Známy portál TasteAtlas zostavil rebríček najlepších dezertov z celého sveta. Určite ťa poteší, že sa doň dostalo aj slovenské jedlo, zároveň ťa však musíme trošku sklamať. Ide totiž o pokrm, ktorý vlastne nie je často sladký a navyše ho len málo Slovákov považuje za dezert. Je to absurdné, ale je to fakt.
Reč je o tradičných lokšiach, ktoré boli aj túto zimu jedným z najväčších lákadiel vianočných trhov vo viacerých slovenských mestách. Preto ide o pomerne prekvapivý výber odborníkov, ktorí sa ho rozhodli zaradiť do svojho zoznamu. Mimochodom, v ňom obsadil 51. priečku.
Čo sú lokše?
Vyrábajú sa z varených zemiakov, ktoré sa nastrúhajú a zmiešajú s múkou a soľou. Vypracované cesto sa rozvaľká na čo najtenšie placky, ktoré sa pečú nasucho na rozpálenej platni. Na Slovensku je obľúbený predovšetkým slaný variant – hotové placky sa mažú masťou.
Ide o skvelý doplnok k polievke, prípadne sa plnia kyslou kapustou či mletým mäsom. Obec Slovenský Grob je preslávená husacími lokšami. Na Morave sa tradične pripravujú sladké lokše, ktoré sa potrú džemom, zvinú sa ako palacinky a posypú makom a cukrom, niekedy sa tiež prelejú rozpusteným maslom.
Zvíťazila Litva
Na treťom mieste sa nachádza tradičný ruský medovník. Striebornú medailu si odniesol poľský sernik – tvarohový dezert zo 17. storočia, na ktorý sa podobá súčasný cheesecake. Z prvenstva sa tešila Litva so svojím tinginysom.
V rebríčku sa nestratili ani naši českí bratia. Na 95. mieste sa umiestnili dolky, na 85. priečke chutné ovocné knedličky. Na 73. pozícii sa nachádzajú české koláče. Najlepšie sa umiestnil valašský frgál, ktorý figuruje na 23. mieste.