Preferuješ kávu s cukrom, alebo skôr bez cukru? Iste sa nájde dosť ľudí, ktorí sa sladeniu vyhýbajú, pretože to nepovažujú za zdravé. Ako ale píše portál LADbible, výsledky novej štúdie hovoria niečo iné. Podľa nej milovníci kávy, ktorí si do šálky pridajú lyžičku cukru, žijú v priemere dlhšie!
Štúdia vyšla vo vedeckom časopise Annals of Internal Medicine a jej autori skúmali 171-tisíc britských občanov po dobu siedmich rokov. Vyšlo im, že ľudia, ktorí pravidelne pijú kávu, majú o 21 % nižšiu šancu úmrtia, než tí, ktorí kávu nepijú vôbec.
U milovníkov kávy sa menej často objavovali srdcové poruchy či rakovina. Pokiaľ si navyše svoju kávu osladili lyžičkou cukru, mali až o 29 – 31 % nižšiu pravdepodobnosť úmrtia. Tieto zistenia zároveň platia pre všetky druhy kávy.
Nižšie riziko vzniku závažných chorôb
Podobná štúdia bola publikovaná aj v roku 2018. Z jej vyplývalo, že kávičkári majú nižšie riziko rozvinutia Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby. Odborníci uviedli, že pitie kávy môže mať neuroochranný efekt a zabraňuje teda vzniku rôznych chorôb mozgu.
A zrejme na tom naozaj niečo bude, keďže k rovnakým výsledkom dospeli aj austrálski vedci v roku 2021. Pitie kávy podľa nich pomáha predchádzať atrofii mozgu tým, že podporuje kognitívne funkcie, najmä tie týkajúce sa organizácie, sebakontroly a pozornosti.
Vedkyňa Samantha Gardner teda všetkým odporúča, aby si pravidelne dopriali kávu a znížili tak riziko vzniku závažných ochorení. „Je to jednoduchá vec, ktorou môžu ľudia veľa zmeniť,“ uviedla. „Obzvlášť to môže byť prospešné pre ľudí, u ktorých je zvýšené riziko kognitívneho poklesu, ale zatiaľ nemajú žiadne symptómy.“