Vedci zistili, že raňajky môžu znížiť riziko srdcového infarktu a mŕtvice. Samozrejme, záleží na tom, čo si dáš. Výmena vajíčok za hrsť orechov (25 až 28 gramov) vraj znižuje riziko vzniku viacerých ochorení, informoval portál Daily Mail.
Konkrétne je možné znížiť riziko srdcových chorôb o 17 percent, cukrovky o 18 percent a predčasnej smrti o 15 percent. Tým však nechceme povedať, že by si mal vajíčka úplne vylúčiť, len ich občas nahradiť.
Podľa výsledkov Nemeckého centra pre výskum diabetu nepreukázali žiadnu výhodu zámeny rýb a morských plodov za rastlinné produkty. Takisto nepodali žiadny dôkaz o tom, že nahradenie mliečnych výrobkov môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Ich výmena za orechy je spojená s veľmi malým znížením rizika predčasnej smrti.
Vedci ale zistili, že ľudia, ktorí nahradili 50 gramov spracovaného mäsa ekvivalentným množstvom strukovín, šošovice, cíceru alebo fazule, mali o 23 percent nižšie riziko úmrtia alebo rozvoja srdcových chorôb. Riziko bolo ešte nižšie, o 27 percent, ak namiesto spracovaného mäsa zjedli 28 až 50 gramov orechov.
„Mnoho ľudí začína deň raňajkami v podobe vajíčok alebo vyprážaného chleba, ale výsledky tejto analýzy naznačujú, že by bolo lepšie nahradiť tieto potraviny rastlinnými potravinami. Existujú tiež dôkazy, že ľudia by mohli mať zdravotný prospech z nahradenia hydiny rastlinnými potravinami, hoci existuje len málo dôkazov o nahradení mliečnych výrobkov,“ povedala pre Daily Mail doktorka Sabrina Schlesinger.