký súboj medzi dvomi národmi, ktoré boli kedysi spojené v jednom. Ako ale určite vieš, vzájomné podpichovanie a porovnávanie tu bolo odjakživa a zrejme pretrvá navždy. V pomyselnom dueli jedál sme tak stav skóre z nášho pohľadu znížili na 1:2.

Zahraniční medailisti

Tretie miesto patrí šalátu Mechouia, ktorý pochádza z Tuniska. Pozostáva z grilovanej zeleniny, paradajok, papriky, cibule a cesnaku, môže obsahovať aj baklažán. Zelenina sa griluje v rúre alebo sa pripravuje na kachliach, následne sa všetko zomelie, okorení, pridá sa mäso z tuniaka a olivový olej. Zvykne sa zdobiť vajcom uvareným natvrdo.

Na Slovensku sa vyrába jeden z najlepších dezertov na svete. Tie české sú v rebríčku až 4-krát

Mohlo by ťa zaujímať:

Na Slovensku sa vyrába jeden z najlepších dezertov na svete. Tie české sú v rebríčku až 4-krát

Striebornú medailu si odniesol Šopský šalát, ktorým sa pýšia najmä Bulhari. Je to zeleninový šalát, podáva sa so syrom feta (balkánsky syr), ktorý sa vyrába z ovčieho alebo kravského mlieka. Šalát pochádza z okolia Sofie a Dupnice od obyvateľov nazývaných Šopovia.

Víťazom sa stali Gréci so svojím šalátom Dakos. Ako si ho môžeš pripraviť? Zmiešaš pokrájané čerstvé paradajky, čierne olivy alebo kapary a na kolieska pokrájanú červenú cibuľu. Pridáš zálievku z panenského olivového oleja a červeného balzamikového octu v pomere cca 3 ku 1. Ochutíš soľou a oreganom. K šalátu pridáš feta syr a nasucho opečený toastový alebo iný chlebík.

jedlo, Grécko, šalát, pokrm, šalát
Shutterstock

Žilinský a košický klenot

Naším zástupcom v rebríčku nie je nikto iný ako treska v majonéze. Či už miluješ tú žilinskú alebo košickú, Slováci ju jedia na raňajky, obed aj večeru. Je to tzv. „univerzál“, s ktorým nič nepokazíš. Ak vieš variť, môžeš si ju pripraviť aj doma.

polievka, Slovensko, rebríček, kapustnica

Mohlo by ťa zaujímať:

Slovenskú polievku milujú aj v zahraničí. Obsadila skvelé miesto v prestížnej konkurencii

Do hrnca naleješ 3 litre vody, pridáš 300 ml octu, bobkový list, celé čierne korenie a necháš variť asi 5 až 7 minút. Potom pridáš rozmrazenú tresku a povaríš asi 15 minút. Tresku zleješ a necháš vychladnúť. Do osolenej vody dáš asi na 5 minút variť mrkvu, medzitým si ošúpeš a nadrobno nakrájaš cibuľu.

Mäso z tresky natrháš alebo nadrobno nakrájaš, pridáš nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľu, majonézu, horčicu, ocot a dochutíš mletým čiernym korením a soľou. Následne vložíš do chladničky a necháš odležať asi 4 až 5 hodín. Keďže domáca treska neobsahuje konzervanty, musíš ju zjesť najneskôr do 24 hodín. 


Tagy:

Matej Mičík
Hudba, rozhovory, zaujímavosti. Nič z toho mi nie je cudzie. Rovnako som fanúšikom krimi a záhad. Ak sa z mojich článkov dozvieš niečo, čo si nevedel, tak ich pre EMEFKA píšem správne.
Najčítanejšie
Podobné