Ľudia rozhodli: Toto majú byť najhoršie české pivá. Tieto štyri značky skončili na dne rebríčka

Súhlasíš s týmto hodnotením?


Aj v krajine piva sa občas nájde sklamanie. Nie každé pivo s tradíciou a chráneným označením pôvodu si totiž získa všetky srdcia (a chuťové poháriky). Nasledujúce štyri české pivá sa môžu pýšiť dlhoročnou históriou, no napriek tomu patria medzi najhoršie hodnotené podľa cestovateľského gastro sprievodcu TasteAtlas. Ktoré značky si podľa recenzií zaslúžia „nálepku sklamania“?

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Aj keď sú tieto pivá v nasledujúcich riadkoch opísané hlavne pozitívne, na stránke TasteAtlas si vyslúžili od používateľov najnižšie hodnotenia.

Rebríčky jedál a nápojov vznikajú na základe hodnotení používateľov tejto platformy. Pri spracovaní výsledkov však systém využíva viacero filtrov, ktoré pomáhajú rozpoznať skutočných používateľov a eliminovať hodnotenia od botov, nacionalisticky ladené či lokálne vlastenecké známky. Zároveň kladie väčší dôraz na názory tých používateľov, ktorých platforma považuje za odborníkov v oblasti gastronómie.

Brněnské pivo

Miesto pôvodu: Brno, Česká republika
Hodnotenie: 3.2

Brnenské pivo označuje pivá vyrábané v druhom najväčšom meste Českej republiky – v Brne, ktoré leží na území Južnej Moravy. Ide o všeobecné označenie miestnych pív, ktorých tradícia siaha až do 13. storočia.

Charakterizuje ich vysoká kvalita a plná chuť. Najčastejšie ide o klasické české svetlé ležiaky, ktoré sa varia z moravského jačmeňa, žateckého chmeľu a mäkkej vody klasickou spodnou fermentáciou. Výsledkom je svieže pivo s ideálnym vyvážením sladovej sladkosti a horkosti chmeľu.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Březnický ležák

Miesto pôvodu: Březnice, Česká republika
Hodnotenie: 3.7

Tento český ležiak pochádza z mesta Březnice a je známy svojou zlatistou farbou a obsahom alkoholu od 4,69 % do 5,53 %. Chuť je jemná, typicky horká, s čistou chmeľovou arómou a sviežim zakončením.

Na jeho výrobu sa používajú jačmenný slad, granulovaný chmeľ odrody Žatecký poloraný červeňák, chmeľový extrakt, cukor a voda z miestnych prameňov. Pivovar Herold Březnice, ktorý ho varí od roku 1999, je v súčasnosti jediným výrobcom tohto ležiaka.

Ľudia rozhodli: Toto majú byť najhoršie české pivá. Tieto štyri značky skončili na dne rebríčka
Shutterstock

Českobudějovické pivo

Miesto pôvodu: České Budějovice, Česká republika
Hodnotenie: 3.9

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Českobudějovické pivo je mierne horké pivo, ktorého výnimočnosť spočíva najmä v použití špecifických surovín. Voda musí pochádzať z podzemného jazera v Českobudějovickej panve, chmeľ výrobcovia získavajú výhradne z oblasti Žatec a sladový jačmeň pochádza z Moravy.

Vyrába sa vo viacerých verziách – od svetlého ležiaka s jemným sladovým telom až po tmavé druhy s výraznými tónmi praženého sladu.

Znojemské pivo

Miesto pôvodu: Znojmo, Česká republika
Hodnotenie: 3.9

Znojemské pivo je tradičný produkt z juhomoravského Znojma, ktorý sa vyrába v rôznych štýloch – ako svetlé či tmavé výčapné pivo alebo ležiak. Na jeho výrobu sa používajú len tri základné suroviny: jačmenný slad, voda z mestského vodovodu a chmeľ (odrody Žatecký poloraný červeňák a Magnum Hallertau).

Obsah alkoholu závisí od konkrétneho typu – svetlé výčapné pivo má zvyčajne 3,2 – 4,0 %, tmavé výčapné 3,8 – 4,0 % a ležiaky sa pohybujú v rozmedzí 4,5 – 5,0 %.

Mohlo by ťa zaujímať:

Toto je najlepší druh piva na svete. Slováci budú z výsledkov prekvapení, Česko má dôvod na radosť


REKLAMA
Nicolette Ftáčková
Vyštudovala som žurnalistiku a svoju vášeň k písaniu som objavila už v detstve, keď som hodiny tvorila rôzne príbehy. V EMEFKA sa venujem aktuálnemu dianiu doma i v zahraničí, pričom môj záber tém je veľmi široký.Rada píšem o zaujímavých ľuďoch a hľadám inšpiratívne príbehy, pričom mi sú blízke spoločenské a LGBTI+ témy. Mojím cieľom je sprostredkovať čitateľom obsah, ktorý ich zaujme, obohatí a podnieti k zamysleniu.
Najčítanejšie
Podobné