Stravovanie vo fast foodových reštauráciách je síce pohodlné a rýchle, ale nie príliš zdravé. Mnoho ľudí sa preto snaží konzumáciu ich výrobkov obmedziť.
Vieš si ale predstaviť, že ak by si jedlo z fast foodov prestal jesť, tvoja imunita by sa razantne zhoršila? Presne to bol totiž prípad 58-ročného Američana Gregoryho Colea. Ako píše portál LADbible, Cole má vzácnu poruchu: jeho telo premieňa cukor na alkohol.
Odjakživa tiež navštevoval fast foody. Miloval hamburgery, pizzu či hranolky. Začalo sa to prejavovať aj na jeho váhe, až mu jeho lekár povedal, že proste musí schudnúť, ak nechce mať vážne zdravotné problémy. Cole sa teda vrhol na diétu a cvičenie, lenže sa cítil slabý a trpel častými migrénami. „Myslel som si, že proste len príliš cvičím,“ zveril sa. „Aj napriek vyváženej strave som nemal žiadnu energiu. Jedno ráno som sa ledva vyštveral z postele.“
To ale nebolo všetko. Jeho pokožka začínala získavať sivý odtieň, bolelo ho celé telo a každú chvíľu bol prechladnutý. Skrátka a dobre: jeho imunita začala zlyhávať. Lekárske vyšetrenia ale neodhalili nič zvláštne, snáď len zníženú hladinu vitamínu D.
Na vine bol vzácny syndróm
Colea však potom oslovila jeho susedka a poradila mu, aby vyhľadal jej expertku na výživu. Tá usúdila, že Cole trpí vzácnym syndrómom, ktorý sa nazýva auto-brewery syndrome. Jeho telo tuky premieňa na alkohol, kvôli čomu sa cíti ako po ťažkej pitke. Cole sa teda rozhodol vyškrtnúť zo svojho jedálnička všetok cukor. Čo okrem iného znamenalo, že sa musel vzdať aj nezdravých fast foodových špecialít.
„Nejem ani žiadne ovocie. Môj jedálniček pozostáva zo zeleniny, ryby, jahňaciny a orechov,“ povedal. Výsledky sa začali dostavovať rýchlo. Cole mal odrazu dostatok energie, jeho zdravotné ťažkosti ustúpili a on sa po prvýkrát od mladosti cítil ako znovuzrodený. Dokonca sa začal profesionálne venovať kulturistike. Dúfa tiež, že jeho príbeh poslúži ako inšpirácia pre ostatných.