Na svete je obrovské kvantum ľudí. Každý z nich má svoje vlastné zvyky, tradície, obľúbené miesta, obľúbených ľudí a najmä obľúbené jedlá. Stravovacie návyky sú niečo, čo existuje na veľmi širokej škále individuálností, a myšlienka „sto ľudí, sto chutí“ je preto viac než pravdivá. Stále viac rozširujúcim sa trendom dnešných dní sa stalo vegetariánstvo a vegánstvo.
Ak si si niekedy kládol otázku, prečo ľudia zo svojho jedálnička dobrovoľne vyraďujú niečo také chutné, ako je mäso, také lahodné, ako sú mliečne výrobky, a také bohaté na živiny, ako sú vajíčka, prečítaj si rozhovor s členkou redakcie EMEFKA Michaelou, ktorá sa pokúsila priblížiť nám svoju lásku k rastlinnej strave a objasniť základné otázky, ktoré my nevegáni voči vegánom máme.
Ako dlho si vegánkou a čo ťa k tomu viedlo?
Už odmalička som mala rada zvieratá a neznášala som chodiť s babkou k mäsiarovi. Z pohľadu na surové mäso sa mi robilo nevoľno. Hneď ako som nadobudla racionálne zmýšľanie, začala som si uvedomovať, že konzumácia mäsa mi jednoducho nepríde správna, ale trvalo mi dlho, kým som nabrala odvahu s tým niečo urobiť.
Asi v 12 rokoch som začala sledovať americké youtuberky, medzi ktorými bolo vegánstvo pomerne rozšírené. Tak som sa o ňom dozvedela. Videla som ich pestrofarebné jedálničky bez živočíšnych potravín, no zároveň som si uvedomovala, že ja žijem na Slovenku a taký bohatý výber tu v tom čase zase nebol.
Keď som sa konečne odhodlala, vhupla som do toho doslova zo dňa na deň. Povedala som si: „Vyskúšam to. Len na týždeň. Veď nemám čo stratiť.“ Tento týždeň momentálne trvá vyše štyroch rokov a vôbec by som nemenila.
Prečo si sa rozhodla prestať jesť mäso?
Morálne zásady. Žijeme v 21. storočí a naozaj nie sme odkázaní len na potravu, ktorú si dopestujeme či ulovíme. Môžeme ísť do obchodu a kúpiť si čokoľvek. Rozdiel medzi utrpením zvierat a ich záchranou tvoria teda presne dva metre medzi regálom s mäsom a regálom so strukovinami.
Tak prečo by som si vybrala to prvé? Zozačiatku to boli, pochopiteľne, len etické dôvody, časom som sa ale začala dozvedať aj o tých environmentálnych a určite ma to podporilo v tom pokračovať.
Čo sa zmenilo v tvojom živote?
Lol, nič. Prepáč.
Čo všetko si musela zo svojho jedálnička vynechať? Čo ťa prekvapilo, že nie je vegánske?
Úprimne, ako vegánka 21. storočia prakticky nič. Poznám vegánov, ktorí sa na tento druh stravovania dali desať, dvadsať či tridsať rokov dozadu, keď bolo na Slovensku dostupné tak maximálne tofu a tam to končilo. Dnes majú supermarkety veľmi solídny výber.
V tomto článku sa po odomknutí dozvieš
- Čo od vegánstva očakávala a čo ju na ňom najviac prekvapilo
- Aký je najväčší mýtus o vegánstve a aká je pravda
- Ktorá vegánska potravina je podľa nej najnechutnejšia
- Čo sa deje, keď sa vegán dostane do priamej jediacej konfrontácie s nevegánom
- Aké je to byť vegánom na Slovensku
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám na EMEFKA, Startitup, Fontech
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom