Písal sa začiatok 18. storočia, keď sa ľudia v Neapole rozhodli vymyslieť chutné a zároveň šikovné jedlo, ktoré by mohli konzumovať aj pri práci. Hoci sa podobné pokrmy pripravovali celé stáročia predtým, boli to práve oni, ktorí položili základy dnes hádam najpopulárnejšieho jedla naprieč celým svetom.
Vedel si, že pizza Margherita nesie meno po vtedajšej talianskej kráľovnej? Jej zloženie nie je tiež žiadna náhoda. Pekár, ktorý mal pre kráľovský pár pripraviť pizzu, sa totiž rozhodol použiť ingrediencie vo farbách talianskej vlajky.
Pizza je jednoducho úžasná, a vďaka nekonečnému množstvu variácií a kombinácií ulahodí každému. No ktorá je tá najlepšia?
Quattro formaggi doma pred telkou alebo šunkovú v reštaurácii?
Podľa štatistík až 83 % svetovej populácie konzumuje pizzu aspoň raz za mesiac a 40 % mileniálov si myslí, že pizza je „najlepšie jedlo na svete“. No ktorá? Salámová? Šunková? Tá s ananásom, ktorá odnepamäti rozdeľuje ľudí na dva tábory? V nedávnej ankete na našom Instagrame sme sa rozhodli dopátrať k odpovedi, a takto to dopadlo.
Celkovo sa do nášho prieskumu zapojilo viac ako 7-tisíc Slovákov a prezradili nám nielen to, akú pizzu majú radi, ale aj to, kde si ju najradšej vychutnávajú. 97 % respondentov uviedlo, že patrí medzi fanúšikov pizze. 58 % z nich si pizzu radšej objedná domov, zatiaľ čo zvyšných 42 % preferuje atmosféru pizzerie. Keď máme tieto formality z krku, môžeme sa presunúť k tomu, na čo určite netrpezlivo čakáš.
Ktorá pizza je slovenský favorit číslo jedna?
Do našej ankety sme vybrali štvoricu najpredávanejších mrazených pízz Ristorante od Dr. Oetker – Quattro Formaggi, Prosciutto, Hawaii a Salame. Číslo jeden medzi Slovákmi je pizza so štyrmi druhmi syra, ktorej sa podarilo vybojovať 3240 hlasov od 31 % respondentov.
V tesnom závese bola šunková (3094 hlasov) s 30 %, za ňou Hawaii s 2123 hlasmi a 21 % a na chvoste rebríčka skončila salámová, ktorá mala 18 % od 1859 hlasujúcich. Smutná však byť nemusí. Jednoducho mala príliš silnú konkurenciu. Naším prieskumom sa teda potvrdilo, že poradie najpredávanejších mrazených pízz Ristorante korešponduje s ich obľúbenosťou.
Čo sa mäsa týka, šunka bola v jednoznačnej prevahe. Šunkovú pizzu si pochvaľuje prevažná väčšina, teda 62 % respondentov. Salámovú zase 30 % respondentov. Na treťom mieste sa umiestnila bezmäsitá pizza, ktorú volí iba 8 % respondentov.
Do ktorej skupiny fanúšikov pizze patríš ty?
Mrazená pizza s vylepšenou receptúrou
Pizze Ristorante sú jasným dôkazom, že mrazená pizza môže chutiť rovnako dobre, niekedy dokonca lepšie ako tá z talianskej pizzerie, a vďaka nízkej cene a jednoduchej príprave je skvelou voľbou na rýchlu večeru. Nová receptúra cesta obsahuje o 30 % viac vlákniny a o 18 % menej rastlinného oleja.
Syr s nižším obsahom tuku, viac plátkov rajčín, pesto vyrobené z najkvalitnejšieho olivového oleja a pecorina, červené čili papričky namiesto cibule a nový, mierne nepravidelný tvar cesta – to všetko odteraz nájdeš v regáli supermarketu. Vybrané suroviny sú navyše z udržateľných zdrojov.
Čerstvý závan do rodiny Ristorante priniesla aj novinka – Dr. Oetker Pizza Ristorante Salame Mozzarella Pesto, ktorej by si mal dať určite šancu. Tešiť sa môžeš na kombináciu tenkého chrumkavého cesta so salámou, mozarellou a pestom.
Tento obsah vznikol v spolupráci s Dr. Oetker spol. s.r.o.