Pravdepodobne si sa už aj na základnej škole na hodinách angličtiny učil, že medzi britskou a americkou angličtinou existujú nejaké tie rozdiely. Čo si možno ale netušil, je, že tieto rozdiely nie sú len na úrovni slovnej zásoby. Určite vieš, že v Anglicku je keksík biscuit, ale v USA cookie. Ale všimol si si už niekedy, že slovo farba sa v európskej angličtine píše colour a v americkej angličtine color?
Slávny americký spisovateľ Bill Bryson preskúmal lingvistické zaujímavosti v americkej angličtine a vydal ich v knihe s titulom Made in America, z ktorej sme čerpali informácie aj my. V dnešnom článku ti prinášame 10 takýchto zaujímavostí z materinského jazyka Marilyn Monroe, Toma Hanksa či Donalda Trumpa.
1. Všetci vieme, že Amerika dostala svoje meno po talianskom kartografovi Amerigovi Vespuccim. Prečo sa Amerika volá Amerikou a nie Amerigom? Vespucciho krstné meno totiž najprv preložili do latinčiny a z toho vzniklo Americus. No keďže aj ostatné svetadiely boli v latinčine ženského rodu, Americus sa nakoniec zmenilo na America.
Mimochodom, meno Amerigo sa do slovenčiny prekladá ako Imrich, takže vlastne Amerika je teoreticky po slovensky Imriška.
2. Spojené štáty americké nedostali svoje meno hneď. Medzi navrhovanými názvami pre novovznikajúci štát boli Columbia, Appalachia, Alleghania, Freedonia, The Colonies alebo The United Colonies (of Northern America).
3. Až do obdobia známeho ako vojna o Jenkinsovo ucho v rokoch 1739 až 1748 nazývali Briti obyvateľov USA iba kolonistami alebo bratrancami z ďalekých provincií. Až v spomínaných rokoch sa v písanej forme objavuje slovo Američan či Američania. Predtým boli Američania výhradne len pôvodní americkí Indiáni.
4. Mnoho geografických pomenovaní miest v USA bolo prevzatých od pôvodných pomenovaní, ktoré im dali miestni Indiáni. Medzi takéto toponymá patria aj nám známe Alabama, Chicago, Dakota, Mississippi, Missouri, Texas, Utah, Kentucky a mnoho iných.
5. Prvá americká kuchárska kniha vyšla v roku 1796. Napísala ju Amelia Simmons a mala skutočne dlhý názov: American Cookery, or the art of dressing viands, fish, poultry, and vegetables, and the best modes of making pastes, puffs, pies, tarts, puddings, custards, and preserves, and all kinds of cakes, from the imperial plum to plain cake: Adapted to this country, and all grades of life.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane