Už si mal dnes niečo sladké? Ak nie, tak už ďalej ani nečítaj, lebo o minútku dostaneš strašnú chuť si niečo zobnúť. Vo svete existuje mnoho sladkých pokušení, ktoré pozná len málo našincov. A to je veľká škoda! Možno ťa inšpirujeme a niektorý dezert z dnešného článku si doma aj sám pripravíš.      

1. Vyprážaná zmrzlina 

Za týmito dvoma slovami, na prvý pohľad absolútne nespojiteľnými, sa skrýva dokonalé nebíčko v papuľke. Zmrzlinový kopček sa obalí v zmesi z kokosu, vajíčka a múky a vypráža sa maximálne 15 sekúnd. Niektorí čínski kuchári ju následne ešte polejú alkoholom a flambujú priamo pred zákazníkmi.

© Shutterstock

2. Pastel de nata 

V 18. storočí používali lisabonskí mnísi vaječné bielky na tvarovanie svojho oblečenia. Ostávali im žĺtky, vďaka ktorým vznikli tieto sladučké košíčky. Pôvodný recept mnísi predali istej pekárničke v Lisabone, ktorá ich tam dodnes pečie. Denne predajú aj viac ako 50 000 kusov! 

© Shutterstock

3. Picarones 

V Peru miešajú sladké zemiaky, patizón a múku a túto zmes následne vyprážajú v oleji. Picarones sa podávajú ešte horúce poliate sirupom. Tento starý recept vymysleli africkí otroci, ktorých do Peru priniesli Španieli. 

© Shutterstock

4. Koláčik Nanaimo  

Tento jednoduchý nepečený koláčik pôvodom z Kanady pozostáva z troch vrstiev. Prvá vrstva je tvorená z oblátok, orechov a nastrúhaného kokosu, druhá vrstva je z vaječného krému a tretia je čokoládová ganáž. Tento recept vznikol v 50. rokoch, keď si istá mladá Kanaďanka z mesta Nanaimo potrebovala platiť školné, a tak začala predávať túto sladkosť.  

© Shutterstock

5. Gulab jamun 

Tieto vyprážané indické guličky vznikli úplnou náhodou. Perzský mních mal kráľovskej rodine pripraviť chutný dezert. Z cesta vytvaroval guličky, vypražil ich a polial sladučkým sirupom z ružovej vody. A dnes patrí medzi najobľúbenejšie indické sladkosti.   

© Shutterstock

6. Mochi 

Mochi sú japonské koláčiky z ryžovej pasty a lepkavej ryže. Je to tradičný pokrm pri oslavách japonského nového roku. Dobrým zvykom je si lepkavé mochi pred jedením nakrájať na malé kúsky, pretože hrozí riziko udusenia sa.   

© Shutterstock

7. Tembleque 

Tento portorický recept sa trochu podobá na taliansku panna cottu. Varí sa z kokosového mlieka, kukuričného škrobu, cukru a škorice. V každej rodine sa ešte pridávajú aj rôzne koreniny navyše, ako napríklad vanilka, klinčeky, mandle alebo čokoláda. 

© Shutterstock

8. Banoffee cake 

Korpus je z maslových sušienok, na ktorý sa najprv naleje hrubá vrstva karamelu a potom sa naň poukladajú krúžky banánov. Vrch sa nakoniec ozdobí šľahačkou. Tento koláč poteší všetky gazdinky, ktoré nemajú čas. Netreba ho totiž piecť.   

© Shutterstock

9. Yakgwa 

Yakgwa sú kórejské koláčiky obyčajne v tvare kvetinky, ktoré sa nechávajú odležať 8 hodín v mede a následne sa vyprážajú. Jedia sa pri výnimočných príležitostiach a vraj majú aj liečivé účinky.  

© Shutterstock

10. Torta Tres leches 

V Mexiku pripravujú tortu z troch mliek – kondenzovaného mlieka, zahusteného mlieka a smotany. Tri druhy mliek sa zmiešajú a nalejú na korpus, ktorý sa nechá cez noc odstáť. Potom sa ozdobí šľahačkou a škoricou.  

© Shutterstock

11. Halo-halo 

Táto filipínska sladká bomba obsahuje drvený ľad, kondenzované mlieko, sladké topingy, kúsky želatíny, ovocie, vaječný krém a červenú fazuľu. Halo-halo vzniklo počas 2. svetovej vojny, keď sa na Filipínach vylodili Japonci a Američania a ostrovania spojili sladkosti troch krajín v jednu. 

© Shutterstock

12. Brigadeiros 

V 40. rokoch minulého storočia sa Eduardo Gomes pokúšal stať novým prezidentom Brazílie. Manželky jeho politických podporovateľov počas volebného obdobia pripravovali guličky z kondenzovaného mlieka, čokolády a masla obalené v čokoládových hoblinkách.

Názov je odvodený od Gomesovej vojenskej hodnosti, bol totiž brigádny generál. Voľby síce prehral, ale brigadeiros nám zostali.    

© Shutterstock

Tagy:

Patty

Najčítanejšie
Podobné