Konsolidačné menu a tlačovka v tekutej forme: Slovenská reštaurácia originálne a s humorom reaguje na vládne kroky

Majiteľ reštaurácie a šéfkuchár Markus Kovarský nám prezradil, ako menu vznikalo.


Reštaurácia na Slovensku pripravila pre hostí jedinečný večer s názvom Slovenská konsolidácia V5, ktorý kombinuje fine dining s jemnou iróniou a spoločenskou reflexiou. Špeciálny päťchodový zážitok ponúka viac než len skvelé jedlo – je to aj reakcia na politické a ekonomické zmeny, ktoré sa dotýkajú každodenného života. S nadhľadom a humorom zrkadlí dobu, v ktorej žijeme – keď sa škrtá viac, než tvorí. Návštevníci sa môžu tešiť na jedinečnú atmosféru, v ktorej sa sarkazmus stáva formou vzdoru a prežitia.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Večera úprimnejšia než ktorákoľvek tlačovka

Slovenská reštaurácia Épine v Nitre pripravila špeciálne večerné menu s názvom Slovenská konsolidácia V5. Nie je len gastronomickým zážitkom, ale aj formou sarkastického komentára k súčasnej politickej situácii. Reštaurácia nezvolila protest, ale skôr formu, ktorá sa vyjadruje tichšie, no úprimnejšie než akákoľvek oficiálna správa. „Toto nie je protest, ale večera, ktorá hovorí pravdu tichšie, no úprimnejšie než ktorákoľvek tlačovka,“ uvádzajú v popise.

Menu pozostáva z piatich chodov, ktoré, ako tvrdia organizátori, „sú malým aktom vzdoru“. Každý chod predstavuje iróniu – nie hnev, ale skôr jemný, no ostrý pohľad na dobu, v ktorej žijeme. „Kto sa ešte dokáže zasmiať, ten ešte nevzdal nádej,“ dodávajú. A to všetko podávané v prostredí, kde humor nie je len zábavou, ale spôsobom, ako prežiť.

Pred výplatou či keksy s džemom

Podávať alebo skôr nepodávať sa budú keksy s džemom – súčasť večere, ktorá v sebe skrýva ďalšiu vrstvu irónie (pôjde o prekvapenie). Rovnako ako celý večer, aj tento pokrm odkazuje na aktuality a znepokojujúce legislatívne zmeny. Večera pozostáva aj z chodov ako – pred výplatou, dobre že vraj už raz bolo, z chaosu jednota či tender a lá mercedes.

Konsolidačné menu a tlačovka v tekutej forme: Slovenská reštaurácia originálne a s humorom reaguje na vládne kroky
TASR – Dano Veselský

A ak máš chuť na niečo ešte výraznejšie, reštaurácia ponúka aj špeciálnu tlačovku v tekutej forme. Séria drinkov, ktorá ironizuje realitu – od vládnej bubliny cez tlačový brief až po koaličný kompromis a sladký mandát. Každý drink je inou interpretáciou súčasnej politickej situácie, ktorá sa nečíta, ale doslova pije.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Bude repete

Pre vysoký záujem je večera, ktorá sa uskutoční 14. novembra v Nitre, vypredaná. Majiteľ reštaurácie Épine a šéfkuchár Markus Kovarský však prezradil, že sa chystá repete. „Každý názov, každé jedlo má svoj odkaz – iróniu, ale aj pointu. Úprimne, nečakali sme, že to vyvolá taký ohlas. Bolo to vypredané v priebehu pár dní, čo si veľmi vážime. Aj preto bude repete – 15. novembra – pre tých, ktorí sa na to naposledy nedostali,“ uviedol pre EMEFKA Kovarský.

Nápad vznikol podľa majiteľa reštaurácie úplne neplánovane počas jedného z večerov v kuchyni, keď sa rozprávali o aktuálnych témach ako šetrenie, konsolidácia a prispôsobovanie sa. Rozhodli sa, že ak už Slovensko prechádza konsolidáciou, urobia to aj oni – po svojom, nie cez politiku, ale cez jedlo, humor a emócie. „Slovenská konsolidácia teda nebola len vtip alebo marketing, ale reakcia – taká naša forma umeleckého protestu. Chceli sme ľudí pobaviť, odľahčiť atmosféru, ale zároveň im pripomenúť, že za tým všetkým je aj realita, ktorú denne žijeme,“ hovorí Kovarský.

Mohlo by ťa zaujímať:

Pomôcka pre reštaurácie: Preložili sme za vás svetové jedlá do rýdzej slovenčiny

Podnikanie v gastre je na Slovensku extrémne náročné

Súčasná situácia v gastronómii na Slovensku je náročná, no napriek všetkým prekážkam sa stále nájdu podnikatelia, ktorí sa rozhodnú ísť vlastnou cestou. Ako sa hovorí, aj v čase krízy je možné vytvoriť niečo výnimočné, čo odráža vášeň a autentickosť. „Podnikanie v gastre je dnes na Slovensku extrémne náročné – rastúce ceny, tlak, byrokracia, klesajúca kúpyschopnosť. A predsa sa snažíme robiť veci poctivo, s vášňou a nadhľadom. Menu sme vytvorili spolu s Radom Jurákom a mojím otcom Martinom Kovarským, a išlo to veľmi prirodzene – bez kalkulu, skôr ako spontánny výbuch kreativity,“ vysvetlil Kovarský.

Večera s názvom Slovenská konsolidácia je len prvým dielom väčšieho umeleckého projektu Obraz spoločnosti. „Chceme prepojiť gastronómiu, vizuálne umenie a spoločenskú reflexiu. Ukázať, že gastro vie byť viac než len o jedle. Možno aj preto sme dnes hrdí, že Épine bolo ocenené ako najlepšia reštaurácia na Slovensku podľa World Culinary Awards 2025. Pre nás to nie je cieľ, ale potvrdenie, že sa oplatí robiť veci inak. Úprimne, s vášňou a bez masky,“ dodáva majiteľ reštaurácie Markus Kovarský.


Tagy:
REKLAMA
Nicolette Ftáčková
Vyštudovala som žurnalistiku a svoju vášeň k písaniu som objavila už v detstve, keď som hodiny tvorila rôzne príbehy. V EMEFKA sa venujem aktuálnemu dianiu doma i v zahraničí, pričom môj záber tém je veľmi široký.Rada píšem o zaujímavých ľuďoch a hľadám inšpiratívne príbehy, pričom mi sú blízke spoločenské a LGBTI+ témy. Mojím cieľom je sprostredkovať čitateľom obsah, ktorý ich zaujme, obohatí a podnieti k zamysleniu.
Najčítanejšie
Podobné