Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 4.12.2022
sk
Barbora
, Barbara
cz
Barbora
, Barbara, Bára

Potraviny, ktoré denne jeme, obsahujú rôzne látky, o ktorých mnohokrát ani netušíme, čo vlastne sú. Na obaloch ich dokážu výrobcovia ukryť pomocou niekoľkých písmen a čísel. Ak sa trochu viac nezaoberáš touto problematikou, tak zväčša netušíš, čo všetko do svojho tela dávaš.

Mnohokrát si na obaloch produktov prečítaš, že môžu obsahovať stopy mlieka, orechov alebo iného častého alergénu.

Rovnako už skoro všetci vedia, že mnoho gumených cukríkov sa vyrába aj z rôznych bravčových chrupaviek a iných častí. Avšak, nikto by nemal odvahu napísať na obal, že to môže obsahovať vlasy či drevo.

Mŕtve chrobáky

Možno si už niekedy počul o kyseline karmínovej. Nájdeš ju pod označením E120 a vyrába sa zo sušených tiel chrobákov, ktoré sa označujú Dactylopius coccus (Červenec nopálový). Košenila (karmín) je drahé farbivo, preto sa nahrádza väčšinou lacnejšími alternatívami.

Najčastejšie ho však môžeme nájsť v cukrovinkách, mliečnych výrobkoch, džemoch, rúžoch a vo väčšine červených vecí, takže napríklad aj v čerešňovom kompóte. Toto farbivo je derivát antrachinónu a takéto deriváty môžu spôsobovať rakovinu.

Austin Ban, Unsplash

Drevo

Určite si už viackrát videl, že nejaká potravina obsahuje celulózu. Ak by si tam videl napísané „piliny“ alebo „drevo“, asi by ťa to trochu zaskočilo. Celulóza sa získava, samozrejme, z dreva jeho ostatných súčastí.

V potravinách ju nájdeme pod označením E460 a nájdeme ju ako zahusťovadlo najčastejšie v cukrovinkách, zmrzline, mrazených polotovaroch a pod. Pre naše telo nie je nijak nebezpečná a nemá žiadne nežiadúce účinky.

PublicDomainPictures, Pixabay (https://pixabay.com/sk/users/publicdomainpictures-14/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=84678)

Vlasy a chlpy

L-cysteín je látka, ktorá sa zvykne pridávať do pečiva ako súčasť kypriaceho prášku. Pomáha tak zrýchliť prípravu cesta a zvyšuje objem bochníka, z ktorého sa pečivo pečie. L-cysteín je aminokyselina, ktorá sa nachádza v našom tele, konkrétne vo vlasoch, koži, nechtoch, no najčastejšie sú zdrojom cysteínu prasačie chlpy a perie vtákov.

Na obale potravín ho nájdeme ukrytý pod značkou E920. Ukázalo sa však, že pre naše telo nie je škodlivý a využíva sa dokonca pri liečbe pečene a ako prevencia pri ožarovaní. Okrem pečiva ho môžeme nájsť aj v ovocných šťavách, údeninách, cereáliach a dokonca v kojeneckej strave.

Bennie Lukas Bester, Pexels

Výlučky hmyzu

Aj chúďatká chrobáčiky sa stávajú obeťami našich potravín. Látka nazývaná šelak, ktorú nájdeš najčastejšie v cukríkoch, je zodpovedná za ich krásny lesk. Šelak je prírodná živica, ktorá sa získava z výlučkov rôznych chrobákov, najčastejšie však z druhov Kerria lacca a Coccoidea.

Vo všeobecnosti platí, že ak si všimneš na cukríkoch lesklý povrch, tak je to pravdepodobne šelakom. Ten nájdeš označený ako E904 a nie je pre naše telo škodlivý, niektorí ľudia naň však môžu mať alergickú reakciu.

Foodie Factor, pexels

Benzín a uhlie

V posledných mesiacoch a rokoch sa objavuje čoraz viac produktov, ktoré obsahujú napríklad aktívne uhlie. Uhoľný decht sa však v potravinárstve používa ako farbivo a ukrýva sa na obaloch práve pod týmto pojmom. Pod označením E219 nájdete zložku Červeň Allura, ktorá sa vyrába práve z uhoľného dechtu. Hovorí sa, že vyvoláva u detí hyperaktivitu a môže tiež spôsobovať alergické reakcie.

Pod označením E319 zas nájdeme terciálny butylhydrochinon, ktorý sa vyrába chemicky a obsahuje ropné deriváty butanu. Označuje sa pre naše telo ako nebezpečný a môže zvyšovať účinnosť karcinogénov. Nájdete ho napríklad v pukancoch do mikrovlnky, margarínoch, klobásach alebo hamburgeroch či chipsoch. 

pixabay (https://www.pexels.com/photo/puff-corn-on-gray-ceramic-bowl-37348/)

Bobrie análne pachové žľazy

Aj toto sa dokáže skryť za názov „prírodná aróma“. Kastoreum je aróma, ktorá sa získava z bobrích análnych pachových žliaz. Touto látkou si bobry značkujú svoje teritórium. Má výraznú vôňu, pripomína maliny a vanilku, a preto sa používa v potravinárstve pri výrobe cukroviniek ako umelá aróma. Tiež ho môžeme nájsť v ochutených cigaretách, osviežovačoch vzduchu a parfumoch.

skeezePixabay

Nemrznúca zmes

Je super mať v živote nemrznúcu zmes, hlavne vodiči sa z nej tešia počas zimy. Avšak, nebude ťa to tak veľmi tešiť, keď ti povieme, že sa pridáva aj do potravín. Áno, čítaš dobre. Označuje sa ako E1520 a najčastejšie ju nájdeme v pive a vo víne, alebo v pečive či v zákuskoch. 

V potravinárskom priemysle sa používa ako zahusťovadlo, stabilizátor. Chráni potraviny pred zamrznutím a má konzervačné účinky. Nájdeme ho v dresingoch, pukancoch, zmrzline, sušienkach alebo aj v čokoládových produktoch.

pixabay (https://www.pexels.com/photo/bread-food-healthy-breakfast-2434/)

Zdroj: ferpotravina.cz, dtest.skokzdravie.skferpotravina.cz, ceff.info.cz, wikipedia, ferpotravina.cz, mojavyziva.sk,  ferpotravina.cz, reader’s digest, ferpotravina.cz, indy100.com
Titulná fotka: Tamara Bellis, Unsplash /Liene Geidane, Unsplash


Tagy:

Ako hodnotíš tento článok?

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
Hľadať
TOP
Trending
Práve sa deje
Mám záujem o spoluprácu

    *dané pole je potrebné
    vyplniť

    Tip na článok

      Formáty: .jpg, .png
      Veľkosť max
      15mb
      V prípade väčšej prílohy pripojte do tela správy link na wetransfer
      *dané pole je potrebné
      vyplniť

      Nahlásiť chybu na stránke

        Formáty: .jpg, .png
        Veľkosť max
        5mb
        *dané pole je potrebné
        vyplniť