Premium odznak
Zdroj: ©Archív Ondrej

Mladý farmár zo stredného Slovenska: V zime vstávame každý deň o pol štvrtej. Štát na dotácie veľakrát nemá peniaze (ROZHOVOR)

S rodinou sa snažia svoje hospodárstvo viesť v ekologickom a prirodzenom duchu.

Poľnohospodárstvo je neoddeliteľnou časťou funkčného štátu. O farmárčení sa ale stále hovorí, ako keby bolo niečím menej dôležitým. Farmári trávia roky budovaním funkčného hospodárstva a na ich pleciach stojí viac než kopa zodpovedností. Farmár sa často musí popasovať s mnohými ekonomickými, kultúrnymi, ale aj prírodnými problémami, stojacimi mu v ceste k tomu, aby mohol svoju prácu vykonať.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Ako sa s týmito problémami pasuje mladý slovenský farmár na dennej báze? Na túto otázku a mnoho ďalších nám odpovedal Ondrej, mladý farmár zo stredného Slovenska. Ondrej odmalička farmárči na hospodárstve s jeho celou rodinou.

Zameriavajú sa na chov na mäso a postupne plánujú farmu premeniť do ekologickejšej podoby, ktorá však vyžaduje omnoho viac času a peňazí. Ako, prečo a ešte viac sa dozvieš v nasledujúcom rozhovore.

Ako si sa k farmárčeniu dostal?

Ja som sa do tohto narodil. Počul som aj o ľuďoch, ktorí viedli normálne mestský život a potom si povedali, že chcú zmenu. Nechcú stereotyp osem hodín v práci a tak. Oni si proste povedali, že začnú farmárčiť. Existuje veľa príkladov a, samozrejme, sú ľudia, ktorí to bez problémov zvládli a teraz sú úspešní farmári. Vybudovali si to kompletne od nuly.

Mladý farmár zo stredného Slovenska: V zime vstávame každý deň o pol štvrtej. Štát na dotácie veľakrát nemá peniaze (ROZHOVOR)
Archív Ondrej

So mnou to ale bolo tak, že môj otec vyrastal odmalička na gazdovstve. Starí rodičia mali majer a žili tam gazdovským životom. Viedli pokojný život a boli zdraví, nemali žiadne problémy. Môj starý otec ukazoval môjmu otcovi, ako sa to robí. Otec najprv študoval, potom šiel do bane a popri tom začal chovať býky. Presnejšie štyri býky na mäso. Už vtedy by sa dalo povedať, že bol farmárom.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš

A takto si povedal, v deväťdesiatych rokoch, že začne podnikať s jedným kamarátom. Spolu začali dojiť kravy, a tak to nejak pokračovalo. Eventuálne mali ísť do väčšieho biznisu, že mali odkúpiť štátne majetky. Stredisko, maštale a zamestnancov. Ten jeho kamoš ale chcel farmárčiť trocha pomalšie, nestresovať sa. Cúvol od toho a otec na to zostal sám. A potom som sa narodil.

Bývali sme neďaleko od toho strediska, a tým pádom som bol neustále pri tom. Pri zvieratách, pri strojoch. Pre mňa to bola ako škola hrou. Bavilo ma dívať sa na to, ako to všetko funguje. No a potom vlastne prišla puberta.

To znie dramaticky. Nastal nejaký zvrat v tvojom vzťahu k farmárčeniu?


Tagy:
REKLAMA
Šimon Patkoš
Svoju písaciu púť som začal už na strednej škole, no do sveta textu som sa naplno ponoril počas štúdia filmovej scenáristiky a dramaturgie na vysokej škole. Najviac sa vo svojich článkoch venujem filmovým témam, no nepohrdnem ani originálnymi historicko-kuriózno-krimi príbehmi.Okrem písania sa venujem ilustrácii a literárnej tvorbe. A aby sme si lepšie rozumeli — najlepšia vec na svete sú dve hodiny strávené v poloprázdnom kine pri dobrom filme.
Najčítanejšie
Podobné