Správne skladovanie potravín je základným pilierom akejkoľvek reštaurácie či predajne potravín. Ak sa výrobky neudržiavajú v príslušnej teplote či čistote, môže dôjsť k rôznym nepríjemnostiam, ako napríklad splesnenie, obsadenie hmyzom či hlodavcami, pokazenie… Preto všade neustále behajú kontrolóri, ktorí podľa webu Dnes24 najnovšie vykonali svoju prácu aj na Slovensku. Ich fuška však nedopadla zrovna najlepšie.
Najnovšia vlna kontrol prebehla počas tohto augusta, keď sa kontrolovali potraviny rastlinného a živočíšneho pôvodu. Štátna veterinárna potravinová správa (ŠVPS) SR pred pár dňami zverejnila správu, v ktorej popisuje svoje nálezy a výsledky. Niekoho by z týchto odhalení mohlo zamraziť, iného zas pobaviť. Pozrime sa teda na to.
Vysoký počet nedostatkov
ŠVPS počas kontrol v slovenských prevádzkach zistila viac ako 400 nedostatkov. Dohromady sa vykonalo až 2 709 kontrol u 1 094 právnych subjektov a 1 633 prevádzok. Zarážajúce vysoké čísla však v sebe nesú obrovský počet nepríjemných nálezov.
„Najviac nedostatkov pri úradných kontrolách potravín bolo identifikovaných v hygiene budov a prevádzky, v označovaní, v hygiene predaja, v hygiene technologického zariadenia, pracovných pomôcok,“ informuje ŠVPS SR.
Medzi zistenými nedostatkami sa nachádzali napríklad zistenia o šváboch v skladových priestoroch, znečistené prevádzky, podlahy, stropy, potraviny skladované v nevyhovujúcej teplote a taktiež aj predaj prehnitých sliviek, ktoré už len podľa oka neboli súdené ľudským ústam.
„Za zistené nedostatky počas úradných kontrol inšpektori uložili opatrenia na mieste na odstránenie nedostatkov a 100 blokových pokút v celkovej výške 3 220 eur. Závažnejšie zistené nedostatky boli riešené v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona č. 152/95 Z.z. o potravinách. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 48 rozhodnutí o pokute v správnom konaní vo výške 53 850 €. Najvyššia právoplatná pokuta predstavovala 8 000 eur,“ dodala Štátna veterinárna a potravinová správa SR.
Nedávny prípad z Čiech
Len nedávno sme ťa na EMEFKA informovali o tom, že sa v Čechách odohral nečakaný objav kontrolórov. Tí v Prahe narazili na jednu reštauráciu, v ktorej objavili jatky. Na mieste našli desiatky kilogramov mäsa uskladneného v podmienkach, ktoré nezodpovedali základným hygienickým štandardom.
Mäsové produkty boli uložené v neoriginálnych obaloch, bez označenia a akýchkoľvek dokladov o pôvode. Niektoré z balení na sebe niesli známky poškodenia, čím sa zvýšilo riziko kontaminácie potravín. Inšpektori tiež zaznamenali známky tzv. vymrazenia – dôkaz o nevhodnom spôsobe zmrazovania.
V chladiacom boxe narazili na ďalšiu hrozivú nálož – viac ako 160 kilogramov živočíšnych produktov, medzi ktorými sa nachádzali aj celé jatočne upravené telá teliat bez povinnej zdravotnej značky, ako aj hovädzie diely bez identifikačného označenia.
Prevádzkovateľovi reštaurácie vtedy hrozila pokuta až do výšky 50 miliónov českých korún – čo predstavuje viac ako dva milióny eur.
