Premium odznak

Mäso, vajcia a nič iné. Prežila som 30 dní na carnivore diéte a toto som zistila

O carnivore diéte sa hovorí v posledných mesiacoch naozaj veľa.


Keď som sa rozhodla vyskúšať carnivore diétu na celý mesiac, netušila som, aká transformačná cesta ma čaká. Počula som o nej v podcaste, kde ju propagoval istý lekár, a fascinovalo ma, že niektorí ľudia dokážu žiť a prosperovať len na živočíšnej strave. Skeptická, ale zvedavá som sa rozhodla, že to skúsim na vlastnej koži. Teraz, po tridsiatich dňoch jedenia výlučne mäsa a živočíšnych produktov, som pripravená podeliť sa o svoju skúsenosť – so všetkými vzostupmi, pádmi a prekvapeniami, ktoré mi táto cesta priniesla.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Čo vlastne znamená carnivore diéta?

Carnivore diéta je extrémne reštriktívny stravovací režim, ktorý spočíva v konzumácii výlučne živočíšnych produktov. Na rozdiel od iných populárnych nízko-sacharidových diét, ako je ketogénna či paleo, carnivore eliminuje úplne všetky rastlinné potraviny. Jednoducho povedané, ak to nepochádza zo zvieraťa, neješ to.

Základom tejto diéty je mäso. K tomu sa pridávajú vajcia, ryby, syry a v niektorých verziách aj mliečne výrobky s nízkym obsahom laktózy. Jedinou povolenou „sladkosťou“ je ovocie. Teória za touto diétou tvrdí, že ľudské telo je evolučne prispôsobené na konzumáciu mäsa a že moderné choroby vznikajú práve z nadmernej konzumácie rastlinných potravín, najmä sacharidov a rastlinných toxínov.

Keď som prvýkrát počula o ľuďoch, ktorí jedia len steaky a vajíčka, znelo mi to ako šialený experiment. No čím viac som o tom čítala, tým viac ma fascinovali príbehy ľudí, ktorí tvrdili, že im táto diéta pomohla zhodiť prebytočné kilá, zlepšila energiu a dokonca zmiernila chronické zdravotné problémy. Bola som skeptická, ale rozhodnutá to vyskúšať.

https://emefka.sk/tag/na-vlastnej-kozi/ Tag v článku: Na vlastnej koži

Prvý týždeň: Adaptácia a keto chrípka

Môj prvý deň na carnivore diéte začal raňajkami z troch vajec opečených na masle a plátkov slaniny. Na obed som mala grilovaný steak a na večeru pečené kuracie stehná. Znelo to lákavo – kto by nechcel jesť steak každý deň? Realita však bola komplikovanejšia.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Tretí deň ma zasiahla takzvaná „keto chrípka“ – súbor príznakov, ktoré nastávajú, keď telo prechádza z využívania sacharidov na využívanie tukov ako primárneho zdroja energie. Mala som bolesti hlavy, cítila som sa malátna a podráždená. Moje telo kričalo po sacharidoch.

Prekvapivo, najväčšou výzvou nebolo to, čo som jedla, ale to, čo som nejedla. Chutné latte či cappucino, sem-tam nejaká sladkosť, ryža… Zrazu to všetko zmizlo a ja som sa cítila, akoby som stratila malé radosti, ktoré boli prirodzenou súčasťou mojich dní, odkedy si pamätám.

K štvrtému dňu sa moje telo začalo adaptovať. Bolesti hlavy ustúpili a začala som pociťovať prvé náznaky zvýšenej energie. Zistila som, že kosťový vývar mi pomáha doplniť elektrolyty a zmierňuje príznaky keto chrípky.


Tagy:
REKLAMA
Henrieta Balázsová
Som spravodajská redaktorka EMEFKA a venujem sa aktuálnemu dianiu, spoločenským témam aj virálnym príbehom. Milujem dobrú kávu, knihy a svoje dve mačky.Okrem spravodajstva sa venujem aj umeleckým textom a fascinujú ma emócie, medziľudské vzťahy a veci, ktoré sa nedajú vygoogliť. Písanie pre mňa znamená spôsob, ako dávať svetu zmysel a sprostredkovať čitateľom obsah, ktorý ich zaujme a inšpiruje.
Najčítanejšie
Podobné