Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 28.3.2024
sk
Soňa
cz
Soňa
, Sonja, Sonia
Zdroj: ©Shutterstock

Máš rád hranolčeky? Nové výskumy naznačujú, že s tebou asi nebude všetko v poriadku

Výsledky práce čínskych vedcov milovníkov hranolčekov nepotešia.

Hranolčeky – mastné, škrobové a pre mnohých pohodlné jedlo. Základnou pravdou života všetkých hranolčekariánov je, že byť hranolčekom je to najlepšie, čo sa zemiakom mohlo stať. Zlatisto žlté, vo vnútri mäkučké, no na povrchu krásne chrumkavé – to je opis, ktorý milovníkom smaženej pochúťky naháňa príjemnú husiu kožu.

To, že vyprážané jedlá nie sú práve najzdravšie, je všetkým jasné. Čínski vedci však v najnovšom výskume zistili, že konzumácia takýchto pokrmov môže mať negatívny dopad nielen na naše fyzické zdravie, ale aj na psychiku. O výskume informovala aj americká televízia CNN.

Tím výskumníkov v čínskom meste Hangzhou zistil, že u ľudí, ktorí často konzumujú vyprážané jedlá, najmä vyprážané zemiaky, je o 12 % vyššie riziko výskytu úzkosti a o 7 % vyššie riziko depresie ako u ľudí, ktorí vyprážané jedlá nejedli. Táto skutočnosť bola výraznejšia najmä medzi mladšími konzumentmi, výnimočne medzi mladými mužmi.

hranolčeky, hranolky, zemiak, kečup, veda
Shutterstock

Štúdie sa za takmer 11 a pol roka zúčastnilo 140 728 ľudí. Po vylúčení účastníkov, ktorým bola počas prvých dvoch rokov diagnostikovaná depresia, bolo medzi tými, ktorí počas priebehu štúdie konzumovali vyprážané jedlo, identifikovaných celkovo 8 294 prípadov úzkosti a 12 735 prípadov depresie. Špecificky, u konzumentov hranolčekov bolo riziko depresie o 2 % vyššie ako u tých, ktorí jedli vyprážané biele mäso.

Odborníci, ktorí študujú výživu, však uviedli, že výsledky sú predbežné a nie je jednoznačné, či vyprážané jedlá spôsobili problémy s duševným zdravím, alebo či ľudia pociťujúci príznaky depresie alebo úzkosti začali viac konzumovať takéto jedlá.

Určite si prečítaj:

Nezdravé zvyklosti, kvôli ktorým zostarneš rýchlejšie než tvoji vrstovníci

Podľa doktora Davida Katza, zakladateľa neziskovej organizácie True Health Initiative, tí, ktorí majú základné príznaky úzkosti a depresie, by si ako spôsob samoliečby mohli sami naordinovať utešujúce jedlá, akými sú aj hranolčeky.

To isté platí pre ryby

V novej štúdii výskumníci naznačujú, že akrylamid, chemikália vznikajúca počas procesu vyprážania, najmä vo vyprážaných zemiakoch, je zodpovedná za vyššie riziko úzkosti a depresie.

V samostatnom článku, na ktorý sa v štúdii odkazuje, výskumníci opisujú správanie rýb s názvom danio pruhované (medzi akvaristami známa ako zebrička), ktoré boli vystavené pôsobeniu tejto chemikálie. Dlhodobé vystavenie spôsobilo, že ryby prebývali v tmavých miestach akvária, čo je bežným znakom vyššej úrovne úzkosti u rýb.

Okrem toho, takto ovplyvnené zebričky vykazovali zníženú schopnosť skúmať svoje akvárium a socializovať sa, pretože neplávali spolu s ostatnými, hoci je známe, že zebričky sa pohybujú v húfoch.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.