Dnes už jestvuje veľmi málo ľudí, ktorí nepijú kávu. Dokonca aj tí, ktorí ju nepijú, neodolajú ponúknutiu počas návštevy alebo v kaviarni. Káva sa stala jednou z najžiadanejších potravín po celom svete veľmi rýchlo. Každý Slovák vypije priemerne 3,3 kilogramu kávy ročne, pričom za 30 rokov jej spotreba u nás stúpla takmer o dva kilogramy.
Ako ale informuje portál Pluska, tieto čísla môžu zanedlho začať klesať. Káva bude pravdepodobne stále drahšia a drahšia.
Rôzni analytici varujú, že v roku 2025 nás čaká významný nárast cien kávy, ktorý pocíti každý kávičkár, či už miluje espresso, lungo, capuccino alebo latté. Konsolidácia však nebude jedinou príčinou zdražovania. Ide tu o omnoho, omnoho väčší problém. Cena kávy sa pravdepodobne drasticky zvýši kvôli klimatickým zmenám.
„Ak sa nepodarí zastaviť negatívny vplyv klimatických zmien a nasledujúca sezóna bude podľa očakávaní naďalej slabá, tak káva bude čoraz vzácnejším tovarom. Výrobcovia síce hľadajú riešenia v podobe nových technológií na pestovanie kávy, ale tieto inovácie zatiaľ neznižujú ceny dostatočne rýchlo.
Na Slovensku tak možno očakávať, že v najbližších mesiacoch a najmä v budúcom roku budú ceny kávy v kaviarňach, predajniach aj obchodoch naďalej stúpať o 10 až 30 % a nebude to zapríčinené iba konsolidačným balíkom,“ vysvetľuje analytik finančných trhov zo spoločnosti XTB Marek Nemky.
Už za posledné roky káva a jej cena stúpla o niekoľko percent. Podľa Štatistického úradu SR sme v obchodoch za 250 gramov praženej zrnkovej kávy platili v prvých mesiacoch tohto roka v priemere 5,63 eura. Bolo to o 40 centov viac ako v rovnakom období minulého roka. Analytik Nemky uvádza, že ceny kávy v budúcom roku môžu stúpnuť o 10 až 30 %.
Káva a jej budúcnosť
Súčasné ekonomické a klimatické faktory jednoducho nútia producentov aj obchodníkov zvyšovať ceny. Prejavuje sa to nielen v kaviarňach, ale aj na pultoch obchodov, kde cena kávy v podobe balenia kávových zŕn neustále rastie. Prečo sa teda cena kávy zvyšuje?
„Jedným z hlavných dôvodov, prečo cena kávy stúpa, sú nepriaznivé klimatické podmienky v krajinách, ktoré sú hlavnými producentmi kávy,“ vysvetľuje odborník Marek Nemky a dodáva: „Brazília, najväčší vývozca kávy na svete, čelí extrémnemu suchu, ktoré ničí kávovníky a znižuje úrodu.
Podobne je na tom aj Vietnam, kde suchá spôsobili pokles produkcie kávy robusta, ktorá sa dostala na cenové historické maximá. Súčasná cena taktiež reflektuje neistotu týkajúcu sa produkcie v ďalších rokoch, keďže globálne klimatické vplyvy spôsobili extrémne suchá v Brazílii a stáli za prudkým rastom cien kávy arabica na historické maximá. Zatiaľ sú však odhady na budúcoročnú sezónu pozitívne.“
Klimatické zmeny teda zapríčiňujú to, že kávy je nedostatok, a keď ponuka klesá, cena, logicky, stúpa. Podmienky na rast kávy sú veľmi špecifické. Ak teplota alebo zrážky nie sú v rovnováhe, produkcia môže klesať. Podľa rôznych odborníkov bude cena kávy stúpať aj naďalej, keďže klimatické zmeny sa nezastavia.
Od roku 2025 teda môžeme očakávať aj ďalšie nepríjemné zdražovanie. V najhoršom prípade by sa podľa odborníkov mala dostupnosť kávy do roku 2050 znížiť na 50 %. Aká bude cena kávy vtedy? To si môžeme iba s veľkolepým zhrozením predstavovať.