Nemáme sa za čo hanbiť. Slovenské bryndzové halušky získali pekné miesto v medzinárodnom rebríčku špecialít

Slovenské národné jedlo má svojich fanúšikov.


Mnohí ich milujú, mnohí ich neznášajú. Bryndzové halušky sú nepochybne prvé jedlo, ktoré väčšine z nás napadne, keď sa niekto pýta na národný pokrm Slovákov. Ako plnia svoju reprezentačnú funkciu v zahraničí? Podľa nového medzinárodného rebríčka špecialít sa Slovensko naozaj nemá za čo hanbiť!

Halušky medzi najlepšími na svete

Web TasteAtlas zverejnil rebríček Best Dumplings in the World, ktorý zahŕňa 50 najlepších národných jedál z tejto kategórie. Pojem dumplings nemá v slovenčine presný ekvivalent, v angličtine označuje väčšinou jedlá tvorené plneným cestom, ako napríklad pirohy, ale patria sem aj halušky. Bryndzové halušky sa v rebríčku umiestnili na peknom 15. mieste.

V silnej celosvetovej konkurencii ide o skvelé umiestnenie vo veľmi vyrovnanom rebríčku. Na 37. priečke môžeme nájsť aj halušky ako všeobecnú kategóriu. Web TasteAtlas opisuje bryndzové halušky ako „skromné a jednoduché jedlo pozostávajúce z troch zložiek: halušiek, bryndze a slaniny“.

Shutterstock

Ázia dominuje

Prvú desiatku rebríčka až na jednu výnimku ovládla Ázia. Nachádzajú sa tam dva japonské pokrmy, šesť čínskych a prvé miesto získalo indonézske jedlo siomay. Európu zastupujú poľské pierogi na šiestom mieste.

Jedlo siomay, ktoré je najlepšie hodnoteným jedlom rebríčka, sú údené rybacie pirôžky, ktoré sa zvyknú podávať so zeleninou a vajíčkom. Jedlo má svoj pôvod medzi čínskymi prisťahovalcami. Indonézia je však prevažne moslimská krajina, a preto bolo bravčové mäso nahradené rôznymi druhmi rýb. Ide o ľahké a rýchle jedlo obľúbené večne zaneprázdnenými študentmi.

Shutterstock

Poradie v rebríčku vychádza z používateľských recenzií na stránke TasteAtlas. Môže sa preto ľahko stať, že ak sa na web dovalia patrioti z ľudnatých krajín, tak päťhviezdičkovými hodnoteniami prebijú hodnotenia cestovateľov a gurmánov, ktorí majú záujem hodnotiť jedlá objektívne. Napriek tomu sa rebríčky z TasteAtlas vždy stávajú virálnou témou, vďaka čomu sa aj bryndzové halušky pekne zviditeľnia.


Tagy:

Peter Strhan
Venujem sa predovšetkým témam ako internetová kultúra, súčasné trendy a memes. Blízko mám aj k hudbe, vede a histórii.
Najčítanejšie
Podobné