Mikroplasty a nanoplasty dnes, žiaľ, nájdeme naozaj všade. Vo vzduchu, v pôde, vo vode… A dokonca aj na miestach, kde by si ich ani náhodou nečakal. Podľa portálu iMeteo sa totiž mikroplasty nachádzajú takmer v každom jedle, ktoré konzumujeme. Môže to znieť neuveriteľne, ale je to tak. Aby toho nebolo málo, výnimkou nie sú ani potraviny, ktoré všeobecne považujeme za zdravé a pre telo prospešné.
Podľa nových výskumov sú totiž nanoplastmi zamorené aj ovocie a zelenina. Ide o mimoriadne malé častice, ktoré dokážu prejsť cez korene rastlín a listy a spolu s vodou pri polievaní sa hromadia v tkanivách rastliny. Z toho vyplýva, že sa ich nezbavíme tým, že ovocie či zeleninu opláchneme vodou. Nanoplasty sa totiž nachádzajú priamo v dužine týchto plodov.
Päťdesiat plastových tašiek
Vedci pritom odhadujú, že obyčajný človek každoročne skonzumuje zhruba 250 gramov plastu. Pre predstavu, je to akoby si ročne skonzumoval päťdesiat plastových tašiek. Áno, presne tak! Nejde pritom len o mikroplasty z potravín, pripočítať k nim treba aj tie z vody, ovzdušia či z balení, v ktorých potraviny skladujeme. A v ktorých potravinách sa týchto plastov nachádza najviac? Vedci uviedli, že najviac ich obsahuje najčastejšie konzumované ovocie, teda jablká a hrušky. Pomerne vysoké hodnoty ale boli namerané aj v mrkve, šaláte a brokolici. Zaujímavé však je, že v ovocí sa celkovo objavuje dva- až trikrát viac plastových častíc než v zelenine.

Samozrejme, veľa závisí aj od prostredia, v ktorom sa rastliny pestujú. Niekto by si možno myslel, že pestovanie v otvorenej pôde je pre rastliny lepšie, ale opak je pravdou. Rastliny v otvorenej pôde sú totiž vystavené veľkému množstvu plastov. Prach, vietor, dažďová voda aj zvyšky mulčovacích fólií totiž vytvárajú zmes, ktorú korene rastlín postupne absorbujú. Oproti tomu rastliny pestované v skleníkoch majú výrazne nižšie množstvo nanoplastov. Uzavreté prostredie ich teda do istej miery chráni. Nie úplne, ale aspoň čiastočne.
Plasty však nájdeme aj v rôznych morských plodoch, ako napríklad krevety či mušle. Odborníci upozorňujú, že sa nachádzajú v každej vrstve oceánu a podmorské organizmy ich zachytávajú vo svojich telách. Potravinám príliš neprospieva ani ich ohrievanie v plastových nádobách. Pri ich ohrievaní v mikrovlnke sa totiž môžu uvoľniť viac ako dve miliardy mikroplastových častíc. Voľným okom sú síce neviditeľné, ale v tele môžu spôsobiť nejeden problém (zápal, oxidačný stres, ale aj ďalšie reakcie, ktoré nie sú úplne známe). Stravovať sa zdravo je mimoriadne dôležité, avšak mikroplastov sa ani v zdravých potravinách ako ovocie a zelenina zrejme len tak nezbavíme. Žiaľ.




















