Vianoce sú jedným z najkrajších období roka spájajúcim rodiny a priateľov pri spoločnom stole plnom chutných jedál. Čo nesmie chýbať na vianočnom stole na Slovensku a čo v zahraničí?
Pri myšlienke, čo musí byť na slovenskom vianočnom stole, sa nám na jazyku okamžite objaví chuť kapra a zemiakového šalátu. Pre Veľkú Britániu je zas typický ich tradičný puding a talianske panettone tiež veľa ľudom predstavovať nemusíme. Aké ďalšie dobroty by počas Vianoc na stole nemali chýbať?
Čo nesmie chýbať na vianočnom stole Slovákov?
Kapor a ryby
Vianočný stôl na Slovensku nie je úplný bez kapra alebo iných druhov rýb. Kapor sa tradične podáva pečený alebo vyprážaný. Ryby v našej kultúre symbolizujú prosperitu a hojnosť, preto sú neoddeliteľnou súčasťou vianočného menu.
Kapustnica
Táto hustá kyslá kapustová polievka predstavuje klasické vianočné predjedlo. Kapustnica sa v jednotlivých regiónoch Slovenska pripravuje rôznymi spôsobmi, ale vždy obsahuje kapustu, klobásu a huby.
![Na Slovensku ryby, v Austrálii morské plody. Čo nesmie chýbať na sviatočnom vianočnom stole?](https://emefka.sk/app/uploads/2023/12/shutterstock_608970503-1024x684.jpg?x35408)
Zemiakový šalát
Zemiakový šalát je neoddeliteľnou súčasťou vianočných osláv na Slovensku. Tento šalát je pripravený z varených zemiakov, vajec, zeleniny a majonézy. Je to jedlo, ktoré jednoducho musí byť na vianočnom stole.
Medovník a tradičné cukrovinky
Dezerty sú neodmysliteľnou súčasťou vianočného stola. Tradičný slovenský vianočný dezert reprezentujú medovníky, no okrem nich sa na vianočnom stole nájdu aj linecké kolieska, perník alebo vanilkové orechové rožteky.
![Na Slovensku ryby, v Austrálii morské plody. Čo nesmie chýbať na sviatočnom vianočnom stole?](https://emefka.sk/app/uploads/2023/12/shutterstock_2392918659-1024x683.jpg?x35408)
Opekance s makom
Opekance sú tradičným slovenským sladkým pokrmom. Tieto malé guľky z cesta sa najčastejšie servírujú s makom, no často aj s tvarohom či kyslou kapustou.
Orechy a medovina
Na Slovenskom vianočnom stole nesmú chýbať ani orechy, najmä vlašské alebo lieskové, ktoré sa podávajú spolu s medovinou alebo vínom. Tieto pochutiny pridávajú sviatočnej večeri vianočné čaro.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane