Známy portál Taste Atlas, ktorý sa zaoberá svetom gastronómie, vydal opäť nový rebríček. Tentokrát sa týka našich susedov – Českej republiky a ich najlepších jedál. Možno už tušíš, čo by sa mohlo nachádzať v TOP 10, ale uhádneš, ktorý pokrm je na prvom mieste?
Taktiež mnohých ľudí zaskočilo, že v spomenutom zozname výstavnej skrine českej kuchyne sa nachádza aj naše najtradičnejšie jedlo. Zaradili doň totiž bryndzové halušky, ktoré sú pre väčšinu Slovákov srdcovou záležitosťou. V rebríčku nájdeme aj ďalšie jedlo, ktoré si turisti s veľkou obľubou kupujú najmä v Prahe, no domáci ho za svoje nepokladajú.
Víťazom sa stala kačka
Áno, je to tak. Na prvom mieste sa umiestnila „legendárna“ pečená kačka, ktorá patrí medzi najväčšie klenoty českých jedál. Za ňou nasleduje koláč, ktorý sa nazýva valašský frgál. TOP 3 uzatvára sviečková, ktorú si rozhodne musíš dať pri každej návšteve tejto krajiny.
Do najlepšej desiatky sa zmestila aj cesnačka, sladké „vdolky“, nechýba ani „zelňačka“ s klobásou a moravské koláče. Ak správne počítaš, vymenovali sme zatiaľ osem jedál. Zvyšné dve sú bryndzové halušky a guláš.
Prečo nám vzali halušky?
Kým guláš má svoje korene v Maďarsku, bryndzové halušky sa zase tiahnu cez nás až do Rumunska. Ako uvádzajú viaceré zdroje, naše národné jedlo k nám priniesli rumunskí roľníci a Slovákom zachutilo natoľko, že sa doň zamiloval celý národ. Dôležitým faktorom bola ľahká dostupnosť potrebných surovín a vysoká miera zasýtenia.
Na 21. mieste nájdeme aj trdelník, na ktorý si posvietilo viacero českých youtuberov a influencerov. V centre Prahy totiž nájdeš viac prevádzok s touto sladkou pochúťkou než tradičných reštaurácií. Korene jedla však opäť tiahnu do Maďarska, pretože pripomína tamojší „komínový“ koláč, ktorý sa vyrába z mierne hutnejšieho cesta, ako je napríklad skalický trdelník.