Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 22.12.2024
sk
Adela
cz
Šimon
, Simon, Simeon

Nemáme sa za čo hanbiť. Slovenské bryndzové halušky získali pekné miesto v medzinárodnom rebríčku špecialít

Slovenské národné jedlo má svojich fanúšikov.


Mnohí ich milujú, mnohí ich neznášajú. Bryndzové halušky sú nepochybne prvé jedlo, ktoré väčšine z nás napadne, keď sa niekto pýta na národný pokrm Slovákov. Ako plnia svoju reprezentačnú funkciu v zahraničí? Podľa nového medzinárodného rebríčka špecialít sa Slovensko naozaj nemá za čo hanbiť!

Halušky medzi najlepšími na svete

Web TasteAtlas zverejnil rebríček Best Dumplings in the World, ktorý zahŕňa 50 najlepších národných jedál z tejto kategórie. Pojem dumplings nemá v slovenčine presný ekvivalent, v angličtine označuje väčšinou jedlá tvorené plneným cestom, ako napríklad pirohy, ale patria sem aj halušky. Bryndzové halušky sa v rebríčku umiestnili na peknom 15. mieste.

V silnej celosvetovej konkurencii ide o skvelé umiestnenie vo veľmi vyrovnanom rebríčku. Na 37. priečke môžeme nájsť aj halušky ako všeobecnú kategóriu. Web TasteAtlas opisuje bryndzové halušky ako „skromné a jednoduché jedlo pozostávajúce z troch zložiek: halušiek, bryndze a slaniny“.

Shutterstock

Ázia dominuje

Prvú desiatku rebríčka až na jednu výnimku ovládla Ázia. Nachádzajú sa tam dva japonské pokrmy, šesť čínskych a prvé miesto získalo indonézske jedlo siomay. Európu zastupujú poľské pierogi na šiestom mieste.

Jedlo siomay, ktoré je najlepšie hodnoteným jedlom rebríčka, sú údené rybacie pirôžky, ktoré sa zvyknú podávať so zeleninou a vajíčkom. Jedlo má svoj pôvod medzi čínskymi prisťahovalcami. Indonézia je však prevažne moslimská krajina, a preto bolo bravčové mäso nahradené rôznymi druhmi rýb. Ide o ľahké a rýchle jedlo obľúbené večne zaneprázdnenými študentmi.

Shutterstock

Poradie v rebríčku vychádza z používateľských recenzií na stránke TasteAtlas. Môže sa preto ľahko stať, že ak sa na web dovalia patrioti z ľudnatých krajín, tak päťhviezdičkovými hodnoteniami prebijú hodnotenia cestovateľov a gurmánov, ktorí majú záujem hodnotiť jedlá objektívne. Napriek tomu sa rebríčky z TasteAtlas vždy stávajú virálnou témou, vďaka čomu sa aj bryndzové halušky pekne zviditeľnia.


Tagy:

Peter Strhan
Venujem sa predovšetkým témam ako internetová kultúra, súčasné trendy a memes. Blízko mám aj k hudbe, vede a histórii.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.