Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 27.4.2024
sk
Jaroslav
cz
Jaroslav

Na Slovensku ryby, v Austrálii morské plody. Čo nesmie chýbať na sviatočnom vianočnom stole?

Ktoré sviatočné jedlo je tvoje najobľúbenejšie?


Vianoce sú jedným z najkrajších období roka spájajúcim rodiny a priateľov pri spoločnom stole plnom chutných jedál. Čo nesmie chýbať na vianočnom stole na Slovensku a čo v zahraničí?

Pri myšlienke, čo musí byť na slovenskom vianočnom stole, sa nám na jazyku okamžite objaví chuť kapra a zemiakového šalátu. Pre Veľkú Britániu je zas typický ich tradičný puding a talianske panettone tiež veľa ľudom predstavovať nemusíme. Aké ďalšie dobroty by počas Vianoc na stole nemali chýbať?

Čo nesmie chýbať na vianočnom stole Slovákov?

Kapor a ryby

Vianočný stôl na Slovensku nie je úplný bez kapra alebo iných druhov rýb. Kapor sa tradične podáva pečený alebo vyprážaný. Ryby v našej kultúre symbolizujú prosperitu a hojnosť, preto sú neoddeliteľnou súčasťou vianočného menu.

Kapustnica

Táto hustá kyslá kapustová polievka predstavuje klasické vianočné predjedlo. Kapustnica sa v jednotlivých regiónoch Slovenska pripravuje rôznymi spôsobmi, ale vždy obsahuje kapustu, klobásu a huby.

Na Slovensku ryby, v Austrálii morské plody. Čo nesmie chýbať na sviatočnom vianočnom stole?
Shutterstock

Zemiakový šalát

Zemiakový šalát je neoddeliteľnou súčasťou vianočných osláv na Slovensku. Tento šalát je pripravený z varených zemiakov, vajec, zeleniny a majonézy. Je to jedlo, ktoré jednoducho musí byť na vianočnom stole.

Medovník a tradičné cukrovinky

Dezerty sú neodmysliteľnou súčasťou vianočného stola. Tradičný slovenský vianočný dezert reprezentujú medovníky, no okrem nich sa na vianočnom stole nájdu aj linecké kolieska, perník alebo vanilkové orechové rožteky.

Na Slovensku ryby, v Austrálii morské plody. Čo nesmie chýbať na sviatočnom vianočnom stole?
Shutterstock

Opekance s makom

Opekance sú tradičným slovenským sladkým pokrmom. Tieto malé guľky z cesta sa najčastejšie servírujú s makom, no často aj s tvarohom či kyslou kapustou.

Orechy a medovina

Na Slovenskom vianočnom stole nesmú chýbať ani orechy, najmä vlašské alebo lieskové, ktoré sa podávajú spolu s medovinou alebo vínom. Tieto pochutiny pridávajú sviatočnej večeri vianočné čaro.

  1. Ktoré sviatočné jedlo je tvoje najobľúbenejšie?

    1. Kapor alebo iná ryba
    2. Kapustnica
    3. Opekance s makom
    4. Zemiakový šalát
    84 hlas(y/ov)
    Share Your Result

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.