Čo nesmie chýbať na vianočnom stole v zahraničí?
Puding a mince pies
V Spojenom kráľovstve je vianočný puding – hustý, ovocný dezert, ktorý sa tradične podáva s brandy omáčkou – neoddeliteľnou súčasťou vianočnej hostiny. Nemenej populárne sú aj mince pies, malé koláčiky plnené ovocnou plnkou.
Pečený moriak
V USA je hlavným chodom na vianočnom stole zvyčajne veľký pečený moriak. K tomu sa podávajú rôzne prílohy ako zemiakové pyré, brusnicová omáčka a rozličné druhy zeleniny.
Panettone a cotechino
Tradičným talianskym vianočným dezertom je panettone – sladký kysnutý koláč s hrozienkami a citrusovou kôrou. Na Nový rok potom nesmie chýbať cotechino – pomaly varená klobása symbolizujúca hojnosť.
Stollen a glühwein
Na nemeckom vianočnom sa musí nachádzať stollen. Ide o niečo ako ovocný chlieb alebo v našom ponímaní skôr koláč plnený kandizovaným ovocím a hrozienkami a posypaný práškovým cukrom. K tomu sa často podáva varené červené víno s koreninami nazývané glühwein.
Turrón a polvorones
V Španielsku sa počas Vianoc tradične podáva turrón. Ide o sladkú pochúťku vyrobenú z mandlí a medu podobnú nám známejšiemu tureckému medu. Ďalším obľúbeným vianočným zákuskom sú polvorones, mäkké, krehké cukrové pečivo.
Buche de Noel a foie gras
Vo Francúzsku nájdeš na každom vianočnom stole čokoládovú roládu v tvare polena známu pod názvom buche de Noel. Slanú zložku francúzskych Vianoc zastupuje foie gras, jemná paštéta z husacej alebo kačacej pečene.
Grilované morské plody
Vzhľadom na úplne odlišné podnebie, na vianočnom stole v Austrálii by sme asi ťažko hľadali kapra alebo varené víno. Tu sú hitom grilované morské plody ako krevety a homáre, často podávané s ľahkými šalátmi.
Každá krajina a každá rodina má svoje vlastné vianočné tradície. Jednotlivé pokrmy so sebou nesú bohatú históriu a kultúrnu hodnotu. Od španielskych sladkostí po austrálske morské plody, od francúzskej elegancie po slovenský majonézový šalát, všetko toto dotvára tú čarovnú atmosféru Vianoc.