Už dlhšie sa polemizuje o tom, prečo Slovensko ešte nemá michelinskú hviezdu. Tá sa odovzdáva obvykle reštauráciám, ktoré svoje jedlo berú ako umenie, ako experiment, ako niečo viac než len jedlo. Drahý čitateľ, pravdepodobne si ešte v takejto reštaurácii nebol, pretože na Slovensku žiadna michelinská reštaurácie nie je. Ako však informuje web Interez, na scénu prichádzajú michelinskí komisári. Tí túto situáciu môže zmeniť.
Michelin Guide je jednou z najprestížnejších a najuznávanejších gastronomických inštitúcií sveta, ktorá každoročne rozdáva hviezdy reštauráciám podľa striktných kritérií. Slovensko sa zatiaľ nemôže pochváliť ani jednou reštauráciou s aspoň jednou hviezdou. Teraz nastáva čas, keď môže dôjsť k zmene.
Určite si sa už niekedy zamyslel nad tým, čo má vlastne bedeker Michelin spoločné so známou značkou pneumatík. Odpoveď znie všetko. Michelin založili bratia André a Édouard Michelinovci ešte v roku 1889. S myšlienkou knižného sprievodcu prišli až neskôr, no pustili sa do neho okamžite. Knižný sprievodca obsahoval mapu aj tipy na reštaurácie určené pre motoristov. Taktika bola jasná. Chceli, aby ľudia viac jazdili za zážitkami a dobrý jedlom, výsledkom čoho by bolo väčšie opotrebovávanie pneumatík.
Michelin na Slovensku
Ministerstvo cestovného ruchu a športu ešte pod vedením Dušana Keketiho podpísalo zmluvu v hodnote 175-tisíc eur. Vďaka nej michelinskí komisári prichádzajú a ich prvé hodnotenie by mohlo byť známe už v júli tohto roka. Komisári sa oblečú do rúcha náhodného a obyčajného hosťa, vďaka čomu sa im nebude venovať väčšia pozornosť než obyčajnému zákazníkovi. Michelinská polícia bude sledovať hlavne 5 základných faktorov, ktoré rozhodnú o tom, či sa reštaurácii pridelí hviezda:
- Kvalita ingrediencií: Čerstvosť a kvalita použitých surovín je absolútny základ. Dôležitou zložkou je taktiež autenticita a originálnosť jedál, ktoré reštaurácia ponúka.
- Technika varenia: Významnou ingredienciou k úspechu je aj technika varenia. Spôsob prípravy jedál, či sú dobre dochutené, no aj to, či sa na stole neobjavia studené.
- Osobnosť šéfkuchára: Vysokým hodnotením sa bude môcť pýšiť aj reštaurácia, ktorá je schopná do kulinárskeho sveta priniesť niečo nové. Kreativita, inovácia, schopnosť predstaviť tradíciu v novom šate, tieto kvality sú taktiež dôležité.
- Hodnota za peniaze: Komisári prihliadajú aj na to, aký dojem z celého zážitku v reštaurácii majú oni, no aj ostatní hostia. V jednoduchosti, či sa im to za tie peniaze vyplatilo. Atmosféra, čistota, komunikatívnosť a samotné jedlo, všetky elementy sa v tomto bode miešajú ako dobre pripravený odvar.
- Konzistentnosť medzi návštevami: Michelin hodnotí aj konzistentnosť, či reštaurácia dokáže udržať rovnakú vysokú úroveň kvality dlhodobo, inšpektori ich navštevujú viackrát, nemusí ísť pritom vždy o toho istého odborníka.
„Hviezdne stretnutie“
Tím komisárov najprv vykoná prieskum a pozrie sa na to, aké majú potenciálne reštaurácie hodnotenia na sociálnych sieťach, stránkach s recenziami a pod. Každý člen z tímu komisárov môže navrhnúť aj reštauráciu podľa vlastného výberu, ak sa mu zdá zaujímavá.
Následne sa do reštaurácie môže vybrať sám alebo s celým tímom. Stále si však zachovávajú svoju anonymitu. O počte hviezd nakoniec rozhodne takzvané hviezdne stretnutie.
Počet má špecifický význam
- 1 hviezda: Vynikajúca kuchyňa, stojí za to sa v reštaurácii najesť.
- 2 hviezdy: Výnimočné jedlá, ktoré stoja za to, aby ste ich ochutnali.
- 3 hviezdy: Výnimočná kuchyňa, ktorá je hodná špeciálnej návštevy.
Slovensko ešte svoju michelinskú hviezdu nemá. Ak chceš ale reštauráciu s týmto odznakom navštíviť, netreba ísť veľmi ďaleko. Napríklad iba pred pár mesiacmi získala prestížny titul poľská reštaurácia Giewont. Od slovenskej hranice je vzdialená len pár kilometrov. Nachádza sa na poľskej strane Tatier – v obci Kościelisko.
