Koľko ľudí, toľko chutí. To, že každý človek má iné chuťové preferencie, je pomerne všeobecne akceptovaný fakt. Napriek tomu existujú jedlá, ktoré sú z nejakých príčin natoľko kontroverzné, že názory na ne dokážu rozhádať celé rodiny a vraziť klin medzi najbližších.
V tomto veľkom kulinárskom rozkole môžeme často vidieť aj charakteristiky generačného konfliktu.
Tí skoršie narodení boli od malička vedení k tomu, aby boli schopní zjesť všetko a potravinami nijako nemrhali. Mladšie ročníky sú zvyčajne omnoho prieberčivejšie a nedajú do úst len tak hocičo. Mnoho mladých dokonca úplne odmieta konzumáciu živočíšnych produktov, čo je niečo, za čo by dedovia dostali od svojich rodičov akurát tak poriadne zaucho.
Niektorí ich milujú, iní zasa nenávidia. Je však isté, že prítomnosť týchto jedál vždy vyvolá vášnivú debatu.
Držková polievka
Na prvý pohľad držková vôbec nemusí vyzerať „strašidelne“. Až kým sa človek nezamyslí, čo tie držky vlastne sú – ide o hovädzie predžalúdky. Mnoho ľudí prechováva ku konzumácii vnútorností odpor, ktorý je však dosť iracionálny: v čom je žalúdok horší ako stehno alebo rebierka? Držková rozhodne má aj svojich fanúšikov a patrí k tradičným jedlám na Slovensku a v okolitých krajinách.
Ucho z prasaťa
Ak si do vyhľadávača zadáš „bravčové ucho“, väčšina výsledkov budú balenia bravčových uší, ktoré sú určené ako maškrty pre psa. Nie je to prekvapením, veď na prvé počutie to znie ako niečo, čo by mal človek problém požuť a zjesť. To však nie je pravda! Prasacie uši sú obľúbenou lahôdkou v mnohých kútoch sveta.
Varený jazyk z kravy
Jedenie hovädzieho jazyka môže byť takmer ako jeden dlhý francuzák s mŕtvou kravou. Alebo to môže byť jedno z najobľúbenejších jedál, ktoré je súčasťou kulinárskych tradícií mnohých krajín. Kravský jazyk ľudí naozaj rozdeľuje. Tí z nich, ktorí dokážu prekonať odpor, si jedinečnú pochúťku pochvaľujú.
Kuracie nožičky v polievke
Kuracia nožička. Nie je to ingrediencia z nejakého bosoráckeho receptu na kúzelný elixír? Nie každému napadne, že aj táto časť kuraťa sa dá využiť v kuchyni. Aj keď pohľad na paprče kúpajúce sa v tvojom tanieri nepôsobí zrovna príťažlivo, kuracie nožičky sa úplne bežne vyvárajú v polievke.
Krv
Kde sa zabíjajú svine, tam tečie krv. Jedným z hlavných produktov zabíjačiek je krv, pre ktorú šikovní gazdovia a gazdiné nachádzajú mnohé využitia – od jaterníc až po špeciálnu zabíjačkovú kapustnicu. Hoci ide o vychýrené maškrty, predstava o konzumácii krvi sa môže ľuďom protiviť. Veď to znie ako niečo, čo predvádzajú divosi žijúci v lese!