Priznaj si to – veľmi rád by si bol Gordon Ramsay, veľmi rád by si slečny ohuroval svojou delikátnou foie gras, ale vesmír má očividne iné plány a kulinárskeho umenia ti do vienka nenadelil. Pravdou totiž je, že ti prihorí aj čaj. Skutočnosť, že si otvoril tento článok, by teda mala slúžiť ako výstraha pre všetky šálky (a iné kuchynské náčinie) v tvojom okolí.
Za pár minút ťa totiž nepochybne prepadne chuť skočiť za sporák a pripraviť si niečo chutné. Prinášame ti niekoľko šikovných tipov od šéfkuchárov z celého sveta, o ktoré sa podelili na Reddite, a veríme, že aspoň jeden z nich budeš chcieť vyskúšať. Tak dobrú chuť.
1. Pripravené ingrediencie
Pred samotným varením treba mať všetko pripravené. Určite sa vám už stalo, že ste v polovici varenia zistili, že treba postrúhať syr, a tak ste museli všetko odložiť a začať strúhať syr. Ostatné ingrediencie sa stihli zatiaľ poriadne rozvariť a výsledné jedlo nakoniec vôbec nechutilo tak, ako malo. Dobrá príprava je polovica úspechu. – Johndough99999 / Reddit
2. Cibuľa a cesnak
Nikdy nepridávajte cesnak na panvicu zároveň s cibuľou. Cibuľa potrebuje na prípravu minimálne 8 minút, cesnak zhruba 30 sekúnd. Keď ich pridáte v tej istej chvíli, cesnak sa pripečie a zhorkne. – TaloonTheMerchant / Reddit
3. Varenie na príliš vysokej teplote
Niektorí ľudia v snahe uvariť určité jedlo rýchlejšie zvýšia teplotu a myslia si, že výsledok bude aj tak rovnaký. Keď sa v recepte píše, že treba jedlo variť hodinu na 180 stupňoch, variť ho polhodinu na 220 stupňoch nie je rýchlejšia alternatíva. Sú pokrmy, ktoré jednoducho potrebujú čas. – TheseWereThePlaces / Reddit
4. Ocot nad zlato
Niekedy sa zdá, že jedlo nemá žiadnu chuť, a naša prvá myšlienka automaticky smeruje k tomu, že ho treba dosoliť. Omyl. Niekedy jedlo nepotrebuje soľ, ale niečo kyslé, ako napríklad ocot či citrón. – Jioni92 / Reddit
5. Perfektné pečené zemiaky
Tajomstvom dokonale upečených zemiakov (takých nakrájaných na kocky) je vopred zemiaky povariť. Stačí päť alebo desať minút v slanej vode, potom hodiť na plech a strčiť do rúry. Na povrchu budú pekne chrumkavé, vnútro bude jemné. – DeliciousMalediction / Reddit
6. Ostré nože
Ak hádžeš nože do zásuvky s ostatnými nožmi len tak, bez obalu, a premýšľaš, prečo sú všetky tupé, tak tu máš svoju odpoveď. Ich čepele sa jednoducho o seba otupujú. Treba ich dať do obalu alebo do stojana na to určeného, inak nikdy nevydržia ostré.
A, prekvapivo, nôž, ktorý nie je dostatočne ostrý, je omnoho nebezpečnejší ako ten ostrý, lebo sa s ním silou-mocou snažíš niečo odkrojiť, nejde to a bum… galiba je na svete. – MorbeMaddness / Reddit
7. Používanie teplomera
Každý kuchár-začiatočník by mal používať teplomer. Vďaka nemu budeš vedieť, že pripravuješ mäso na teplote, ktorú potrebuje, a že sa dokonalo prepečie. Budeš sebavedomejší a precíznejší. – BullGooseLooney904 / Reddit
8. Olej a cestoviny
Keď pri varení cestovín pridáš do vody olej a potom na ne hodíš omáčku, skĺzne rovno dole. Úplne stačí, keď pridáš trochu soli – pokiaľ ich varíš v dostatočne veľkom hrnci a dostatočnom množstve vody, tak sa nezlepia. Čím viac škrobu vo vode, tým lepšie sa vo finále obalia v omáčke. – 8004MikeJones / Reddit
9. Ideálna praženica
Praženica sa považuje za jedno z najjednoduchších jedál na prípravu, a aj tak ju väčšina z nás nerobí správne. Pravdou je, že ak je praženica na panvici urobená na sto percent, v čase, keď ju hodíš na tanier, už bude prevarená. Panvicu treba odstaviť skôr a nechať ju samú dôjsť. – Noyes654 / Reddit
10. Rozbíjanie vajec
Rozbíjaj vajce o rovný povrch, nie o hranu linky či panvice. Po prvé, ľahšie sa otvorí, po druhé, je menšia šanca, že praskneš žĺtok, čo je v prípade, že chceš robiť napríklad sneh, celkom kľúčové. Okrem toho, keď rozbíjaš vajce o hranu, časť škrupiny sa ohne smerom dovnútra a obsah vajca môže kontaminovať vonkajšími baktériami. – treewithpants / Reddit
11. Šalotka
Nauč sa používať šalotky. Známy americký kuchár Anthony Bourdain raz napísal, že to najlepšie, čo môže domáci kuchár urobiť, aby priblížil svoje výtvory k tým z obľúbených reštaurácií, je používať šalotky. Majú veľký dopad na výslednú chuť. – MassiveConcern / Reddit
12. Šťavnaté fašírky
Keď pripravuješ fašírky na panvici či na grile a potlačíš ich naberačkou, neprepečú sa rýchlejšie. Namiesto toho z nich vytlačíš všetku šťavu a vo výsledku budú suché. – Jdmistra81 / Reddit
13. Ideálna ryža
Ak musíš po varení cediť z hrnca vodu, tak to nerobíš správne. Var ryžu v pomere dva hrnčeky vody na jeden hrnček ryže na nízkej teplote v hrnci na ryžu a s pokrievkou. Ku koncu prehrab vidličkou a nechaj dôjsť. Ryža bude vláčna, ani tvrdá, ani na kašu – proste ideálna. – Derpado514 / Reddit
14. Pečenie slaniny v rúre
Pri pečení slaniny rúru nepredhrievaj. Rúra musí byť studená. V polovici pečenia otoč slaninu na druhú stranu a dostaneš delikátnu, chrumkavú slaninku. – ReadontheCrapper / Reddit
15. Solenie
Soľ by sa mala do jedla pridávať pred alebo počas varenia, podľa toho, ako si to dané ingrediencie vyžadujú. Nikdy však nie na záver, keď už je jedlo naložené na tanieri. Vtedy nemá čas so všetkým splynúť a nebude to dobré. – I_am_Bob / Reddit
Bonus: Používanie „kliešťov“
Pred použitím kliešťov na obracanie mäsa nimi preventívne dvadsaťkrát zacvakaj, načerpaj skúsenosti zo života kraba a uisti sa, že dobre fungujú. Na jedlo to bude mať nulový dopad, ale je to sranda. – large00f / Reddit
Zdroj: Joker042 / Reddit