Posledné roky sa raketovým tempom inovuje aj taký základný a jednoduchý produkt, akým je chlieb. Dnes v obchodoch nie je problém nájsť desiatky bio raw glutenfree atď. kúskov, vyrobených z tých najexotickejších semien a klíčkov. V Česku do ponuky prišla skutočne originálna novinka – chlieb s 10-percentným podielom múky zo svrčkov. Chlieb je ďalším produktom spoločnosti SENS, ktorá minulý rok v ČR debutovala s proteínovými tyčinkami, ktoré taktiež obsahujú svrčky.
Nakupujúcim, ktorým sa takéto extrémy nepozdávajú, naozaj nehrozí, že by tento 180-gramový chlebík nechtiac hodili do košíka. Okrem vysokej ceny 49,90 Kč (cca 1,90€) sa nedá na obale prehliadnuť obrázok svrčka a slovo CVRČČÍ, ktoré je horúcim kandidátom na titul najhoršie znejúce slovo v češtine. Mimochodom, jedno balenie obsahuje 198 svrčkov!
Svrčky nedávno dostali nálepku „superfood“, to znamená, že sú považované za efektívny a dostupný zdroj bielkovín. Mnohí odborníci predpovedajú, že kvôli rýchlo rastúcemu počtu obyvateľstva bude ľudstvo v budúcnosti odkázané na konzumáciu hmyzu. Svrčky ochotne jedia aj vegáni, podľa ktorých je to morálne OK, keďže svrček nemá centrálnu nervovú sústavu a necíti bolesť.
Kde sa svrčky berú? Chovajú ich Česi vo svojich záhradách, alebo ich chodia zbierať na polia? Všetka použitá surovina pochádza zo špeciálnej svrčkovej farmy v Thajsku, ktorá by mala čoskoro vyrábať 3,5 ton svrčkovej múky mesačne. O múku majú záujem aj firmy z Nemecka, Švajčiarska a iných krajín. Pokiaľ sa novinka u Čechov uchytí, určite môžeme čoskoro očakávať jej príchod aj na Slovensko.
Zdroj: sensbar.com, zpravy.aktualne.cz
Titulná fotka: SENS food