Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 2.11.2024
sk
cz
Památka zesnulých

Na Slovensku ryby, v Austrálii morské plody. Čo nesmie chýbať na sviatočnom vianočnom stole?

Ktoré sviatočné jedlo je tvoje najobľúbenejšie?


Čo nesmie chýbať na vianočnom stole v zahraničí?

Puding a mince pies

V Spojenom kráľovstve je vianočný puding – hustý, ovocný dezert, ktorý sa tradične podáva s brandy omáčkou – neoddeliteľnou súčasťou vianočnej hostiny. Nemenej populárne sú aj mince pies, malé koláčiky plnené ovocnou plnkou.

Pečený moriak

V USA je hlavným chodom na vianočnom stole zvyčajne veľký pečený moriak. K tomu sa podávajú rôzne prílohy ako zemiakové pyré, brusnicová omáčka a rozličné druhy zeleniny.

Na Slovensku ryby, v Austrálii morské plody. Čo nesmie chýbať na sviatočnom vianočnom stole?
Shutterstock

Panettone a cotechino

Tradičným talianskym vianočným dezertom je panettone – sladký kysnutý koláč s hrozienkami a citrusovou kôrou. Na Nový rok potom nesmie chýbať cotechino – pomaly varená klobása symbolizujúca hojnosť.

Stollen a glühwein

Na nemeckom vianočnom sa musí nachádzať stollen. Ide o niečo ako ovocný chlieb alebo v našom ponímaní skôr koláč plnený kandizovaným ovocím a hrozienkami a posypaný práškovým cukrom. K tomu sa často podáva varené červené víno s koreninami nazývané glühwein.

Mohlo by ťa zaujímať:

Čitatelia EMEFKA si mohli aktivovať Premium úplne zadarmo ako náš vianočný darček

Turrón a polvorones

V Španielsku sa počas Vianoc tradične podáva turrón. Ide o sladkú pochúťku vyrobenú z mandlí a medu podobnú nám známejšiemu tureckému medu. Ďalším obľúbeným vianočným zákuskom sú polvorones, mäkké, krehké cukrové pečivo.

Na Slovensku ryby, v Austrálii morské plody. Čo nesmie chýbať na sviatočnom vianočnom stole?
Shutterstock

Buche de Noel a foie gras

Vo Francúzsku nájdeš na každom vianočnom stole čokoládovú roládu v tvare polena známu pod názvom buche de Noel. Slanú zložku francúzskych Vianoc zastupuje foie gras, jemná paštéta z husacej alebo kačacej pečene.

Grilované morské plody

Vzhľadom na úplne odlišné podnebie, na vianočnom stole v Austrálii by sme asi ťažko hľadali kapra alebo varené víno. Tu sú hitom grilované morské plody ako krevety a homáre, často podávané s ľahkými šalátmi.

Každá krajina a každá rodina má svoje vlastné vianočné tradície. Jednotlivé pokrmy so sebou nesú bohatú históriu a kultúrnu hodnotu. Od španielskych sladkostí po austrálske morské plody, od francúzskej elegancie po slovenský majonézový šalát, všetko toto dotvára tú čarovnú atmosféru Vianoc.

Na Slovensku ryby, v Austrálii morské plody. Čo nesmie chýbať na sviatočnom vianočnom stole?
Shutterstock

Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.