Z čoho sa vyrába populárna sladkokyslá omáčka? Nejde o extra dôležitú informáciu, avšak odpoveď môže mnohých prekvapiť či dokonca sklamať.
Pre väčšinu svetovej populácie sú dnes potraviny dostupnejšie ako kedykoľvek predtým. Produkty v obchodoch často bez rozmyslu (pokiaľ netrpíme nejakými potravinovými intoleranciami) hádžeme do košíka. Zloženie nás veľmi netrápi a skôr pozeráme na cenovku.
Nie je preto prekvapením, že niektorých ľudí dokáže poriadne zaskočiť, ak sa dozvedia o skutočnom zložení ich obľúbených pochúťok.
Oranžová farba je indícia
Sladkokyslá omáčka a jej zloženie sa dostali do pozornosti vďaka klipu kolujúcemu na sociálnych sieťach. Vo videu, kde vystupujú moderátori rannej šou austrálskeho rádia Lauren Phillips a Jason Hawkins, môžeme vidieť šok, ktorý zažije Jason, keď mu Lauren oznámi, z čoho je vyrobená sladkokyslá omáčka, na ktorej si v spoločnosti nugetiek práve pochutnáva.
Základom sladkokyslej omáčky sú marhule. „Nenávidím marhule,“ znie reakcia sklamaného Jasona. Sekunduje mu množstvo internetových komentárov, v ktorých ľudia zdieľajú Jasonov sentiment. Niektorí dokonca tvrdia, že táto informácia im omáčku znechutila.
Ako si ju vyrobiť?
To, že Lauren si nevymýšľa, potvrdzuje aj stránka McDonald’s. Tá v zložení sladkokyslej omáčky uvádza „koncentrát marhuľového pyré a/alebo koncentrát broskyňového pyré“. Na webe Taste of Home sa nachádza recept, podľa ktorého si každý môže sladkokyslú omáčku vyrobiť úplne sám.
Je to naozaj jednoduché. Okrem spomínanej najdôležitejšej zložky potrebujeme vodu, ocot, kukuričný sirup, horčicu, kukuričný škrob, sójovú omáčku a cesnakový prášok. Všetky zložky zmiešame v mixéri. Následne hmotu zohrievame za intenzívneho miešania na panvici na miernom ohni minútu až dve, až pokým omáčka nezhustne. Po vychladnutí je pripravená na servírovanie.