Najnechutnejšie exotické jedlá, ktoré sa neoplatí skúšať

Nadšene cestuješ a skúšaš nové chute? Tak teraz zbystri pozornosť, lebo tieto jedlá sú nielen nechutné, ale môžu byť aj riadne nebezpečné…

Láska prechádza cez žalúdok. Jedlo dokáže spájať. Vytvárať priateľstvá. Babičkine knedle patria k rodinnej pohode, po jej francúzskych zemiakoch chcete vyobjímať a vybozkávať celý svet. Avšak jediné, čo budete mať chuť objímať po týchto jedlách, je záchodová misa.

1. Španielska muška (Pľuzgiernik lekársky)

Nie je to jedlo samotné, skôr sa používa ako prísada v podobe prášku. Škaredé meno, no chrobák prekvapivo vábivý na pohľad – jeho smaragdová farba však už do diaľky žiari ako semafor, že je toxický ako song Britney Spears. Jed z pľuzgiernika – kantaridín sa používal ako afrodiziakum, ale erekciu po ňom možno prirovnať ku prasknutej gume na kovových slipoch – a, ako už napovedá jeho slovenské pomenovanie, spôsobuje pľuzgiere, v prípade kontaktu s očami oslepnutie, či dokonca smrť. Myslíte, že noc plná vášne za to stojí?

http://naturligmedicin.com/wp-content/uploads/2015/09/spnskfl.jpg

2. Syr casu marzu

Sardínsky syr má takisto účinky legendárneho “modrého prameňa z Kameňákova”. Ak vám, milí páni, stojí zato vychutnať si bochník syra plný živých muších lárv. Správne čítate, červíkov, ktoré sa v tom navyše vrtia a krútia, a sami sú až po krk napchaté týmto “lahodným” syrom. Aby toho nebolo málo, ak ich dôkladne nepožujete, tak sa vám živé pozachytávajú v črevách a začnú ich rozhrýzať, keď už syr nemajú k dispozícii. Krvavé prehánky zo spodného otvoru iste zvyšujú atraktivitu u druhého pohlavia.

https://www.atlasobscura.com/foods/casu-marzu-italy

3. Blaasop

Poďme si trochu vydýchnuť od všetkej tej nechutnosti. Pokiaľ ide o smrteľne jedovaté ryby, japonská úprava fugu žne väčšinu slávy. Stačí totiž jeden zlý rez a jazyk trčí labužníkovi z pusy naveky. Rovnako nebezpečná je však aj tzv. blaasop ryba, ktorú si však ľudia po celom svete kupujú, pečú a jedia, netušiac, že koža, pohlavné orgány a pečeň by mali byť dôkladne odstránené. Seriózne, na blaasop choďte do reštiky, kde o tom vedia, určite sa nespoliehajte na recept z mimibazaru. Na blaasop ich je tam iste milión.

Dajte pusu!

http://www.because.bz/environment/after-jellyfish-dilemma-what-other-dangerous-species-are-invading-mediterranean

4. Laab

Pamätáte sa, ako nás na základke učili, že mäso sa musí riadne tepelne upraviť, inak tam vznikne úhor a z úhora pásomnica a preto jesť surové mäso je zlé, zlé, zlé? Tak v Thajsku si to buď nepamätajú, alebo na to kašlú, lebo veselo pomelú surové mäso a veľa práce si nedajú ani s čistením vnútorností. Zaujímavé, že na západe už to mäso vedia prepiecť poriadne, teda, aspoň by podľa všetkých hygienických noriem mali. Čo v Thajsku nefunguje oheň?

https://forums.egullet.org/topic/12302-larb-laab-larp/?page=8

5. Jatrofa (Dávivec)

Ďalšie chutné meno v slovenskom preklade. Plody indickej rastliny sa kedysi používali v medicíne ako preháňadlo, lebo po konzumácii to z úbožiaka lietalo zo všetkých strán. Ovocie vyzerá vcelku chutne, pripomína nedozreté marhule, ale už len vďaka týmto účinkom nestojí za to riziko: hnačky, zvracanie, nevoľnosti. U nás dostať jatrofu len ako izbovú rastlinu. Dokonca sa považuje za potenciálny zdroj bionafty. A kto by už žral bionaftu…

https://www.dhgate.com/product/buy-real-jatropha-carcas-barbados-nut-tree/399091730.html

6. Hakarl

Nakladaný žralok, to je to správne jedlo pre chlapov z Islandu. Žraločie kúsky sa dômyselne predávajú rovno so špáratkom, takže si to Islanďan môže zobrať kamkoľvek so sebou ku káve s viečkom z McDonaldu. Kam sa na to hrabe taký utopenec, typický pokrm v slovenských krčmách. Žralok však nemá vylučovaciu sústavu, takže tieto kusy smrdia a pravdepodobne aj chutia ako moč. Proste pokrm hodný Vikinga.

https://johnhendersontravel.com/2017/06/13/icelands-hakarl-rotted-shark-isnt-as-hard-to-eat-as-it-is-to-pronounce/

7. Pyura chilensis (Živá skala)

To najlepšie nakoniec. Je to kameň? Je to zviera? A ak áno, tak potom čo za zvera to je, preboha? Mozog vám odfúkne až do galaxie Luka a Leie, keď sa dozviete, že táto vec dole sa dá jesť. A nielen to, v Peru je dokonca považovaná za lahôdku. Ak sa vám predsa len zbiehajú slinky, tak bacha na vanád, čo je ťažký kov, ktorého je táto ryba-kameň plná a pre ľudí je, ako inak, toxický.

https://imgur.com/gallery/v4WKw

Tak čo, ochutnal by si? 🙂

Zdroje: rozhlas.cz, studytub.com, youtube.com, wikipedia.orgwikipedia.orgwikipedia.org
Titulná fotka: facebook.com

Reagujte!
Grr Grr
0
Grr
Fuuj Fuuj
57
Fuuj
Fňuk Fňuk
3
Fňuk
Jeej Jeej
6
Jeej
Uups Uups
2
Uups
Haha Haha
1
Haha
Woow Woow
4
Woow

Komentuj post a napíš, čo si o tom myslíš!

⬇️

Pridaj komentár

Pre odoslanie komentáru sa musíte prihlásiť. Ak ešte nemáte účet zaregistrujte sa.

Mrkni aj tento článok:
Kontroverzný umelec vytvára provokatívne fotografie, aké nemajú obdobu

Prihlásiť sa

Nemáte účet?
Zaregistrovať sa

reset password

Späť na
Prihlásiť sa

Zaregistrovať sa

Prosím registrujte sa na emefka.sk

Späť na
Prihlásenie
Choose A Format
Personality quiz
Trivia quiz
Dotazník
Príbeh
Zoznam
Meme
Video
Audio
Image

SLEDUJ EMEFKA

NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

SLEDUJ NA INSTAGRAME