Pripraviť dokonale hladkú a krémovú krupicovú kašu nemusí byť žiadna veda. Stačí dodržať správny pomer ingrediencií, nepreháňať to s odhadom „od oka“ a využiť jednoduchý trik, ktorý eliminuje hrčky takmer na nulu. Vďaka nemu bude kaša rovnomerne rozvarená, jemná a nadýchaná, bez nutnosti neustáleho miešania. Navyše si ju môžete pripraviť presne podľa svojej chuti – jemnejšiu alebo hustejšiu, s maslom, cukrom, škoricou či kakaom a dopriať tak sebe aj celej rodine lahodný raňajkový alebo desiatový zážitok.
1. Množstvá rozhodujú
Najväčšia chyba pri príprave krupicovej kaše je odhad „od oka“, píše SITA. Každý naberá inak, a tak štyri lyžice u vás môžu znamenať úplne iné množstvo. Spoľahlivejšie je preto krupicu odvážiť – základný pomer je 40 g krupice na 0,5 l mlieka. Pri tomto množstve dosiahnete ideálnu konzistenciu – kaša nebude ani príliš hustá, ani riedka.
2. Ingrediencie a ich správny pomer
Na prípravu krémovej krupicovej kaše budete potrebovať jeden liter mlieka, 80 gramov detskej krupice, štipku soli a jednu lyžicu masla.
3. Trik na hladkú kašu – napučanie krupice
Aby sa krupica nerozpadla do hrudiek, skúste ju najskôr napučať. Krupicu vložte do misky a zalejte ju polovicou mlieka, potom ju nechajte odpočívať v chladničke minimálne jednu hodinu. Po napučaní pekne zväčší svoj objem a pri varení sa rozvarí rovnomerne, čo zaručí hladkú, krémovú kašu bez potreby neustáleho miešania.
4. Postup varenia
Najprv si pripravte krupicu tak, že ju nasypete do menšej misky a zalejete približne polovicou mlieka. Nechajte ju odpočívať v chladničke aspoň hodinu, aby napučala a pri varení sa nespravili na hrudky. Medzitým si zvyšok mlieka zohrejte v hrnci na sporáku, až kým nezačne jemne vrieť. Keď je mlieko pripravené, pridajte napučanú krupicu a dôkladne ju miešajte, aby sa spojila s horúcim mliekom rovnomerne.
Po zmiešaní znížte teplotu a nechajte kašu jemne bublať asi päť minút – počas tejto doby sa zahustí a získa príjemnú krémovú konzistenciu, pričom sa nepripáli. Na konci do kaše vmiešajte lyžicu masla, ktoré jej dodá ešte viac jemnosti a bohatú chuť. Hotovú kašu potom môžete dochutiť podľa vlastnej fantázie.
Takto pripravená krupicová kaša je jemná, nadýchaná a pripravená potešiť celú rodinu – ideálna na raňajky, desiatu či sladkú večeru.

Tajomstvo dokonalej praženice
Praženica, podobne ako krupicová kaša, je obľúbeným teplým jedlom na raňajky. Môže sa zdať, že ide o veľmi jednoduché jedlo a jeho príprava nie je zložitá, no aj tu sa dá pochybiť. Na internete koluje množstvo videí a tipov, ktoré sľubujú „praženicovú extázu“. My ti prinášame overený postup, ktorý používajú svetoznámi šéfkuchári ako Gordon Ramsay alebo Jamie Oliver.
Praženica nie je len o vajciach a soli. Jemne dochutená smotanou, štipkou údenej papriky alebo dokonca kvapkou minerálky môže získať úplne nový rozmer. Veľký vplyv na výsledok má aj samotná technika prípravy – dôležité je napríklad začať na studenej panvici namiesto horúcej, to môže výrazne ovplyvniť nadýchanosť a jemnosť výslednej kaše. S pár trikmi a správnym postupom si môžeš vychutnať praženicu ako z reštaurácie. Viac sa dozvieš v našom článku nižšie.





















