Zdroj: ©Shutterstock

Nechceš vedieť, odkiaľ sa berie vanilková príchuť. Fakty o jedle, ktoré ťa šokujú

Krém na opaľovanie v donutoch, hmyzie výlučky na cukríkoch alebo rádioaktívny banán.

Surové ustrice sú stále nažive, keď ich ješ

Je možné, že ak zješ surovú ustricu, bola zabitá iba nedávno, ale je pravdepodobnejšie, že stále žije. Konzumáciou živej ustrice sa optimalizuje čerstvosť, chuť a hustota živín mäsa a šťavy.

Mŕtve a surové ustrice majú väčšie riziko, že sa nakazia vírusmi a baktériami, ktoré môžu mať negatívny vplyv na tvoje zdravie, preto ich pre istotu jeme živé. To, či ustrice pociťujú bolesť, je stále predmetom vedeckej diskusie.

Ananás ťa strávi

Ananás obsahuje enzým nazývaný bromelaín. Je to látka, ktorá rozkladá bielkoviny. Bromelaín sa nachádza aj v prípravkoch na zjemnenie mäsa, pretože má vysokú účinnosť pri trávení potravy.

Keď konzumuješ bromelaín v ananáse, enzým „požiera“ bielkoviny v tvojich ústach. Skombinuj to s kyslosťou samotného ovocia a dostaneš vo výsledku to, čo mnoho ľudí pri konzumácii ananásu zažíva celkom bežne. Brnenie alebo dokonca pálenie na jazyku alebo v iných častiach úst.

Ananásy sú jedinými vlastníkmi bromelaínu, a to dokonca s dvoma rôznymi typmi. Ten, ktorý je v stonkách, trávi bielkoviny lepšie ako ten, ktorý sa nachádza priamo v ovocí. Podobne kivi obsahuje aktinidín, papája má papaín a figy obsahujú ficín – všetky tieto enzýmy disponujú porovnateľnými tráviacimi vlastnosťami.

Shutterstock

Banány sú rádioaktívne

Mnohé potraviny sú rádioaktívne, ale banány sú tak vysoko na zozname kvôli množstvu draslíka. Banány obsahujú rádioaktívny izotop draslíka, ale úroveň ich radiácie je minimálna a bolo by potrebné mimoriadne prehnané množstvo banánov, aby spôsobili škody na ľudskom tele.

Ale nie sú to iba banány. Para orechy, niektoré druhy fazule, avokádo a zemiaky patria do top 10 prirodzene rádioaktívnych potravín na jedálnom lístku ľudstva.

Tie čierne čiary v krevetách nie sú žily

Krevety prirodzene konzumujú živé a rozpadajúce sa riasy, rastliny, červy a iné kúsky hmoty plávajúce vo vodách v ich blízkosti. A niekedy skonzumujú aj exkrementy iných živých tvorov. Keď sa krevety predajú spotrebiteľom, zvyšky ich všežravých stravovacích návykov sú stále viditeľné v tom, čo väčšina ľudí považuje za žily.

V surových krevetách môže byť viditeľná „žila“ alebo dokonca „tepna“, ale tou najvýraznejšou „žilou“ je v skutočnosti črevný tráviaci trakt. Čierna látka je fekálna hmota pochádzajúca z krevety. Odstránenie čreva a jeho obsahu pred konzumáciou nie je nevyhnutné, ale ak to neurobíš, môže to zmeniť chuť samotných kreviet. Nemusíme zdôrazňovať, čím presne sa v tomto prípade kŕmiš.

Shutterstock

Väčšina gumových medvedíkov je vyrobená z bravčového mäsa a kostí

Želatína používaná v gumených cukríkoch, marshmallows a akýchkoľvek iných porovnateľných potravinách zvyčajne pochádza zo živočíšnych produktov – konkrétne z kolagénu, ktorý sa nachádza v mäse a kostiach ošípaných.

Keď sa ošípané zabíjajú na mäso, zvyšky tiel sa uvaria a rozložia na želatínovú hmotu. Tá sa potom ochutí, zafarbí a zmieša s cukrom, kukuričným škrobom a ďalšími prísadami, aby sa vyrobili sladkosti v rôznych tvaroch, veľkostiach a formách.

Samozrejme, možno si si všimol „vegan“ verziu týchto pochúťok. Táto neživočíšna želatína pochádza z rastlinných gúm a extraktu z morských rias.

Odporúčame prečítať:

Turisti sa radšej obracajú chrbtom: Obľúbená dovolenková destinácia prudko dvíha ceny, časy lacných dovoleniek sú preč


Tagy:
Najčítanejšie
Podobné