Navštívili sme jednu z najúspešnejších reštaurácií zo šou Na nože. Za jedlo sme zaplatili takmer 50 eur. Stálo to za to?

Podarilo sa reštaurácii udržať kvalitu niekoľko mesiacov po odchode Martina Nováka?


Šou Na nože už priniesla viacero silných momentov, no jeden z nich sa zapísal do histórie ako úplne výnimočný. Reštaurácia Tri groše v Ľubietovej dokázala to, čo sa dovtedy nepodarilo nikomu – od Martina dostala päť nožov, najvyššie možné hodnotenie. Stalo sa tak hneď v prvej časti novej série, ktorá bola odvysielaná 3. septembra. Potvrdilo sa, že Martinove zásahy vedia zmeniť chod podniku od základu.

Úspech reštaurácie sa rýchlo prejavil aj na záujme zákazníkov. Rezervácia stolov je prakticky nevyhnutnosťou, pretože ľudia chcú na vlastnej koži zažiť atmosféru a chute, ktoré Martina tak očarili. Podobnú vlnu záujmu po odvysielaní relácie pocítila aj ďalšia reštaurácia, ktorú sme navštívili. Oplatí sa tam dnes ešte vyraziť? A aké dojmy v nás zanechala naša návšteva?

V šou Na nože sme už videli množstvo dramatických situácií, neľahkých rozhodnutí a kuchynských prekvapení, no to, čo sa podarilo reštaurácii Tri groše v Ľubietovej, sa stalo historickým míľnikom. Manželia Ambrošovci, ktorí podnik vedú, si zobrali Martinove rady k srdcu a výsledok bol očividný. Po opätovnej návšteve šéfkuchár neskrýval nadšenie.

Novák ich jedlo vychválil

Podobný efekt pocítila aj sýrska reštaurácia z minulej série – Yalla Habibi, ktorá sa po odvysielaní šou takisto ocitla pod obrovským drobnohľadom verejnosti. Záujem zákazníkov prudko vzrástol, a tak sa zaviedol rezervačný systém, aby sa zvládol nápor hostí. Autentické jedlo vám tu s láskou pripravia dve mamy pochádzajúce z arabských krajín – Inas a Dana. Hoci odvtedy ubehlo už niekoľko mesiacov, otázkou zostáva, ako je to dnes – potrebujete stále rezerváciu alebo sa tam dá prísť len tak bez plánovania? A stále stojí jedlo za tvoju návštevu?

Mohlo by ťa zaujímať:

10 skvelých hlášok šéfkuchára Martina Nováka zo šou Na nože: Všetci robia všetko, ale nikto nerobí nič

Reštauráciu Yalla Habibi sme navštívili počas víkendu, konkrétne v nedeľu poobede. Na svojej stránke na Facebooku majú link na rezervačný systém, takže nie je potrebné volať. Neboli sme si istí, či sa nám bez rezervácie ujde počas víkendu miesto, preto sme si radšej spravili rezerváciu. Prišli sme však o niečo skôr, čo nebol vôbec problém, a zistili sme, že rezerváciu by sme ani nepotrebovali. Reštaurácia disponuje aj vonkajšou terasou, ktorá bola takmer plná, a keďže bolo krásne počasie, zvolili sme aj my stôl von.

K obsluhe nemôžeme povedať ani jedno zlé slovo. Čašníčka bola veľmi príjemná a ochotná, poradila nám s výberom. Veľmi sme boli zvedaví na jedlo, keďže ide o autentickú sýrsku kuchyňu, ktorú si nedáš každý deň hocikde. Zároveň ide o chute, ktoré sú pre nás exotické, a ja osobne som človek, ktorý je citlivý na výrazné, nové chute a veľmi korenisté jedlá. Preto som sa trošku obávala, či mi to bude chutiť.

Chuť, prevedenie a cena

Rozhodli sme sa vyskúšať aj jedno z predjedál. Na výber máš klasiku – hummus, mohammaru a baba ganouj. Rozhodli sme sa vyskúšať mohammaru, predjedlo, ktoré pochválil aj samotný Novák. Ide o zmes paprikovej pasty s tahinou, vlašskými orechmi a melasou z granátového jablka. Podávané je to s vyprážaným arabským chlebom. Tomuto jedlu dávame hodnotenie 10/10, pretože to bolo ozaj výborné. Sladko-slanú chuť dopĺňala miestami kyselkavosť granátového jablka. Na prevedenie jedla môžeme iba povedať to, že sme jedli očami. Bol by to aj skvelý snack večer k filmu.

Archív EMEFKA/NF

Ak niekto neje mäso, nemusí sa báť, že by sa tu nenajedol. Ponuka je vyvážená a máš toho dosť na výber, ak máš rád aj falafel. Ja nie som jeho fanúšička, takže mne sa zoznam trošku skresal. Chcela som si teda dať šalát tabbouleh, no čašníčka mi povedala, že samostatne ako hlavné jedlo ma to asi až tak nezasýti a odporučila mi jedlo okra, ktorého súčasťou bolo na jedálnom lístku aj hovädzie mäso, no uviedla, že mi ho vedia spraviť aj bez mäsa a aj tak je výborné. Dala som teda na ňu a urobila som dobre. Mala som obavy z koriandru a kardamónu v jedle, no nič neprebíjalo, všetko pekne hralo. Podávané to bolo s basmati ryžou. Musím povedať, že to asi nie je jedlo, ktoré by som si dala každý deň, ale raz za čas pokojne.

Archív EMEFKA/NF

Prekvapila nás cena

Vyskúšali sme aj kibbi, ktoré Nováka tiež očarilo. Ide o tradičné vyprážané šišky zo zmesi bulguru a mletého hovädzieho mäsa. Jedlo hodnotíme tiež pozitívne, no jeho cena nás prekvapila a zdá sa nám trošku privysoká. Za toto jedlo sme zaplatili 19,90 €, čiže možno by sme uvítali väčšiu porciu alebo nižšiu cenu.

Všeobecne hodnotíme náš zážitok z tejto reštaurácie pozitívne a dali by sme jej 8/10. Celý obed aj s pitím (2 kofoly) nás vyšiel dokopy 47,50 eura. Samozrejme, takýto obed si dáš len výnimočne, no my odporúčame návštevu, ak chceš skúsiť niečo iné a nové. Ako sme sa dozvedeli, Yalla Habibi ponúka aj obedové menu, ktoré sa hýbe okolo 9 eur, no v rámci neho nájdeš aj klasické jedlá a iné kuchyne.

Archív EMEFKA/NF

Tagy:
Nicolette Ftáčková
Vyštudovala som žurnalistiku a moja láska k písaniu sa zrodila už v detstve, keď som sa zvykla zavrieť do izby a hodiny písať rôzne príbehy. Zaujíma ma aktuálne dianie doma i v zahraničí, no môj záber tém je veľmi široký. Rada píšem o zaujímavých ľuďoch a hľadám inšpiratívne príbehy. Spoločenské a LGBTI+ témy sú mi blízke.
Najčítanejšie
Podobné